Varhaiskasvatuksessa on kova sijaispula ja pätkätöitä tehdään paljon – Tarkistetaanko rikostausta myös päiväkotien keikkatyöläisiltä?

Lain mukaan ote vaaditaan vain yli kolme kuukautta kestäviin työ­suhteisiin, mutta se voidaan kysyä myös lyhyissä työsuhteissa ja sijaisuuksissa.

Lain mukaan lasten kanssa työskentelevien rikostausta pitää selvittää. Näin halutaan suojella alaikäisten koskemattomuutta ja edistää heidän turvallisuuttaan.

Aamulehti

Aamulehden saaman uutisvinkin mukaan varhaiskasvatuksessa on nykyään niin kova tekijäpula ja henkilöstön vaihtuvuus, että lyhyitä sijaisuuksia ja pätkätöitä tekevien rikosrekistereitä ei ehditä tarkistaa. Lain mukaan lasten kanssa työskentelevien rikostausta pitää selvittää. Rikosrekisteriote kuitenkin vaaditaan vain yli kolme kuukautta kestäviin työ­suhteisiin. Yksittäistä lastenhoitokeikkaa varten sitä ei siis tarvitse tilata.

Tampereen varhaiskasvatusjohtaja Elli Rasimus kertoo, että vuodesta 2021 lainsäädäntö on mahdollistanut sen, että myös lyhyissä työsuhteissa ja sijaisuuksissa rikosrekisteri voidaan kysyä. Alle kolmen kuukauden työsuhteessa sitä ei kuitenkaan ole pakollista vaatia.

Näin Tampereella

Rasimuksen mukaan Tampereella varhaiskasvatuksen sijaiset, myös lyhytaikaiset sijaiset, tulevat pääsääntöisesti Kuntarekryn kautta. ”Tällöin heiltä on tarkistettu rikosrekisteriote jo siinä vaiheessa, kun he ovat hakeneet Kuntarekryyn työnhakijaksi.”

Tampereen päiväkoteihin palkataan jonkin verran sijaisia myös vapailta työmarkkinoilta. ”Tässäkin tapauksessa sijaisilta lähtökohtaisesti ja pääsääntöisesti tarkistetaan rikosrekisteriote. Mikäli ei ole tarkistettu, niin se on varmasti poikkeus yleistilanteeseen nähden”, Rasimus vakuuttaa.

Rasimus kertoo, että Tampereella varhaiskasvatuksen sairauspoissaolot ovat kasvaneet koronapandemian alusta eli vuodesta 2020 alkaen. Erityisesti tarve lyhyisiin 1–5 päivän sijaisuuksiin on lisääntynyt. Lyhyiden sijaisuuksien tekijät ovat usein alan opiskelijoita, jotka opintojen ohella tekevät mielellään myös töitä. Myös alalta eläköityneet ovat kiinnostuneita tekemään etenkin lyhyitä sijaisuuksia.

”Me ohjeistamme kysymään kaikissa tapauksissa rikosrekisteriotteen. Informoimme tästä jälleen uudelleen tällä viikolla pidettävässä henkilöstöasioiden koulutustilaisuudessa, joka on kohdistettu juuri päiväkodin johtajille ja apulaisesihenkilöille”, Rasimus kertoo.

Entä Lempäälässä?

Lempäälän varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari kertoo, että kaikki kunnan varhaiskasvatuksessa käytettävät alle kolmen kuukauden sijaiset tulevat Sarastia Rekryn kautta. ”Vastuu on heillä, mutta olettaisin kyllä, että kaikilta lasten kanssa työskenteleviltä rikostausta selvitetään. Sarastia Rekry hoitaa myös haastattelut ja arvioi sen, onko henkilö sopiva työskentelemään varhaiskasvatuksessa.”

Sarastia Rekryn toimitusjohtaja Jaana Jantola kertoo, että rikosrekisteriote vaaditaan aina ennen kuin työntekijä aloittaa keikkatyön varhaiskasvatuksessa. ”Tämä toimintaperiaate on ollut voimassa ihan toimintamme alusta asti.”

Jantola toteaa, että joskus otteen saaminen voi kestää hetken aikaa, jos Oikeusrekisterikeskuksessa on ruuhkaa. Keikkatyöntekijän työsuhdetta varhaiskasvatukseen ei kuitenkaan aktivoida ennen kuin rikosrekisteriote on esitetty.

Lempäälän varhaiskasvatuspäällikkö Mirva Ritari kertoo, että jos sijaista ei saada Sarastia Rekryn kautta, käytetään tuttuja, hyväksi havaittuja sijaisia, jotka ovat pitkään tehneet varhaiskasvatuksen sijaisuuksia. ”Kadunvarresta ei ketään ventovierasta poimita.” Yli kolmeksi kuukaudeksi tarvittavat sijaiset hankitaan rekrytoinnin kautta.

Ritari sanoo, että hälytyskellot soivat, jos alle kolmeksi kuukaudeksi palkattava sijainen kieltäytyy hankkimasta rikosrekisteriotetta. ”Olen ollut 20 vuotta varhaiskasvatuksessa töissä esihenkilön roolissa. Kun nuoret tulevat kysymään lyhytaikaisia sijaisuuksia, heillä on yleensä se rikostaustaote jo kirjekuoressa mukana.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut