Puolustusvoimien paikallis­puolustus­harjoitus näkyy pian Pirkanmaalla – katso tästä, mitä on luvassa

Harjoituksessa paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa.

Reserviläisiä ja Puolustusvoimien henkilöstöä nähdään etenkin Tampereen alueella maaliskuussa, kun paikallispuolustusjoukot harjoittelevat viranomaisten kanssa. Reserviläiset harjoittelivat pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa tyhjässä Hippostalossa Tampereella vuonna 2021.

24.2. 19:59 | Päivitetty 4.3. 19:02

Aamulehti

Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset näkyvät maaliskuun aikana myös Pirkanmaalla, kun paikallisjoukot harjoittelevat viranomaisten ja yritysten kanssa normaaliolojen häiriötilanteita sekä poikkeusoloja varten.

Pirkanmaa 23 -nimellä kulkeva harjoitus järjestetään 6.–10. maaliskuuta.

Harjoitukseen osallistuu noin 1 500 henkilöä, joista noin 1 000 on reserviläisiä ja noin 300 varussotilaita. Loput ovat Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa. Ajoneuvoja harjoituksessa on noin 200.

Lisäksi harjoituksessa on mukana esimerkiksi kaupunkien, poliisin, pelastustoimen ja sosiaali- ja terveysalan viranomaisia. Mukana on myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimijoita sekä teollisuus- ja energia-alan yrityksiä.

Erityisesti Tampereen seudulla

Puolustusvoimien joukkoja näkyy harjoituksen aikana Tampereen seudulla Hervannan, Nekalan, Raholan ja Multisillan alueilla sekä Kangasalla ja Ylöjärvellä.

Harjoituksessa käytetään paikoittain sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia harjoitusampumatarvikkeita.

Harjoitusviikon aikana Pirkanmaan alueella liikkuu Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten joukkoja sekä ajoneuvoja, joihin lukeutuu myös raskaita ajoneuvoja.

Myös hälytysajoneuvoja liikkuu harjoituskohteille normaalia hälytysajoa enemmän.

Mikä?

Maavoimien harjoitukset

Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta eri puolilla Suomea 24. helmikuuta–10. maaliskuuta. Harjoituskokonaisuuteen kuuluu kuusi alueellista harjoitusta.

Harjoituksiin osallistuu Puolustusvoimista yli 6 000 henkilöä, joista noin 2 200 on varusmiehiä ja noin 1 000 henkilökuntaa.

Harjoittelulla pyritään turvaamaan esimerkiksi liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteen sattuessa sekä estämään tilanteen leviäminen laajemmalle alueelle.

Poikkeusoloissa paikallisjoukkojen tehtäviä ovat esimerkiksi strategisten kohteiden suojaaminen, alueiden valvonta, taistelutehtävät ja vastustajan erikoisjoukkoja vastaan toimiminen.

Yhteistyötä viranomaisten kanssa

Harjoituksessa paikallisjoukot harjoittelevat alueellisia suojaus- ja taistelutehtäviä sekä kehittävät johtamista, tiedonvaihtoa ja tilannekuvan jakoa muiden viranomaisten kanssa.

Poikkeusoloissa paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluvat Pirkanmaan aluetoimiston päällikön, everstiluutnantti Tommi Marttisen mukaan muun muassa joukkojen perustaminen, kohteiden suojaaminen, alueen valvonta sekä rajoitetut taistelutehtävät.

”Paikallisjoukkoihin sijoitetaan Puolustusvoimien henkilökunnan lisäksi alueensa tuntevia, tehtäviin koulutettuja reserviläisiä, jotka haluavat kehittyä omassa poikkeusolojen tehtävässään”, Marttinen sanoo tiedotteessa.

Harjoituksen johtaa Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Hannu Koivisto.

Kalustonäyttely Multisillassa

Puolustusvoimien ja viranomaisten kalustoa on nähtävillä Multisillan ostoskeskuksella tiistaina 7. maaliskuuta. Esillä on muun muassa Puolustusvoimien Orbiter-lennokki sekä viranomaisten kalustoa.

Paikalla on myös mahdollisuus keskustella Puolustusvoimien henkilökunnan, viranomaisten sekä harjoitukseen osallistuvien reserviläisten ja varusmiesten kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut