Sdp:n Sanna Marin ja kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen ottivat yhteen: ”Ottaisitte kaikkein köyhimmiltä”

Porvaripuolueet kritisoivat sdp:n veropolitiikan heikentävän yritysten kannattavuutta ja työllistämismahdollisuuksia.

Sdp:n Sanna Marin (keskellä) kurkotteli puhuakseen vaalipaneelin toisella puolella istuneelle kokoomuksen Anna-Kaisa Ikoselle.

8.3. 21:39

Aamulehti

Sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin mukaan 4-päiväistä työviikkoa kannattaa ehdottomasti kokeilla Suomessa. ”Työelämän laatua pitää pystyä parantamaan ja tämä on siihen hyvä keino, mutta se vaatii myös tuottavuuden nostoa”, Marin sanoi Aamulehden vaalitentissä keskiviikkoiltana.

Lue lisää: Sanna Marin ja muut Pirkanmaan kärkiehdokkaat iskivät yhteen Aamulehden vaalitentissä – Työviikon lyhentäminen ja leikkaukset jakoivat puolueita, katso tallenne tentistä tästä

Porvaripuolueet suhtautuivat ehdotukseen työajan lyhentämisestä varautuneesti. Perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto ja kokoomuksen varapuheenjohtaja, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen näkivät sen uhkaavan tuottavuutta ja kilpailukykyä.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mukaan keskiaikainen maaorja työskenteli vähemmän kuin kokonaistyöaikaa tekevä työntekijä nyt. ”Olemmeko me todella niin köyhiä, ettei meillä ole mahdollisuutta junailla asioita paremmin?”

”Vaihtoehto ei nyt ole tehdä viisi vai neljä työpäivää, vaan tehdä joko nolla työpäivää tai viisi työpäivää. Esimerkiksi sairauspäivärahan ja työssäkäynnin yhteensovittaminen on osatyökykyiselle nyt todella hankalaa”, kritisoi vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela.

Puolueiden näkemykset eri teemoihin jakautuivat Aamulehden keskiviikkoillan eduskuntavaalitentissä selvästi oikeisto-vasemmisto-akselin mukaan. Yhtäältä perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja kristillisdemokraatit, toisaalta sdp, vihreät ja vasemmistoliitto löysivät yhteneväisiä näkemyksiä työaikateeman lisäksi esimerkiksi siitä, millä keinoin julkisen talouden velkaantumista pitäisi hillitä.

Tausta

Aamulehden vaalitentti

Mikä? Aamulehti järjesti eduskuntavaalitentin keskiviikkona 8. maaliskuuta.

Ketkä? Tenttiin oli kutsuttu mukaan puolueet, joilla on kansanedustaja Pirkanmaalta. Ehdokkaita oli seitsemästä puolueesta: kokoomuksesta Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, vasemmistoliitosta kansanedustaja Anna Kontula, sosiaalidemokraateista pääministeri Sanna Marin, keskustasta kansanedustaja Jouni Ovaska, perussuomalaisista kansanedustaja Sakari Puisto, vihreistä kansanedustaja Iiris Suomela ja kristillisdemokraateista kansanedustaja Sari Tanus.

”Velkaantuminen ollut ihan holtitonta”

Vaalitentin alkupuolella kokoomus ja keskusta keskittyivät haastamaan sdp:n Sanna Marinia ja Marin taas iski eritoten kokoomuksen linjauksia vastaan. Eniten tunteita vaalitentissä nosti kysymys valtion velkaantumisen hillitsemiseen käytettävistä keinoista. Marin arvosteli voimakkaasti kokoomusta ja ilmoitti, ettei sdp kannata leikkauksia sosiaaliturvaan, vaan hakisi sen sijaan valtiolle lisätuloja yritysverotuksesta. Marinin mukaan siinä on nyt veronkierron ja verosuunnittelun mahdollistavia porsaanreikiä ja puuttuisi siksi esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotukseen.

”Sosiaalituen leikkauksilla kokoomus ottaisi pois vanhuspalveluista, lastensuojelusta ja samalla antaisi varakkaille verohelpotuksia. Kokoomus kohdistaisi verokevennyksiä kaikkiin tuloluokkiin eli ottaisitte kaikkein köyhimmiltä”, Marin sivalsi ja ajautui hetkeksi Anna-Kaisa Ikosen kanssa kiihkeään juupas-eipäs-väittelyyn siitä, pitääkö tämä väite kokoomuksen aikeista paikkansa vai ei.

Ikonen puolestaan ilmoitti kokoomuksen vastustavan sdp:n veropolitiikkaa, joka hänen mukaansa kiristäisi yritysten verotusta ja siten heikentäisi niiden kannattavuutta ja työllistämismahdollisuuksia.

”Nykyhallituksen toiminnalla valtion velkaantuminen on ollut ihan holtitonta. Se on saatava taitettua. Koulutukseen ja turvallisuuteen, kuten puolustusmenoihin säästöjä ei pidä kohdistaa”, Ikonen vastasi.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska epäili, ettei talouskasvu, jonka nimeen sdp vannoo ratkaisuna valtion velkaantumisen taittamiseen, millään riitä ratkaisemaan ongelmaa.

”Meidän tavoitteemme on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin. Harva uskoi 75:kään prosentin työllisyysasteeseen, mutta se onnistui”, Marin sanoi.

Ikonen peräänkuulutti keinoja, joilla sdp toteuttaa tämän.

Lue lisää: Klikkaa tästä vaalikoneeseen ja löydä oma ehdokkaasi – Aamulehden vaalikone on nyt auki

Vihreiden Iiris Suomela (vasemmalla) sanoi Pirkanmaalta Helsinkiin kulkevasta pääradasta, että pitää valita vaihtoehto, jolla on pienimmät ilmasto- ja luontovaikutukset. Hänen mukaansa Suomi-radan matka-ajasta säästämillä minuuteilla on väliä, kun ihmiset valitsevat matkustamisen raiteilla. Sdp:n Sanna Marin taas kertoi olleensa jo kauan nykyisen pääradan kunnostuksen kannalla, koska pitää sitä realistisempana vaihtoehtona. Oikealla vasemmistoliiton Anna Kontula.

Terveydenhuoltoa ja useita muitakin aloja vaivaavan työvoimapulan helpottamiseksi kristillisdemokraattien Sari Tanus kaipasi korjauksia siihen, että myös osa-aikatyön vastaanottaminen olisi kannattavaa.

Sanna Marin ilmoitti työvoimapulan helpottamiseksi olevansa valmis joustamaan maahanmuuton lupaprosessiin sekä ulkomaisen työntekijän osaamisen todentamiseen ja kielitaitoon liittyvistä vaatimuksista. "Valikoivuus on maahanmuutossa tärkeää”, ilmaisi kantansa perussuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto.

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen ei tyrmännyt Suomi-rataa, vaan näki etuja siihen hankeyhtiöiden kautta ehkä saatavalla rahoituksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut