Suuri teollisuusrakennus tuhoutui kokonaan Parkanossa – Kuvat ja videot näyttävät rajun tulipalon jäljet

Karttiperäntiellä syttyi lauantaiaamuna tulipalo noin 2 500 neliön Siparilan höyläämössä. Pelastuslaitos sammutti paloa iltapäivään saakka.

| Päivitetty

Aamulehti

Voimakas tulipalo tuhosi Siparilan höyläämön noin 2 500 neliön tuotantorakennuksen Parkanossa lauantaina. Tulipalosta tuli ensimmäisenä palohälytys vartiointiliikkeelle, joka teki hälytyksen Pirkanmaan pelastuslaitokselle lauantaiaamuna kello 6.15.

Omaisuusvahinkoja kyettiin rajaamaan. Tulipalossa tuhoutui kokonaan yksi tuotantorakennus. Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Lassi Kylälammi kertoo, että palaneesta rakennuksesta saatiin suojeltua yksi iso tuotantokone niin, että se on mahdollista saada vielä käyttökuntoon. Rakennuksessa oli useita laitteita. Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat paikalta hieman ennen neljää iltapäivällä. Rakennus luovutettiin tuolloin omistajan jälkivartiointiin, joka jatkuu sunnuntai-iltaan saakka. ”Pelastuslaitos käy vielä illalla varmistamassa paikan päällä”, Kylälammi kertoi iltapäivällä.

Lue lisää: Toimitusjohtaja oli lomamatkalla Ranskassa, kun kuuli Parkanon tehtaan palavan – Rajusta tulipalosta miljoonavahingot: ”Rakennus meni ja koneet maan tasalle”

Paloa sammutti aluksi noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä Pirkanmaalta ja Satakunnasta. Pirkanmaan pelastuslaitoksen mukaan iso osa rakennuksen katosta oli tulessa ja osa katosta oli jo romahtanut, kun pelastuslaitos tuli paikalle. Lisää kattoa romahti palon edetessä. ”Palo on todella voimakas”, pelastuslaitos tiedotti aamupäivällä.

Rakennuksen peltikatteen alla leviävä palo oli hankala sammutettava.

Palo levisi lähes koko rakennukseen. Pelastuslaitos purki kattorakenteita, koska rakennuksen sisällä ei voitu tehdä sammutustöitä katon romahtamisvaaran takia.

”Peltikatteen alla leviävä palo on haasteellinen sammutettava”, kertoi Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Ville Naskali. Haastetta sammutustyölle lisäsi se, että kyseessä oli puuteollisuuden tuotantorakennus, jossa palokuormaa on paljon.

Vettä monesta paikasta

Kylälammi kuvaili ison palon sammutusta ongelmalliseksi paristakin syystä. Palossa tarvitaan paljon resursseja, joiden paikalle saaminen vie oman aikansa. Toinen usein vaikea asia on vedensaannin järjestäminen. Nyt paloa sammutettiin ensin säilöautoista, sitten sitä ajettiin paikalle Jaakkolanjärvestä ja myöhemmin palopaikan viereisestä isosta ojasta suurtehopumpulla.

Höyläämöpalon sammutustyöt olivat käynnissä lauantaina aamulla Parkanossa.

Koko Pirkanmaalla oli lauantaina metsäpalovaroitus, mikä tarkoitti, että palon leviämistä maastoon oli myös tarkkailtava. Pelastuslaitoksella oli alueella droneja, jotka pystyivät tarkkailemaan, ettei palo pääse leviämään maastoon.

Palon syttymissyystä ei ole vielä tietoa. ”Pelastuslaitoksen palontutkinta ja poliisi olivat paikalla tutkimassa palon syttymissyytä. Tutkinta jatkuu arkipäivänä”, Kylälammi kertoi.

Siparila oy valmistaa muun muassa ulkoverhouspaneeleja, sisustuspaneeleja ja sisustuslistoja. Sillä on Parkanon lisäksi tehtaita muun muassa Vaajakoskella ja Laukaassa.

Voimakas tulipalo tuhosi höyläämörakennusta laajalti.

Palon syttymissyystä ei ollut lauantaina tietoa.

Alueella on useita tuotantorakennuksia, joista yksi paloi.

Oikaisu 13.5.2023: Jutussa oli kertaalleen virheellisesti palomestari Lassi Kylälammen nimi virheellisesti Kylmälammi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut