Suositun nähtävyyden aitaamis­aikeet nostattivat valtavan kohun viime kesänä – Helvetin­kolun aitoja ei ole vieläkään asennettu

Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitsevan Helvetinkolun aitaamisesta kerrottiin viime vuoden kesäkuussa. Aitaaminen oli tarkoitus tehdä kesän aikana. Tieto kulun estämisestä herätti valtavasti keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Metsähallituksen mukaan retkeilijöillä on ollut tapana kiivetä Ison Helvetinjärven rannasta rotkon pohjaa pitkin ylös. Rotkon pohjalla olevat irtokivet voivat vieriä alempana rotkossa olevien ihmisen päälle.

Aamulehti

Helvetinjärven kansallispuistossa sijaitsevan Helvetinkolun aitaaminen nousi viime vuoden kesäkuussa isoksi puheenaiheeksi. Metsähallitus kertoi tällöin, että kulku Helvetinkoluun estetään aidalla kesän aikana.

Lue lisää: Suosittu nähtävyys suljetaan Pirkanmaalla – Pääsy Helvetinkoluun estetään aidoilla: ”Ei voi muuta kuin sormet ristiä, ettei ole vielä tapahtunut mitään”

Metsähallituksen mukaan rotkoa pitkin kiipeäminen aiheuttaa turvallisuusriskin, sillä rotkon pohjalla olevat kivet voivat lähteä liikkeelle kiivetessä. Vaaraa aiheuttavat Metsähallituksen mukaan myös kallioseinämästä putoilevat irtokivet.

Vaikka Metsähallitus perusteli kulun estämistä Helvetinkoluun turvallisuussyillä jo vuosi sitten, aitoja ei ole vielä asennettu. Aitaamisen edelle ovat menneet muut kansallis­puiston kunnostus- ja uudistustyöt.

Kansallispuiston virkistyskäyttö­päällikkö Tuula Peltonen kertoo, että Helvetinkolu pyritään aitaamaan mahdollisimman pian vielä tämän maastokauden aikana, ja se on seuraavana työlistalla.

Aitojen rakentaminen pyritään toteuttamaan niin, että töistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa kansallispuiston kävijöille.

Mikä?

Helvetinjärven kansallispuisto

Ruovedellä sijaitseva kansallispuisto on perustettu vuonna 1982.

Pinta-ala on 50 neliökilometriä.

Puistossa on noin 30 kilometriä merkittyjä reittejä ja useita taukopaikkoja. Pääopastuspisteenä toimii ravintola Helvetin portti.

Suurin nähtävyys on Helvetinkolu, joka sijaitsee Helvetinjärven kansallispuistossa, Ison Helvetinjärven kaakkoisosassa.

Helvetinkolu on muodostunut alueelle 150–200 miljoonaa vuotta sitten maankuoren halkeamien ja siirrosten seurauksena. Rotko on leveydeltään noin kaksi metriä ja pituudeltaan noin 40 metriä.

Lähde: Metsähallitus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut