Vain 19 haki tonttia huippupaikalta Kangasalla – Näin kaupunki selittää tilannetta

Huippupaikalta luovutettavat tontit eivät saaneet aikaan hakijaryntäystä. Taustalla arvellaan vaikuttavan talouden epävarmuus sekä edelleen nousevat korot.

Kangasalla oli haettavana 12 kaupunkipientalotonttia, jotka sijaitsevat aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Vaikka jokainen tontti löytää todennäköisesti ottajan, hakemuksia tuli poikkeuksellisen vähän.

14.2. 12:11

Aamulehti

Aivan Kangasalan keskustan tuntumasta, Urheilutieltä oli alkuvuodesta haettavana 12 kaupunkipientalotonttia, joista jätettiin jopa poikkeuksellisen vähän hakemuksia. Määräaikaan mennessä hakemuksia saapui 19. Hakuaika päättyi viime viikolla.

Kangasalan kaupungin kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto sanoo, että alhainen hakemusmäärä oli yllätys. Valkolehto arvioi, että vähäisen kiinnostuksen taustalla on edelleen heikentynyt taloustilanne sekä korkojen nousu.

Myös tonttien hinta saattoi vaikuttaa kiinnostukseen.

”Aivan keskustassa sijaitsevien tonttien maapohjat ovat premium-hintaisia ja se saattoi karsia osan hakijoista”, Valkolehto arvioi.

Urheilutien tonttien ostohinta on noin 90 000 euroa ja tonttivuokra 4 500 euroa vuodessa. Rakennusoikeutta on 240 neliömetriä.

Vaikka tonttien hinnat ovat korkeampia kuin tavallisesti, Valkolehdon mukaan hintalappu ei ole vielä liian korkea.

”Emme välttämättä liiku vielä hintojen kipurajalla, vaan laittaisin tilanteen lähtökohtaisesti yleisen taloudellisen tilanteen piikkiin.”

Valkolehto muistuttaa, että vähentynyt kiinnostus pientalotontteja kohtaan on valtakunnallinen, eikä hakijakato näy ainoastaan Kangasalla.

Kaupunki kuitenkin haluaa selvittää tarkasti, mistä alhainen hakemusten määrä johtuu.

”Emme ole vielä ehtineet tehdä yhteenvetoa, mutta teemme analyysin siitä, kuinka onnistuimme alueen markkinoinnissa ja muuhun siihen liittyvässä.”

Hyvä aika hakea tonttia

Aamulehti kertoi joulukuun alussa, että Tampereen ympäryskuntien tonttihaut eivät ole kiinnostaneet enää samalla tavalla kuin korona-aikana. Esimerkiksi Ylöjärvellä hakijamäärä tippui viime vuonna yli 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Pudotusta nähtiin myös Nokialla. Viime keväänä Harjuniitystä luovutettavista tonteista jätettiin noin 130 hakemusta, mutta syksyn haussa hakemuksia tuli enää noin 70.

Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja Kimmo Rautiainen sanoo, että nyt on hyvä aika hakea tonttia, sillä mahdollisuudet ostaa tai vuokrata itselleen kunnan tontti on nyt parempi kuin huippuvuosina 2020 ja 2021.

Rautiainen sanoo, että samaan aikaan kun rakentajia on aikaisempaa vähemmän, rakentamisen kanssa on mahdollista edetä nopeammin kuin vuosi tai pari sitten.

”Sen lisäksi, että tontteja on tarjolla enemmän, rakennuslupien ruuhkat ovat purkautuneet ja myös pystytysporukoita on paremmin saatavilla”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut