Katso oman kuntasi tilanne: Näin bussikyydit toimivat koululaisille lakon aikana Tampereen seudulla – ”Ei ole peruste olla pois koulusta”

Bussilakko ei ole peruste olla poissa koulusta. Monet Pirkanmaan kunnat kehottavat vanhempia järjestämään kimppakyytejä, jos lakko jatkuu maanantaina 6. maaliskuuta.

AKT:n linja-autohenkilökunnan lakko alkoi 1.3.2023 kello 3.00 ja se päättyy 10.3. kello 3.00, jos sopuun ei sitä ennen päästä.

2.3. 16:08 | Päivitetty 3.3. 11:30

Aamulehti

Perusopetuksen koululaisten vanhempia kehotetaan järjestämään kimppakyytejä tai muita korvaavia keinoja, joilla oppilas pääsee kouluun bussilakon aikana. Huoltajilla on mahdollisuus hakea korvausta lakon aikaisesta kuljetuksesta.

Oppilaiden vanhempia on tiedotettu tai tiedotetaan Wilma-viestillä.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n linja-autonkuljettajien lakko ei ole peruste olla poissa koulusta. Pirkanmaalla koulu alkaa talviloman jälkeen maanantaina 6. maaliskuuta. Bussitilanne ei ole samanlainen kaikissa pirkanmaalaisissa kunnissa.

Lue lisää: Linja-autoalan työriidan keskiössä kiista 11,5 tunnista – Länsilinjojen toimitusjohtaja huolissaan hinnasta: ”Hirveän hankala kysymys”

Vaikka linjasi olisi lakon piirissä, se voidaan silti ajaa. Ajantasaisen tiedon löydät Nyssen Reittioppaasta.

Lue lisää: Lista perutuista bussivuoroista ei välttämättä pidä paikkaansa – Näin löydät tiedon, ajaako oma bussisi Tampereen seudulla

Tampere

Tampereella on alle 1 200 oppilasta koululaiskuljetusten piirissä. Luvussa ovat mukana myös ne erityisoppilaat, jolla on oikeus taksikyytiin. Taksien pitäisi toimia normaalisti lakosta huolimatta.

Hankalin tilanne on Teiskon suunnalla. Lakon piirissä ovat linjat 90 Teisko–Keskustori, 91 Sorila–Aitoniemi, 92 Kämmenniemi–Viitapohja–Sorila, 93 Mäntylä–Terälahti–Teiskon kirkkotie–Kämmenniemi ja 94 Mäntylä–Terälahti–Maisansalo–Kämmenniemi.

”Muualla kaupungissa koulumatkat ovat valtaosalla lyhyitä”, sanoo opetusjohtaja Ville Raatikainen Tampereen kaupungilta.

Tampere tiedottaa, että luvallisen poissaolon vuoksi opettajat antavat tehtäviä kotona tehtäväksi esimerkiksi Teamsin kautta, mutta etäopetusta ei ole mahdollista järjestää.

Ylöjärvi

Ylöjärvellä noin tuhat oppilasta on koululaiskuljetusten piirissä. ”Kaikki lapset pääsevät kouluun ja koulupäivän jälkeen kotiin”, sanoo hallintopäällikkö Kirsi Riihioja. ”Aikataulumuutoksia totuttuun voi kuitenkin tulla.”

Järjestelyistä tiedotetaan oppilaille ja vanhemmille tarkemmin perjantaina, jos lakko jatkuu.

Riihioja sanoo, että suunnitelmissa on kuljettaa oppilaat tilausbussilla kouluun. Auto ajaisi Kyrönlahdesta Mutalan kautta Kauraslammen kouluun, jossa on eniten pitkämatkalaisia. Poikkeusjärjestelyt koskevat yläkoululaisia eli 7.–9. luokkien oppilaita. Alakoululaiset kulkevat takseilla tai pikkubusseilla, jotka eivät ole lakon piirissä.

Valkeakoski

Valkeakoskella koulukuljetuksen piirissä on noin 400 oppilasta, joista noin 190 käyttää bussia.

Kaupungissa lakko ei vaikuta kovin paljon, koska lakon piirissä Valkeakoskella on vain linja 44 Valkeakoski–Kangasala. Nysse-linjat 60 ja 63–69 liikennöidään normaalisti.

Opetuspäällikkö Jani Tikkala kertoo, että jos lakko jatkuu ensi viikolla, Kangasalan suuntaa tarkastellaan ja pohditaan, miten sen kanssa voidaan menetellä.

Miten toimia?

Bussilakko Nysse-alueella

Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Nyssen reittioppaasta selviää kunkin lakkopäivän aamuna, mitä linjoja pystytään ajamaan.

Ajettavat linjat palautetaan reittioppaaseen päivittäin.

Ajantasainen tieto löytyy nysse.fi -sivustolta.

Lempäälä

Lempäälässä kunnan järjestämän koulukuljetuksen piirissä on noin 200 oppilasta, mutta heitä lakko ei koske. Kuljetukset hoidetaan takseilla ja pikkubusseilla.

Lisäksi kunnan reuna-alueilta kulkevat koululaislinjat 56, 57 ja 63 ovat lakon ulkopuolella. Linjalla 56 pääsee Säijästä Hakkarin ja Kanavan koululle, linja-auto 63 kulkee Kelhon ja 57 Lastusten suunnasta Kanavan koululle.

Lempäälässä lakon piirissä ovat keskeiset bussilinjat 50, 52, 55, 58, jotka ajavat esimerkiksi Moision, Hakkarin, Kuljun, Sääksjärven, Lempoisten ja Kanavan koulujen läheltä.

Pirkkala

Pirkkalassa noin 70 oppilasta on oikeutettu maksuttomaan koululaiskuljetukseen julkisella liikenteellä.

Koulukyytiin oikeutettujen oppilaiden vanhempia kehotetaan ensisijaisesti kimppakyyteihin tai muihin omatoimisiin koulukuljetuksiin. Koulukuljetuksiin oikeutettujen oppilaiden kohdalla kunta voi maksaa saattokorvausta.

Varajärjestelyjä ollaan valmistelemassa, kertoo opetuspäällikkö Mikko Salkinoja. Vanhemmille tehdään kysely niin sanotun välttämättömän tarpeen kuljetuksista.

Tällä hetkellä on tieto, että koululaislinjat ajettaisiin 6. maaliskuuta, mutta maanantain tilanne on siitä huolimatta epävarma.

Nokia

Nokialla on noin 300 oppilasta julkisella liikenteellä tehtävän koululaiskuljetuksen piirissä. Nokian kaupunki ei järjestä korvaavaa liikennettä.

Takseilla ja Pinsiön kouluautolla kulkevien oppilaiden kuljetukset toimivat normaalisti.

Nokian suunnalla ovat lakossa muun muassa linjat 71 ja 72 sekä 77 ja 78.

Kangasala

Kangasalla tieto ajettavista linja-autovuoroista tulee vasta samana aamuna. Kangasalla on yli 800 kuljetusoppilasta. Kaupunki on selvittänyt mahdollisuuksia järjestää korvaavia kuljetuksia, mutta kuljettajien vähyydestä ja kaluston riittämättömyydestä johtuen näyttää siltä, ettei korvaavia kuljetuksia pystytä järjestämään.

Kangasalan kaupunki suosittelee, että kodeissa ja kouluilla varaudutaan mahdollisiin häiriöihin joukkoliikenteen palvelussa lakon vuoksi. Tampereen seudun joukkoliikenne ja opetuksen järjestäjä eivät pysty takaamaan, että perusopetuslain mukainen koulukuljetusetuus toteutuu lakon aikana.

Huoltajia suositellaan mahdollisuuksiensa mukaan järjestämään oppilaiden kouluun pääsemisen itse tai esimerkiksi paikallisten yhteiskyyditysten avulla.

Kangasalla kannattaa varautua siihen, että liikennöinti lakon piirissä olevilla linjoilla 40, 42, 44, 46 ja 48 on keskeytynyt lakon aikana.

Linjat 6 ja 41 liikennöidään osittain.

Linjojen 28, 43 ja 47 vuorot ajetaan normaalisti lakon aikana.

Orivesi

Orivedellä lakon piiriin kuuluu linja 49. Linjat 47 ja 95 liikennöidään normaalisti.

Vesilahti

Vesilahden kunta huolehtii Nyssen bussiliikennettä käyttävien perusopetuksen oppilaiden koulukuljetuksien toteutumisesta myös lakon aikana.

Vesilahdesta kulkevat linjat 55 ja 55k kuuluvat lakon piiriin eivätkä liikennöi lakon aikana.

Täydennys 3.3.2023 kello 11.28: lisätty Kangasalan, Oriveden ja Vesilahden tiedot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut