Psykiatrian karu tilanne johti kahden johtajan eroon – Pirkanmaan hyvinvointialue piti kriisikokouksen ja eroilmoitukset peruttiin

Pirkanmaan hyvinvointialueen aikuispsykiatrian pitkään kriisissä ollut tilanne ei ole parantunut. Viime viikolla tilanne johti toimialuejohtajan eroon. Hän kuitenkin perui eroilmoituksensa maanantaina.

Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian edelleen heikolla tolalla oleva tilanne johti toimialajohtaja Hanna-Mari Alasen eroon viime viikon lopulla. Hyvinvointialueen kriisikokous sai hänet kuitenkin jäämään ja perumaan eroilmoituksen.

27.2. 21:33

Aamulehti

Pitkään kriisissä ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) psykiatrian tilanne kärjistyi viime viikolla tilanteeseen, jossa toimialuejohtaja Hanna-Mari Alanen ilmoitti jättävänsä tehtävänsä. Hänen lisäkseen irtisanoutumisilmoituksen jätti vastuualuejohtaja. Pirhan sairaalapalveluiden johtaja Juha Kinnunen ei vahvista toisen irtisanoutuneen nimeä.

Eroilmoitukset jäivät kuitenkin lyhyiksi, sillä Pirha järjesti irtisanoutumisesta ja sen taustalla vaikuttaneista asioista kokouksen, jonka jälkeen hyvinvointialue kertoi, että sekä Alanen että vastuualuejohtaja peruvat eroilmoituksensa ja jatkavat tehtävässään.

Lue lisää: Pitkäniemen sairaala ääriään myöten täynnä ja potilaita jouduttu käännyttämään ovelta –  Ylilääkäri: ”Tämä ei ole ihmisarvoista”

Pirhan sairaalapalveluiden johtaja Juha Kinnunen kertoo, että vaikka psykiatrian vaikea tilanne oli hänellä tiedossa ja tästä oli myös aikaisemmin keskusteltu, Alasen irtisanoutuminen tuli yllätyksenä.

Kinnunen sanoo, että irtisanomisilmoituksessaan Alanen oli katsonut, ettei hän virkavastuullisena henkilönä pysty tekemään työtään niin kuin hänen virkaansa kuuluu, eikä hän näe muuta vaihtoehtoa kuin jättää tehtävänsä.

Kinnunen arvioi, että irtisanoutumisen taustalla oli yleisimmin kyse siitä, että psykiatrinen palvelujärjestelmä ja sen haasteet saavat riittävän huomion niin Pirkanmaan hyvinvointialueella kuin valtakunnallisestikin.

”Asia sai nyt varmasti huomion, vaikka jokaiselle on ollut aikaisemminkin selvää, että hankalia ja vaikeita tilanteita on ollut ja kaikki tekevät työtä kovan paineen alla. Uskon, että nyt asian äärelle pysähdyttiin niin, että ongelmiin lähdetään etsimään keinoja, jotta asia saadaan tasapainoon”, Kinnunen sanoo.

Mittavat suunnitelmat

Psykiatrian tilannetta käytiin maanantaina perusteellisesti läpi hyvinvointialueen johdon kanssa. Kinnunen sanoo, että käydyn keskustelun tuloksena psykiatrian palvelujärjestelmästä tullaan kevään aikana tekemään kokonaisselvitys, jossa etsitään keinoja saada parempi tasapaino palvelujen kysynnän ja tarjonnan välille.

Selvityksen tukena tullaan käyttämään myös ulkopuolisia asiantuntijoita. Akuutteihin ongelmiin kohdennetaan erityistoimenpiteitä sisäisin keinoin.

Kinnunen kertoo, että psykiatrian tilannetta lähdetään korjaamaan kiireellisellä aikataululla, mutta samanaikaisesti toteutetaan pidemmän aikavälin suunnitelma asioista, joita tulee uudistaa.

Helpotusta on Kinnusen mukaan luvassa juuri kilpailutetuista ostopalveluista, joiden kautta pyritään siihen, että saadaan paitsi enemmän psykiatreja myös hoitohenkilöstöä ja terapeutteja. Kinnunen sanoo, että myös henkilöstön rekrytointia pyritään tehostamaan.

Aamulehti tavoitti Hanna-Mari Alasen, mutta hän kertoi, ettei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut