Pirkanmaan kokoomuksen hallitus on nimennyt Tampereen apulaispormestari ja Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Aleksi Jäntin kansanedustajaehdokkaaksi. Nyt Rkp:n kanssa vaaliliitossa olevan Pirkanmaan kokoomuksen ehdokaslista on täysi.
"Pirkanmaalla ehdokasasettelu on ollut monivaiheinen ja elänyt loppuun saakka. Kun ehdokaslistaa katsoo nyt kokonaisuutena, voi todeta, että se tarjoaa monipuolista osaamista ja mahdollistaa kokoomuksen nousun Pirkanmaan suurimmaksi puolueeksi kunta- ja aluevaalien jälkeen myös eduskuntavaaleissa”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo tiedotteessa.
Pirkanmaan kokoomuksen tiedotteessa todetaan, että ehdokaslistaa koottaessa on kartoitettu laaja joukko ihmisiä. Yhtä yleiskokouksen pohjaehdotuksen mukaista äänestystä lukuun ottamatta kaikki valinnat on tehty keskeisten toimielinten yksimielisellä päätöksellä.
"Olemme tyytyväisiä, että Jäntti päätti suostua ehdokkaaksi. Ehdokasasettelun loppumetrien käänne edellytti piirihallitukselta nopeita ja luovia ratkaisuja. Hienoa, että puheenjohtajamme on valmis kantamaan poliittista vastuuta ihan konkreettisesti”, Pirkanmaan kokoomuksen varapuheenjohtaja Jari Andersson lausuu tiedotteessa.
Kova ehdokas lipesi koukusta
Pirkanmaan kokoomuksen piirikokous sai listansa lähes valmiiksi jo viime vuoden joulukuussa. Silloin jätettiin kaksi paikkaa auki, joiden täyttäjiä Jäntti kommentoi Aamulehdelle, että kyseessä on kaksi ”kovaa nimeä”.
Toinen nimistä oli Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka on asettunut ehdolle, ja toinen puolueen johdon ehdottama. Jäntti sanoo nyt Aamulehdelle, ettei hän viitannut itseensä, vaan kyseessä oli ehdokas, joka jäi saamatta.
”Ei siinä omaa kehua ollut. Meillä oli pitkään koukussa toinen kova ehdokas, ja siinä ehkä turhankin kärsivällisinä asiaa pidettiin avoimena. Hän ilmoitti torstaina aamupäivällä, että tässä hetkessä on parempi olla lähtemättä ehdolle. Emme saaneet sitä ehdokasta, jota tavoiteltiin.”
Tämän seurauksena Jäntti teki päätöksen tämän viikon torstaina asettua itse ehdolle.
”Vielä torstaina puolelta päivin sanoin, etten missään tapauksessa näe ehdokkuutta mahdollisena, mutta sen jälkeen taustalla tapahtui asioita ja paine kasvoi aika kovaksi. Vaikka en yleensä ole nopeita päätöksiä tekevä tyyppi, ajatus alkoi kääntyä siihen. Kokonaisharkinta ja asian pallottelu eri tahoilla sai lopulta päätymään tähän ratkaisuun”, Jäntti sanoo Aamulehdelle.
Jäntti on toiminut kesästä 2017 lähtien kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestarina ja hänen nykyinen tehtävänsä päättyy toukokuun lopussa. Hän on aiemmin kertonut, ettei aio asettua ehdolle eduskuntavaaleissa vaan keskittyä politiikkaan paikallistasolla. Hän on myös ilmaissut kiinnostuksensa mahdollisesti avautuvaa Tampereen pormestarin pestiä kohtaan.
Jäntti sanoo nyt, että kuntapolitiikkaa kiinnostaa edelleen samoin kuin pormestarin pestin tavoittelu, jos ei tule valituksi kansanedustajaksi.
”On ehkä liian aikaista tässä sanoa sitä, mutta en sulje pois sitä mahdollisuutta. Pidän sitä hyvin mahdollisena, mutta katsotaan kokonaistilanne vaalien jälkeen.”
Jäntti on koulutukseltaan upseeri, majuri (evp) ja näkee siinä taustassa paljon hyötyä tässä ajassa lähteä ehdolle valtakunnan politiikkaan.
”Nyt on oikea aika lähteä huolehtimaan korkealla tasolla niistä turvallisuuskysymyksistä, joiden puolesta työskentelin kentällä nuorena upseerina Puolustusvoimissa”, Jäntti perustelee tiedotteessa asettumistaan ehdolle eduskuntavaaleissa.
Lue lisää: Klikkaa tästä vaalikoneeseen ja löydä oma ehdokkaasi – Aamulehden vaalikone on nyt auki
Lue lisää: Katso tästä jutusta Pirkanmaan ehdokkaat eduskuntavaaleihin