Laskettelurinteissä riitti vilskettä hiihtolomaviikoilla, mutta viime vuoden ennätysluvuista jäätiin hieman

Kävijämäärissä palattiin nyt hyvälle normaalitasolle. Ainakin yhtenä selityksenä on koronapandemia, joka oli vielä vuosi sitten voimissaan.

Pälkäneen Sappeessa hiihtolomaviikoilla on riittänyt kävijöitä pitkän ajan keskiarvoa enemmän, mutta vähemmän kuin ennätystalvena 2022.

6.3. 16:23

Aamulehti

Pirkanmaalaisten suosimissa laskettelurinteissä Jämsän Himoksessa, Pälkäneen Sappeessa ja Sastamalan Ellivuoressa on riittänyt vilskettä Etelä- ja Keski-Suomen hiihtolomaviikoilla. Vuoden 2022 ennätyksellisiin kävijämääriin ei kuitenkaan päästy.

Himoksen rinteillä talvilomaviikoille kirjattiin yhteensä noin 50 000 laskettelupäivää. Hissinousuja viikoille 8 ja 9 kertyi noin 800 000, kun vuotta aiemmin niitä oli noin miljoona. ”Viime kausi oli kävijämäärältään kaikkien aikojen paras, mutta tänäkin vuonna laskettelijat ja lomailijat ovat olleet hyvin liikkeellä yleisestä kustannustason noususta huolimatta”, kertoo Himoksen toimitusjohtaja Elsi Ojala.

Vieraita Virosta

Ainakin yhtenä selityksenä on korona, joka oli vielä vuosi sitten voimissaan ja rajoitti kokoontumista sisätiloissa, kuten kylpylöissä, aina 28.2.2022 asti. Myös ulkomaanmatkailu oli tavallista vaisumpaa, ja moni suomalainen jäi kotimaan lomakohteisiin. Matkailun rajoitusten poistuminen näkyy nyt toisaalta myös Suomen rinteissä ulkomaalaisten laskettelijoiden määrän kasvuna.

Ojala kertoo, että Himoksessa kansainvälisten asiakkaiden määrä kasvoi noin kymmenen prosenttia viime kauteen verrattuna ja heidän osuutensa kaikista laskettelijoista oli noin seitsemän prosenttia helmikuun loppuun mennessä. Eniten ulkomaalaisia asiakkaita on tullut Virosta, mutta myös Belgiasta, Hollannista, Iso-Britanniasta ja Ranskasta. Himoksella kausi jatkuu pääsiäiseen saakka.

Sää selittää

Sappeen matkailukeskuksen johtaja Jouko Poukkanen kertoo, että kuuden viime vuoden jaksolla mitattuna kävijämäärä on nyt selvästi keskiarvon yläpuolella, mutta ei kuitenkaan ihan kahden viime vuoden kaltaisissa luvuissa. ”Ei voi sanoa, että kotimaan matkailu olisi merkittävästi vähentynyt. Ero mahtuu sään aiheuttamaan vaihteluväliin. Etelän hiihtolomaviikko alkoi lumipyryllä, jota seurasi kova pakkanen. Osa lomalaisista on tietysti saattanut lähteä ulkomaillekin.”

Sappeessa kirjattiin viikoilla 8 ja 9 yhteensä 386 000 hissinousua, kun ennätysvuonna 2022 niitä oli 388 000. Rinteitä on auki 13. ”Kävijöitä on ollut nytkin hyvin, ja säät jatkuvat myös tästä eteenpäin talvisena. Uskon, että meille tulee loistava maaliskuu.” Sappeessa kausi jatkuu huhtikuun puoliväliin.

Ellivuoren toiminnanjohtaja Esa Ropponen kertoo samaa tarinaa kuin kollegansa. ”Kyllä meillä kävijöitä on riittänyt, mutta ei voi verrata ennätyksellisen hyvään viime vuoteen. Nyt oli aika lailla normaalit hiihtolomaviikot: ei mitään pahempia ruuhkia, mutta koko ajan tupa täynnä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut