Oriveden tilinpäätös noin 1,3 miljoonaa ylijäämäinen viime vuonna

Ennakoitua parempaan tulokseen vaikuttivat muun muassa verotulojen ja valtionosuuksien suurempi kertymä sekä sote-menojen arvioitua pienempi ylitys.

Aamulehti

Oriveden kaupungin tilinpäätös oli viime vuonna 1,27 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kaupunki kertoo tiedotteessa. Tulos oli ennakoitua parempi, sillä talousarvio oli noin 1,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. 7,1 miljoonan taseylijäämän odotetaan tuovan puskuria tulevien vuosien talouteen.

”Kun jatkamme määrätietoisesti kaupungin toiminnan ja talouden kehittämistä, saavutamme taloudellista vaikuttavuutta myös tulevaisuudessa siten, että nykyinen palvelutaso voidaan turvata”, sanoo Oriveden talous- ja hallintojohtaja Marjatta Lilja tiedotteessa.

Ennakoitua parempaan tulokseen vaikuttivat muun muassa verotulojen ja valtionosuuksien suurempi kertymä sekä sosiaali- ja terveysmenojen arvioitua pienempi ylitys. Myös henkilöstökulut olivat talousarviota pienemmät.

Kaupunginvaltuusto oli myöntänyt talousarviossaan oikeuden ylittää sote-palveluiden ostot 1,44 miljoonalla eurolla. Ylityksestä toteutui 0,5 miljoonaa euroa, ja sote-menot kasvoivat edellisvuoteen verrattuna yhdellä prosentilla eli 0,37 miljoonalla.

Kaupungin toimintakulut kasvoivat edellisvuodesta 3,3 prosentilla eli 2,34 miljoonaa euroa. Tiedotteen mukaan talouden ennakointia vaikeuttivat ja kuluja kasvattivat esimerkiksi energiakriisi ja inflaatio sekä runsasluminen talvi, joka lisäsi kunnossapidon kustannuksia.

Vuonna 2022 verotuloja kertyi yhteensä 38,5 miljoona euroa, mikä oli 3,3 prosenttia edellisvuotta enemmän. Valtionosuuksia kertyi noin 26,8 miljoonaa, mikä tarkoittaa 6,3 prosentin eli noin 1,6 miljoonan euron lisäystä edellisvuoteen verrattuna.

Vuosikatetta tuli reilut 4 miljoonaa eli 457 euroa asukasta kohden, kun aiempana vuonna katetta muodostui noin 2,4 miljoonaa.

Vuoden aikana nostettiin viisi miljoonaa euroa uutta pitkäaikaista lainaa. Vanhoja lainoja taas lyhennettiin noin 3,8 miljoonalla.

Asukasluku huolettaa

Investointeja tehtiin noin 4,6 miljoonalla eurolla. Investointikohteista suurimpia olivat muun muassa Yhteiskoulun kosteus- ja sisäilmakorjaukset, Orivesi–Haapamäki-radan vartioidun tasoristeyksen rakentaminen ja Paltanmäen ylikulkukäytävän rakentaminen.

Tiedotteen mukaan Oriveden taloutta haastavat etenkin menojen kasvu ja asukasluvun väheneminen. Orivedellä kuolleisuus on syntyvyyttä korkeammalla tasolla, minkä vuoksi väkiluvun muutos on negatiivinen muuttovoitosta huolimatta. Väkiluku aleni viime vuonna 39 asukkaalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut