Taysin sairaaloissa hoidettujen määrä väheni viime vuonna –  ”Se liittyy osittain koronapandemiaan”

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tasapainotti talouttaan myymällä maata ja osakkeita sekä keräämällä ylimääräisiä osinkotuottoja.

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen toivoo, että koronan vaikutukset ovat ohi. Hänet valokuvattiin tammikuussa 2022.

Aamulehti

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen arvioi, että korona vaikutti vuonna 2022 eniten Taysin sairaaloissa hoidettujen potilaiden vähenemiseen. Määrä väheni edellisvuodesta lähes kymmenesosan, mikä teki osaltaan vuodesta taloudellisesti vaikean.

Pirhan aluehallitus käsitteli tiistaina Pirkanmaan sairaanhoitopiirin viimeistä toimintakertomusta ja tilinpäätöstä vuodelta 2022.

Mikä?

Viimeinen tilinpäätös

2022 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstökulut alittivat talousarvion 13,8 miljoonalla eurolla, toimintakulut 12 miljoonalla eurolla ja kiinteät kulut toteutuivat ennakoidusti.

Työvoimaa oli vaikea saada eikä palveluja pystytty tuottamaan tavoitteiden mukaisesti. Kysyntä laski ja jonot hoitoon kasvoivat.

Sairaanhoitopiiri tasapainotti talouttaan esimerkiksi maanmyynneillä, osakkeiden myyntivoitoilla ja ylimääräisillä tytäryhtiöiltä kerätyillä osinkotuotoilla.

Taseen alijäämä katettiin erillisellä loppulaskutuksella, jotta taseen loppusummaksi tuli lain edellyttämä nolla euroa.

Toimintakertomuksen mukaan Taysin sairaaloissa hoidettiin viime vuonna yhteensä 218 716 eri potilasta. Määrä väheni edellisvuodesta yhdeksällä prosentilla.

”Se liittyy osittain koronapandemiaan. Sairaalassa hoidetut koronapotilaat rajoittivat suunniteltuja kiireettömien hoitojen potilaiden sisäänottoa, ja samalla kävi niin, että koronan aikana ihmiset eivät hakeutuneet hoitoon samalla tavalla kuin aikaisemmin, ja koettivat välttää ulkoisia kontakteja vielä viime vuodenkin aikana”, Hiltunen sanoo.

Hän arvioi, että myös alkanut pula hoitoalan ammattilaisista vaikutti hoidettujen potilaiden määrän vähenemiseen jossain määrin. ”Minulla on sellainen käsitys, että se liittyisi kuitenkin enemmän koronan vaikutuksiin.”

”Korona on tullut niin sanotusti jäädäkseen, mutta kuinka vakavaa tautia se aiheuttaa jatkossa, jää tietysti nähtäväksi. Toivotaan, että se ei aiheuta vastaavia ongelmia kuin silloin alkuvaiheessa tai mitä se on tähän asti aiheuttanut”, Hiltunen sanoo.

Tasapainoa erillistoimin

Kulut pystyttiin Pirhan tiedotteen mukaan melko hyvin sopeuttamaan toiminnan määrän vähenemiseen, ja esimerkiksi henkilöstökulut alittivat talousarvion 13,8 miljoonalla eurolla ja toimintakulut 12 miljoonalla eurolla. Kiinteät kulut toteutuivat ennakoidusti.

Sairaanhoitopiiri tasapainotti talouttaan muun muassa erillistoimin, joiden vaikutus oli noin 17 miljoonaa euroa. Toimenpiteet koostuivat maanmyynneistä, osakkeiden myyntivoitoista sekä ylimääräisistä tytäryhtiöiltä kerätyistä osinkotuotoista.

Ennen alijäämän kattamista sairaanhoitopiirin vuoden 2022 alijäämäksi muodostui noin 277 000 euroa. Edellisten tilikausien alijäämää oli taseessa 7,9 miljoonaa euroa.

Kahdeksan miljoonaa euroa alijäämäisestä tilinpäätöksestä Hiltunen sanoo, että se merkitsi jälkilaskutusta sairaanhoitopiirin jäsenkunnille, jotta kirjanpitoon saatiin lainmukainen nollatulos.

Aluehallitus allekirjoitti tilinpäätöksen ja antaa sen tilintarkastajan tarkastettavaksi. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tarkastuslautakunta valmistelee tilinpäätöksen aluevaltuuston käsiteltäväksi.

Viime vuonna valmistellulle Pirhalle ei muodostunut yli- tai alijäämää. Vuodelta 2022 säästyi valtionavustusta, joka on valtion ohjeistuksen mukaisesti siirretty käytettäväksi tänä vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut