Aamulehden vaalikone on avattu – Tästä siinä on kyse

Aamulehden vaalikone on käytettävissäsi eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään eli 2. huhtikuuta 2023 asti.

| Päivitetty

Aamulehti

Aamulehden vaalikone on julkaistu osoitteessa aamulehti.fi/vaalikone. Pääset käyttämään vaalikonetta tästä linkistä.

Vaalikonetta käyttämällä voit löytää mielipiteisiisi ja arvoihisi sopivan eduskuntavaaliehdokkaan Pirkanmaan vaalipiiristä tai muualta Suomesta. Voit myös tarkastella ehdokkaiden vastauksia ja tutustua heihin ennen äänestyspäätöstäsi.

22. maaliskuuta 2023 vaalikoneessa oli jo yli 2 000 ehdokkaan vastaukset koko maasta. Pirkanmaalta vaalikoneeseen vastanneita ehdokkaita on jo 212, kun ehdokkaita on yhteensä 239.

Aamulehden vaalikone on osa Sanoman yhteistä vaalikonehanketta, jossa ovat mukana myös Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Satakunnan Kansa sekä lukuisat Sanoman paikallismediat, esimerkiksi Valkeakosken Sanomat, Jämsän Seutu, Nokian Uutiset, Tyrvään Sanomat, KMV-lehti, Suur-Keuruu ja Janakkalan Sanomat.

Toisin kuin Helsingin Sanomien vaalikoneessa, Aamulehden vaalikoneessa on käytössä niin sanottu perinteinen vaalikonealgoritmi.

Aamulehden vaalikone näyttää tältä.

Vaalikoneen taustalla on Sanoman kokenut vaalikonetiimi. Edellisen kerran Aamulehti julkaisi vaalikoneen vuoden 2022 aluevaaleissa. Vaalikone on käytettävissäsi eduskuntavaalien varsinaiseen vaalipäivään eli 2. huhtikuuta 2023 asti. Vaalikoneessa on yleisiä asiakysymyksiä, arvokysymyksiä ja lisäksi vaalipiirikohtaiset kysymykset Pirkanmaalta.

Arvokysymykset tuovat esiin politiikan ideologisia ulottuvuuksia: perinteisen vasemmisto–oikeisto-jaon sekä myös erot sosiokulttuurissa arvoissa. Vaalikoneessa on esimerkiksi kysymyksiä verotuksesta ja taloudesta ja toisaalta kristinuskosta ja monikulttuurisuudesta. Vaalikone mahdollistaa sekä ehdokkaiden että puolueiden vertailun.

Mitkä?

Eduskuntavaalit

Neljän vuoden välein järjestettävissä eduskuntavaaleissa valitaan 200 kansanedustajaa Suomen eduskuntaan.

Ehdokashakemukset jätettävä: 21.2.2023.

Ehdokasasettelun vahvistaminen: 2.3.2023.

Ennakkoäänestys: Kotimaassa 22.–28.3.2023.

Vaalipäivä: Sunnuntai 2.4.2023.

Ehdokas, toimi näin

Jos olet eduskuntavaaliehdokas, mutta et ole vielä saanut pääsyä vastaamaan etkä ole löytänyt vastauslinkkiä sähköpostistasi, toimi seuraavasti:

Puolueen ehdokas: ota yhteyttä omaan puolueeseesi.

Valitsijayhdistyksen ehdokas: pyydämme yhdistykseltä yhteydenottoa sähköpostilla osoitteeseen vaalikone@sanoma.fi.

Aamulehti uutisoi vaalien alla kattavasti eduskuntavaaliteemoista. Eduskuntavaalien jutut löydät osoitteesta aamulehti.fi/eduskuntavaalit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut