Tältä näyttävät Näsijärven railot satelliittikuvassa, jäässä on nyt monta valtavaa halkeamaa

Railojen ilmestyminen jäähän tähän aikaan vuodesta ei ole poikkeuksellista. Railojen suuruus sen sijaan on vähän yllättävää, sanoo pelastuslaitos.

Tältä näyttävät Näsijärven railot satelliittikuvassa.

13.2. 14:11

Aamulehti

Suomen ympäristökeskus Syke julkaisi perjantaina iltapäivällä Twitterissä kuvan Näsijärven railoista.

”Lumettoman Näsijärven pintaa koristavat railot, jotka ovat pisimmillään jopa yli 10 kilometriä. Samanlaisia railoja on monella muullakin järvellä”, sanotaan tviitissä.

Aamulehti uutisoi viime viikolla kolmesta eri onnettomuudesta Pirkanmaan isoilla järvillä.

Aivan Näsijärven kaupungin puoleisen rannan tuntumassa kulkee hyvin leveä railo. Viime viikon maanantaina railoon putosi pyöräilijä. Jää petti myös moottoripyöräilijän alta Ranta-Tampellan kohdalla. Molemmat pääsivät pelastautumaan vedestä.

Näsijärven railon kerrottiin olevan noin 2–3 metriä leveä ja ulottuvan Koukkuniemestä Siilinkarille sekä Siilinkarilta Lentävänniemeen.

Lue lisää: Näsijärvellä polkenut Katri Mäkelä oli jo melkein perillä työpaikalla, kun yhtäkkiä jää petti alta – näin hän pelastautui hyisestä vedestä

Torstaina Aamulehti kertoi vaaratilanteesta Kangasalla Längelmävedellä, kun pilkkijän ahkio ja reppu putosivat railoon. Pilkkijä itse pääsi pelastautumaan.

Tutkija Eeva Bruun kertoo Suomen ympäristökeskuksen julkaisseen kuvan juuri näiden tapausten ja niistä heränneen keskustelun vuoksi. ”Railojen olemassaolo ei silti ole poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta.”

Saman vahvistaa päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksesta. Pirkanmaan pelastuslaitos tarkkailee Näsijärven jäätilannetta.

”Railojen ilmestyminen jäähän tähän aikaan vuodesta ei ole sinänsä poikkeuksellista. Railojen suuruus sen sijaan on vähän yllättävää. Kun katsoo jäätä Näsinneulan kameralla, railojen ympäristössä on aikalailla vettä.”

Railoja on alueen muillakin isoilla järvillä. Olkkonen neuvoo olemaan tarkkana jäällä kulkiessa, varsinkin jos liikkuu moottoriajoneuvolla, tai vaikka leijalaudalla.

”Äkkiä vastaan tuleva railo voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sen ympärillä voi olla pystyssä jäitä. Jos päälle on satanut uutta lunta, sitä voi olla vaikea havaita. Seurauksena voi olla nopea pysähdys tai korkea ilmalento”, Olkkonen varoittaa.

Täsmennys 13.2.2023 kello 17.32: Jutussa kerrottiin alun perin, että viime viikon maanantaina Näsijärven railoon putosi sekä pyöräilijä että moottoripyöräilijä. Juttuun lisätty tieto, että jää petti moottoripyöräilijän alta Ranta-Tampellan kohdalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut