Tuulenpuuskat kaatoivat puita Pirkanmaalla – pian föhn-tuuli puhaltaa lämpötilat plussan puolelle

Matalapainealueen synnyttämät myrskypuuskat jäivät pelättyä lievemmiksi Pirkanmaalla. Lauantaista ennustetaan poutaista.

Tampereen Pirkankadulla oli perjantaiaamuna talviset olosuhteet.

10.2. 21:30

Aamulehti

Perjantaina ympäri Etelä- ja Itä-Suomea oli varoitus huonosta ajokelistä lumisateen takia, ja tuuli oli voimakasta pitkin päivää.

Pahimmat myrskypuuskat ovat kuitenkin olleet saaristossa sekä etelä- ja länsirannikolla, jossa kovimmat puuskat saaristossa olivat 33,4 metriä sekunnissa.

Tampereella esimerkiksi Siilinkarin asemalla mitattiin 19,9 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Poikkeuksellisen kovista lukemista ei kuitenkaan ole kyse.

”Näihin vuosittaisiin, talvisiin matalapainemyrskyihin nämä liittyy.”

Sää kääntyy plussan puolelle

Kovimmat tuulet näyttäisivät Keräsen mukaan olevan ohitse, ja aurinkokin saattaa lauantaina paistaa Pirkanmaalla. Lämpötilat ovat pakkasen puolella.

”Lauantaipäivä näyttää oikein poutaiselta. Ehkä tuossa yöllä saattaa jotain lumisateita yltää Pirkanmaallekin, mutta aamuun tai aamupäivään mennessä sää on jo hyvinkin poutaantunut.”

Sunnuntaina Pirkanmaallakin saatetaan nähdä lumisadetta saderintaman liikkuessa Suomen ylitse. Sunnuntaina sää kääntynee plussan puolelle, kun Skandien yli virtaava föhn-tuuli alkaa puhaltaa.

Lue lisää: Pirkanmaalla puhaltaa perjantaina voimakas tuuli, joka voi kaataa puita

Pirkanmaan pelastuslaitoksella odotettiin pahempaa

Pirkanmaan pelastuslaitoksella perjantai oli sääennusteisiin nähden yllättävänkin rauhallinen, kertoo päivystävä palomestari Ilpo Kuokkanen. Päivän aikana oli toistakymmentä tehtävää.

”Ei se tuuli ilmeisesti muodostunut sellaiseksi kuin oli ennustettu tai ainakaan vahinkoja ei tullut.”

Useampia puita sen sijaan kaatui teille ympäri Pirkanmaata.

”Yksittäisiä puunkaatumisia, mutta ei mitään merkittäviä vahinkoja. Jokunen puu on ollut sähkölinjalla, mutta pääsääntöisesti teillä.”

Ajo-olosuhteet ovat Kuokkasen mukaan vastanneet normaalia talvikeliä. Perjantain aikana syntyneet tieliikenneonnettomuuden ovat olleet esimerkiksi peräänajoja risteyksessä.

”En tiedä onko näissäkään keli vaikuttanut, vai onko ollut vain perjantai-illan kiirettä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut