Pirkanmaalla leimahti tunnin sisään neljä tulipaloa – palomestari antaa painavan varoituksen: ”Tämä peli ei vetele”

Tulipaloja syttyi Urjalassa, Akaassa, Sastamalassa ja Valkeakoskella. Yhdelle harkitsemattoman tulen sytyttäjälle seurasi teosta sakkorangaistus.

Maastoa on palanut lauantaina paitsi useassa paikassa Pirkanmaalla, myös muualla Suomessa. Kuva on Kanta-Hämeestä Lammilta eli nykyisen Hämeenlinnan alueelta, jossa palo eteni nopeasti pellolla. Peltoa paloi useita hehtaareja.

| Päivitetty

Aamulehti

Pirkanmaalla syttyi lauantaina alkuiltapäivästä peräkkäin neljä maastopaloa. Kaikki palot syttyivät eri puolilla Pirkanmaata tunnin sisään.

Tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Tiia Turunen Pirkanmaan pelastuslaitokselta muistuttaa painokkaasti, että maasto on nyt rutikuivaa, ja palot lähtevät leviämään helposti. Pitkään jatkuneen kuivan sään vuoksi ruohikkopalojen vaara on tällä hetkellä erittäin suuri.

”Nyt todella painava varoitus ihmisille siitä, että tulitikut ja muut sytyttämisvehkeet pysyisivät ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana siellä taskussa. Tämä peli ei vetele”, Turunen sanoo.

Tulipalot syttyivät Urjalassa, Akaassa, Sastamalassa ja Valkeakoskella. Turunen sanoo, että pelastuslaitos ilmoittaa avotulentekokiellon rikkomisesta poliisille.

Pelastuslain mukaan avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman maastopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että maastopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Yhdessä palopaikoista Turunen sanoo, että poliisi sakotti avotulen tekijää avotulen teosta ruohikkopalovaroituksen aikaan. Sakko voi olla jopa satoja euroja.

Nuotioleikkejä ja heiniä tynnyrissä

Pelastuslaitos sai ensiksi tiedon lasten nuotioleikeistä syttyneestä maastopalosta Urjalassa Nuutajärventiellä kello 12 jälkeen. Pelastajat onnistuivat rajaamaan palon pienelle alueelle.

Akaan Mäntykujalla kello 12.15 oli poltettu heiniä tynnyrissä, ja kipinöinnin vuoksi palo levisi ympäröivään kuivaan maastoon. Tuli oli vaarassa levitä läheiseen asuinrakennukseen. Turusen mukaan asuinrakennuksen pelasti ainoastaan tuulen suunta. Ruohikkoa paloi muutaman aarin verran.

Lisäksi tulipaloja syttyi Sastamalan Sammalistontieltä ja Valkeakosken Munteentiellä. Valkeakoskella palo oli saanut alkunsa varsin pieneltä tuntuvasta teosta: tupakan tumpin heittämisestä maahan. Paikalla paloi noin 0,5 hehtaaria sänkipeltoa.

Sastamalassa puolestaan risujen poltto levisi kesäasunnon pihapiirissä. Päivystävän palomestarin Teemu Turtosen mukaan palo ei levinnyt rakennuksiin.

”Mökin terassilaudat jo höyrysivät, mutta asukas oli hakenut vesiletkun ja naapureitakin tuli avuksi”, Turtonen sanoo.

Mökkiläiset selvisivät pienin vahingoin, sillä pihassa paloi ainoastaan lautakasa. Turtonen muistuttaa myös, että ruohikkopaloitus on voimassa ja kaikenlainen avotuli on kielletty tällä hetkellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut