Kuvat näyttävät: näin liikenne ajautui kaaokseen Pirkanmaalla

Pirkanmaalla sattui maanantaina useita liikenneonnettomuuksia. Bussit liukastelivat ympäri Tamperetta. Lumisateen vuoksi ajokeli on ollut erityisen huono.

Useampi bussi oli pysähdyksissä Metson kirjaston edessä Tampereella maanantaina iltapäivällä kello 16.10.

| Päivitetty

Aamulehti

Tampereella Varalaan liikennöivä bussilinja 10 on joutunut maanantaina lyhentämään tavanomaisen reittinsä liukkauden vuoksi. Linjan kääntöpaikka on väliaikaisesti Marianpuisto. Liikenteen palautumisen aikataulusta ei ole vielä tietoa. Ongelmia on liukkauden kanssa monilla muillakin linjoilla.

”Liukkautta on joka puolella. Sääolosuhteet ovat erittäin haastavat tällä hetkellä”, sanoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenne Nyssestä.

Useat ongelmissa maanantaina olleet bussit ovat Aamulehden saamien uutisvinkkien mukaan Pohjolan Liikenteen uusia sähköbusseja kuten linjan 10 bussitkin. Ainakin Linnainmaalla, Teiskossa ja Koivistonkylässä on ongelmia.

Bussilinja 10 ei liikkunut maanantaina iltapäivällä kello 17 jälkeen kumpaankaan suuntaan. Sekä Varalan mutka että Rosendahlin mäki olivat tukossa. Kuva on otettu Rosendahlin risteyksestä Pyynikintieltä.

Hinausauto avusti Nyssen bussia Rosendahlissa Tampereella.

Varalaan liikennöivä bussilinja 10 on joutunut lyhentämään tavanomaisen reittinsä. Kuva Metson kirjaston edestä Tampereelta kello 16.11.

Periviita sanoo, että busseissa on alla Suomen oloihin normaalit talvikelin renkaat. ”Varapyöriä ei ole heittää tämmöisille talvikeleille.”

Kunnossapidon roolia Periviita pitää tärkeänä liikennöinnin onnistumisessa. ”Kun lunta tulee parikymmentä senttiä päivän aikana, kyllä siinä kieltämättä haasteita on. Eikä tietysti kunnossapitokaan kaikkia väyliä ehdi pitää kunnossa. Kunnossapito on osannut katsoa säätiedotuksen ja tekevät siellä varmasti parhaansa.”

Periviita sanoo, että hän ei osaa arvioida, ovatko sähköbussit muita ongelmallisempia myräkässä ja liukkaalla.

”On varmaan talven pahin päivä. Ei voi olla muuta kuin säiden armoilla”, Periviita tiivistää.

Bussi jäi jumiin lumen takia Tampereella:

Tampereen Amurissa bussi ajautui vinottain Satakunnankadulle. Kuva on otettu maanantaina kello 18.42.

Bussi suistui tieltä ja tukki liikennettä Tampereen Lielahdessa Meesakadulla maanantaina iltapäivällä kello 17.30

Tältä Satakunnankadulla näytti ennen puolta seitsemää maanantai-iltana. Bussi oli tuolloin poikittain tiellä.

Raskaita ajoneuvoja jumissa Murhasaaressa

Nokialla rekkoja jäi jumiin tielle Murhasaaressa maanantaina. Rekkoja oli jumissa Murhasaaren sillan ja Jumesniemen välillä iltapäivällä kello 17.34. Rekat haittasivat liikennettä Nokialle päin ajettaessa.

Myöhemmin maanantai-iltana liikenne seisoi jälleen Nokialla Murhasaaressa. ”Molemmat ajokaistat ovat tukossa molempiin suuntiin”, kertoi liikenneoperaattori Marko Kolattu Fintrafficin Tieliikennekeskuksesta illalla kello 21.11.

Kolatun mukaan raskas ajoneuvo on aiheuttanut liikenteen tukkeutumisen Tampereen suuntaan. ”Toisesta suunnasta ei tiedä, kun meillä ei ole sinne näkyvyyttä.”

Kunnossapito oli illalla jälleen hälytetty paikalle.

Kolatun mukaan ajoneuvojen jumiin jäämiset johtuvat siitä, että Murhasaaren mäet ovat erittäin jyrkät, varsinkin näin liukkaalle ajokelille.

Nokialla Porintiellä Murhasaaren sillan ja Jumesniemen välillä useampi rekka oli jumissa huonon ajokelin vuoksi. Kuva on otettu maanantaina iltapäivällä kello 17 jälkeen.

Murhasaaren mäki oli tukossa Nokian ja Häijään välillä kello 20 maanantai-iltana.

Murhasaaressa paikalla ollut Aamulehden toimittaja Tiia Lesonen kertoi kello 21.16, että paikalla oli toistakymmentä raskasta ajoneuvoa.

Liikenne ruuhkautui

Tiellä 3 eli Tampereen läntisellä kehätiellä sattui maanantaina iltapäivällä kello 15 jälkeen onnettomuus.

Onnettomuuspaikan tarkempi sijainti oli Sarankulman liittymän ja Lakalaivan liittymän välillä, kerrottiin Fintraffic Tieliikennekeskus Tampereen tiedotteessa.

Onnettomuuspaikalla tehtiin puoli neljältä iltapäivällä pelastus- ja raivaustöitä. Onnettomuus haittasi liikennettä Hämeenlinnaan päin ajettaessa. Liikenteen odotettiin ruuhkautuvan.

Tieliikennekeskus tiedotti kello 16.16, että tilanne onnettomuuspaikalla on ohi, ja liikenne palautuu normaaliksi.

Kylkikolari Punkalaitumella

Henkilöauto ja raskas ajoneuvo ajoivat kylkikolarin Punkalaitumella. Onnettomuus tapahtui tiellä 2 Kanteenmaan kohdalla maanantaina puolenpäivän jälkeen.

Lue lisää: Tampereelle jopa 20 senttiä uutta lunta, kaupunki kehottaa harkitsemaan etätöitä – Kuvakooste: Näin talvi palasi rytinällä

Helsingin suuntaan kulkeva kaista oli hetkellisesti suljettuna onnettomuuspaikan raivauksen vuoksi.

Henkilöauto päätyi törmäyksen seurauksena ojaan ja auton kuljettaja jouduttiin auttamaan pois autosta. ”Penkat estivät ulospääsyn”, Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juha Toivonen kertoo.

Onnettomuudessa vältyttiin vakavilta loukkaantumisilta. Molemmissa autoissa oli kyydissä vain autojen kuljettajat.

Palomestari arvioi, että onnettomuudessa oli ainakin osasyynä huono ajokeli. ”Pöllyävän lumen vuoksi näkyvyys on todella huono. Silti liikenteessä näkyy autoja, joilla ei ole takavaloja tai sumuvaloja päällä. Autot jäävät ihan täysin pimentoon.”

Kaksi onnettomuutta Kangasalla

Lahdentiellä Kangasalla tapahtui alkuiltapäivästä kaksi liikenneonnettomuutta.

Henkilöauto ajoi ulos tieltä ja törmäsi kaiteeseen Lentolan liittymästä noin 2,6 kilometriä Rantakoiviston liittymän suuntaan noin kello 13.20.

Yksi henkilö loukkaantui tilanteessa lievästi.

Pälkäneelle kulkeva kaista oli hetken aikaa suljettuna onnettomuuspaikan raivauksen vuoksi.

Noin 15 minuuttia aikaisemmin Lahdentiellä Kangasalla tapahtui onnettomuus myös Kaivannon kanavan tuntumassa.

”Siellä tukkeja kuljettanut raskas ajoneuvo törmäsi henkilöauton kylkeen”, kertoo Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen päivystävä palomestari Aku Pietilä.

Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja.

Muitakin onnettomuuksia

Maanantai-iltapäivänä Tampereen seudulla on tapahtunut myös muita pieniä liikenneonnettomuuksia. Ylöjärvellä Myllypuronkadulla kuorma-auto ajautui ojaan liukkauden vuoksi ja Hermiankadulla Hervannassa jäi auto jumiin ratikkakiskoille.

Vähän ennen kello 14:ää tuli ensitiedote liikenneonnettomuudesta Pyhäjärventiellä eli tiellä 9:n Ristinarkun ja Alasjärven liittymien välillä Tampereella. Pietilän mukaan siellä henkilöauto oli suistunut liukkauden takia tieltä Linnainmaalle nousevassa rampissa. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja.

”Ihmisille nyt malttia liikenteeseen. Siellä on ruuhka-aika vasta alkamassa”, Pietilä sanoo.

Oikaisu 27.3.2023 kello 21.19: Liikenneoperaattori Marko Kolatun sukunimi oli virheellisesti taivutettu muotoon Kolutun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut