Yöllä alkanut lakko pysäyttää yli puolet Nyssen bussi­liikenteestä – Näin Tampereen Keskustorilla kommentoitiin lakon vaikutuksia arkeen

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on hylännyt sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen linja-autoalan työriidassa. Linja-autoalan lakko alkaa kolmelta keskiviikkona aamuyöllä.

Pirkanmaalaiset kommentoivat mahdollista linja-autoalan lakkoa tiistaina iltapäivällä Tampereen Keskustorilla. Illalla varmistui, että bussilakko toteutuu, kun AKT hylkäsi annetun sovintoehdotuksen.

28.2. 19:37

Aamulehti

Yli puolet Nyssen liikenteestä pysähtyi viime yönä, kun linja-autoalan lakko alkaa kello 3 keskiviikkona aamuyöllä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi tiistai-iltana sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen linja-autoalan työriidassa.

AKT:n ilmoittama lakko jatkuu ensi viikon perjantaihin eli 10. maaliskuuta kello 03 saakka, ellei sopua sitä ennen synny.

Lisäksi linja-autohenkilökuntaa koskien on annettu lakkovaroitukset 14.–18.3. ja 21.–24.3.2023.

Lakko pysäyttää yli puolet Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen bussiliikenteestä. Lakon piirissä ovat Länsilinjat, Paunu, Pirkanmaan Tilausliikenne ja Pohjolan Liikenne.

Lakko ei koske Tampereen kaupunkiliikenne TKL:n liikennöimiä linjoja. Neljällä linjalla liikennöivät sekä TKL että yksityiset liikennöitsijät, ja niistä ajetaan TKL:n vuorot.

Lakon vaikutukset ovat laajat. Nysse-liikennettä on Pirkanmaalla kahdeksan kunnan alueella. Lakolla on pienimmät vaikutukset Tampereen kantakaupungin alueella.

Lakko koskee myös osaa pitkän matkan busseista. Esimerkiksi Onnibus kertoo verkkosivuillaan, että lakko peruu useita vuoroja. Väinö Paunu kertoo verkkosivuillaan, että lakosta huolimatta osa vuoroista ajetaan. Yhtiöt kehottavat tarkistamaan ajettavat vuorot nettisivuiltaan.

Näin Keskustorilla kommentoitiin lakkoa tiistaina iltapäivällä:

Tamperelainen Sini Elfving kertoo, ettei AKT:n lakko vaikuta hänen työmatkakulkemiseen, sillä kahden kilometrin työmatka taittuu kävellen. Elfving kertoo, että vaikka lakko ei vaikuta suoraan hänen työmatkakulkemiseen, työpaikalla on keskusteltu kimppakyytien järjestämisestä lakon aikana.

Tampereen Lapinnimessä asuva Oskari Lilja (vas.) ja Hervannassa asuva Joona Nurmela eivät olleet vielä tiistaina iltapäivällä selvittäneet, kulkevatko heidän käyttämänsä bussilinjat lakon aikana. Lilja kertoi, että lakolla ei kuitenkaan ole suuria vaikutuksia hänen kulkemiseensa, sillä kävelymatka keskustan ja Lapinnimen välillä on lyhyt. Nurmela kertoi, että hänellä on etätyömahdollisuus, joten töiden tekeminen onnistuu lakosta huolimatta.

Nokialainen Irene Kilpi ei ollut vielä tiistaina iltapäivällä tarkistanut, kulkeeko Nokian ja Tampereen keskustan välillä kulkeva linjan 70 bussi lakon aikana. Kilpi kertoi, ettei lakko juurikaan vaikuta hänen kulkemiseensa, sillä hänellä on mahdollisuus kulkea Nokialta Tampereelle myös lähijunalla tai puolison kyydillä.

Lempäälän Sääksjärvellä tällä hetkellä asuva Kirsi Mäkelä kertoo, että lakon ajaksi kulkeminen linjoilla 50 ja 15 vaihtuu poikkeuksellisesti omalla autolla kulkemiseen.

Tampereen Vuoreksessa asuva Mirka Hiltunen sekä hänen koiransa Luna kulkevat paljon yhdessä bussilla. Hiltunen kertoo, että vapaa-ajanmatkojen lisäksi hän kulkee myös työmatkat bussia käyttäen. Tiistaina iltapäivällä Hiltunen ei ollut vielä varma, kuinka hän kulkee lakon aikana Kaukajärvellä sijaitsevalle työpaikalleen.

Mikä?

Lakon ulkopuoliset linjat

Lakon aikana normaalisti liikennöidään TKL:n, Valkeakosken Liikenteen ja Vekka Groupin liikennöimät linjat 2, 7, 8, 17, 28, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 47, 58, 60, 63-67, 82, 86, 95X, 95KUTSU ja 103.

Linjoilla 6, 12, 39A ja 41 liikennöidään osa vuoroista. Ajantasainen tieto linjoista löytyy reittioppaasta.

Ratikkalinjat 1 ja 3 liikennöivät toistaiseksi normaalisti 6.3. asti, jolloin voi alkaa rautatiealaa koskeva lakko.

Lue lisää: Linja-autoliikenteen lakko seisauttaa laajasti Nyssen liikenteen – Katso, mitkä linjat liikennöidään

Lisäys: 28.2.2023 kello 20.09: Lisätty tieto, että alkavan lakon lisäksi linja-autohenkilökuntaa koskien on kaksi lakkovaroitusta maaliskuulle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut