Lakkokevät: Useita sopimuksia jo solmittu, mutta nämä lakkovaroitukset ovat edelleen päällä – vaikutuksia Pirkanmaalla olisi ratikkaan, Nokia-areenaan ja hotelleihin

Vaikka useilla aloilla on saavutettu sopu, kevääksi on annettu vielä useita lakkovaroituksia. Kiinteistöpalvelujen lisäksi voimassa on juna- ja lentoliikenteeseen vaikuttavat lakot.

Jos lakon uhkat toteutuisivat, esimerkiksi Nokia-areenan ja ratikoiden siistiminen keskeytyisi.

5.3. 8:00

Aamulehti

Vaikka linja-autoalan ja ahtaajien lakot ovat päättyneet ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n rautatiealaa koskeva lakko peruuntunut, maaliskuussa on vielä voimassa useita lakonuhkia.

Jos lakot toteutuvat, ne vaikuttavat laajasti esimerkiksi siivoukseen ja rautateillä junien kulkuun.

Palvelualojen ammattiliitto Pam on antanut kiinteistötyöntekijöitä koskevan lakkovaroituksen, joka alkaisi 16. maaliskuuta kello 6 ja päättyisi 18. maaliskuuta kello 24. Lakko koskee noin 2 500 työntekijää ja satoja yrityksiä. Työehtosopimuksessa on mukana esimerkiksi siistijöitä ja kiinteistönhoitajia.

Pirkanmaalla listalla on Pirkanmaan laatuisännöinti oy:n Kangasalan kiinteistöpalvelun kaikki toiminnot.

Valtakunnallisesti on mukana VR:lle junasiivousta tekevät kaksi yritystä.

Myös useissa kohteissa tehtävä kiinteistöpalvelutyö on lakon piirissä. Pirkanmaalta mukana on useita isoja kohteita, kuten Nokia-areena, Scandic City ja Inn -hotellit, Valmet, Kaukokiidon terminaali ja Tampereen ratikka.

Valkeakoskelta mukana on Tervasaaren tehtaan toiminnot.

Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders sanoo, että lakko varmasti näkyisi alkaessaan Pirkanmaalla, koska siistijät ovat lakossa. Käytännössä siis listalla olevissa yrityksissä lakkaisi siivous ja kiinteistönhoitoon kuuluvat työt, kuten auraus tai hiekoitus. Lakon aikana tehdään kuitenkin välttämättömät työt, jollaisia ovat esimerkiksi pelastusteiden kunnossapito.

Liikennealojen lakot

Lisäksi voimassa on kaksi liikenteeseen vaikuttavaa lakkovaroitusta.

Rautatiealan unioni RAU on ilmoittanut veturinkuljettajien lakosta, joka alkaisi 20. maaliskuuta. Lakko oli alkamassa jo 6. maaliskuuta, mutta työministeri siirsi valtakunnansovittelijan esityksestä lakkoa kahdella viikolla, jotta sovittelulle on aikaa. Jos sopuun ei päästä, lakko alkaa 20. maaliskuuta ja päättyy 31. maaliskuuta. RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki kertoo tiedotteessa, että aiemman esityksen hylkäämisen syynä on se, ettei esityksessä ollut työssä jaksamista parantavia esityksiä.

Lue lisää: Laajat junalakot uhkaavat toteutua, mutta vasta myöhemmin – RAU hylkäsi veturinkuljettajia koskevan sovintoesityksen

Ammattiliitto Pro on jättänyt lentoliikenteeseen vaikuttavan lakkovaroituksen. Ilmailutekniikan ammattiyhdistyksen jäsenet olisivat lakossa useissa ilmailualan tekniikan yrityksissä 15. maaliskuuta alkaen 22. maaliskuuta saakka. Myös toinen, alueellista lentotoimintaa Finnairille tuottavaa Nordig Regional Airlinesia koskeva lakkovaroitus on annettu. Tämä toimihenkilöiden lakko alkaisi 16. maaliskuuta ja päättyisi 26 maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut