Lempäälän kunta viivytteli talvi­kunnossa­pidon kilpailutusta – seurauksena 100 000 euron uhkasakko

Lempäälän kunnan katsottiin laiminlyöneen kilpailutusvelvollisuutta ja viivytelleen uuden kilpailutuksen järjestämisessä.

Aamulehti

Korkein hallinto-oikeus KHO on hylännyt Lempäälän kunnan tekemän valituksen markkinaoikeuden langettamasta uhkasakosta. Uhkasakon taustalla oli erimielisyys talvikunnossapidon hankintapäätöksestä vuodelta 2020.

Markkinaoikeus kumosi Lempäälän kunnan tekemän hankintapäätöksen talvikunnossapitoa koskevasta palveluntuottajan valinnasta heinäkuussa 2021. Markkinaoikeus kielsi kuntaa panemasta hankintapäätöstä käyttöön ja asetti kunnalle 100 000 euron uhkasakon.

Markkinaoikeus oli vaatinut kuntaa järjestämään uuden tarjouskilpailun talvikunnossapidon palveluista, jos kunta toteuttaisi sen julkisena hankintana.

KHO puntaroi, oliko markkinaoikeudella oikeus langettaa kunnalle uhkasakkoa ja asettui päätöksessään markkinaoikeuden kannalle ja linjasi uhkasakon olleen aiheellinen.

Kunta laiminlöi

Kunta oli tehnyt lokakuussa 2021 urakoitsijan kanssa sopimuksen, jossa oltiin sovittu väliaikaisen sopimuksen jatkamisesta siihen asti, kunnes kunta ehtisi toteuttaa uuden tarjouskilpailun.

Sekä markkinaoikeus että KHO katsoivat, että Lempäälän kunta oli laiminlyönyt velvollisuuttaan hankinnan kilpailuttamisessa. Kunnan katsottiin myös viivästyttäneen uuden kilpailutuksen järjestämistä jatkamalla urakoitsijan kanssa tehtyä väliaikaista sopimusta.

Markkinaoikeuden päätös uhkasakon määräämiseen perustui hankintalain mukaiseen kilpailutusvelvollisuuteen eli siihen, että julkiset hankinnat on lain mukaan kilpailutettava. Uhkasakolla pyrittiin tehostamaan sitä, ettei kunta panisi täytäntöön lainvastaista hankintasopimusta ja aloittaisi uuden kilpailutuksen pikimmiten.

KHO otti päätöksessään huomioon julkisten hankintojen kilpailutusvelvollisuuden lisäksi sen, että kunnan hankintapäätös oli pantu käytäntöön sellaisilla kunnossapitoalueilla, jotka olivat markkinaoikeuden kiellon kohteena.

KHO hylkäsi päätöksessään Lempäälän kunnan tekemän valituksen, eikä se muuttanut markkinaoikeuden päätöstä. Lempäälän kunta joutuu korvaamaan vastapuolelle 2 850 euroa oikeudenkäyntikuluja korkoineen korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut