Koululaisbussivuoro jäi Nokialla maanantaina ajamatta, koska tie oli liian liukas – kaupunki kertoo vastuun tiestä olevan Ely-keskuksella

Bussin kuljettaja on toiminut joukkoliikennelogistikko Juha Kortteuksen mukaan tilanteessa oikein.

Bussin kulkeman tien kunnossapito on ely-keskuksen ja heidän alueurakoitsijansa vastuulla, sanoo Tampereen kaupungin joukkoliikennelogistikko Juha Kortteus.

31.1. 18:35 | Päivitetty 1.2. 16:19

Nyssen koulukyytivuoro Nokian Tottijärven ja Sorvan alueella jäi maanantaina 30. tammikuuta ajamatta. Lukijoiden toimitukseen lähettämien vinkkien mukaan linja numero 77 ei ajanut maanantaina 30. tammikuuta Tottijärvelle saakka Sorvantien huonon kunnon ja liukkauden vuoksi.

”Tie oli peilijäässä. Lapset ei päässeet kouluun bussilla eikä koulusta kotiin”, toinen vinkkaajista kertoo.

Tien kunto ei heidän mukaansa tunnu kiinnostavan ketään.

”Sorvantie on surkeassa jamassa. Kaupunki ei vastaa koulukuljetuksesta, jos tie ei ole ajettavassa kunnossa”, lukija sanoo.

Harvinainen tapaus

Tampereen kaupungin joukkoliikennelogistikko Juha Kortteus vahvistaa, että lukijoiden kuvaama tilanne on todella tapahtunut.

”Tie on ollut erittäin liukas, eikä ole ollut linja-autolla liikennöitävässä kunnossa.”

Vastaavanlaisia tilanteita on sattunut Kortteuksen mukaan Nokialla aiemminkin. On kuitenkin melko harvinaista, että kyseisellä alueella ei päästä ajamaan.

”Tien kunnossapito on ely-keskuksen ja heidän alueurakoitsijansa vastuulla.”

Bussin kuljettaja on toiminut Kortteuksen mukaan tilanteessa oikein. Nyssen linjoja hoitaa useampi liikennöitsijä, jotka kaikki ohjeistavat omia kuljettajiaan ja antavat toimintaohjeet.

”Hän ensimmäisenä havaitsee tilanteen, ilmoittaa asiasta esimiehilleen, jotka kuljettajaa kuultuaan tekevät päätöksen liikennöinnin keskeyttämisestä.”

Kortteus sanoo, että Nokian teiden huonosta kunnosta tulee jonkin verran ilmoituksia.

Sorvantie ei kuulu kaupungille

Nokian kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Kimmo Alakoski kertoo sähköpostitse, että Sorvantie on yleinen tie. Siitä suurin osa ei kuulu kaupungin kunnossapidon piiriin, vaan on tien pohjoispään ensimmäistä kolmea kilometriä lukuun ottamatta ely-keskuksen vastuulla.

”Ely-keskus on antanut tämän alueen teistä kunnossapitourakan Terranorille, joka käyttää aliurakoitsijoita töiden hoitamiseen. Sorvantien osalta tietääkseni Terranorin aliurakoitsijana on punkalaitumelainen Kaskenoja Oy ja heillä edelleen oma aliurakoitsijansa.”

Alakoski kertoo, että teiden kunnosta tulee palautetta kaupungille ja jonkin verran myös Alakoskelle itselleen. Useimmiten puheluiden aiheena ovatkin juuri Sorvantie sekä Sarkolantie-Taivalkunnantie. Taivalkunnantien alkuosuus kuuluu Nokian kaupungin hoitoon, loput ely-keskukselle.

”Monesti on jo tienkäyttäjän linja ja ely-keskuksen numerot soiteltu läpi siinä vaiheessa. Toki monelle on epäselvää kenelle tien hoito kuuluu. Yleisen tien tuntee sinisistä tai vihreistä opastekylteistä ja yleisellä tiellä on myös aina numero kartalla, sekä useimmiten myös tien varressa. Muut tiet ovat taajama-alueella useimmiten kaupungin hoitamia katuja ja taajaman ulkopuolella osakkaiden ylläpitämiä yksityisteitä.”

Aliurakoitsijaketju tavanomainen käytäntö

Maanteiden hoidon projektipäällikkö Pertti Valo ely-keskukselta pahoittelee tapahtunutta tilannetta.

”Sille ei enää jälkikäteen voida mitään tehdä. Pyrimme hiomaan strategioitamme ja parantamaan palvelua. 1. lokakuuta alkanut uusi maanteidenhoitourakka vaatii vielä hiomista.”

Valon mukaan useamman aliurakoitsijan ketju on ely-keskukselle tavanomainen käytäntö.

”Tämä nyt on vielä sallittu tähän saakka, sallitun rajoissa. Maanteidenhoitourakat ovat viiden vuoden mittaisia ja kokemus on osoittanut, että vaikka niitä kuinka valmistellaan, niin aina tällaista hapuilua sattuu. Kelit ovat olleet sorateillä todella haastavia.”

Valo sanoo, että ely-keskus on pyrkinyt huomioimaan erityisesti koululaisreittejä. Ennakointi muuttuvissa säätilanteissa on haastavaa.

”Missä kohti hiekkaa kannattaa lähteä laittamaan, kun jos menee liian aikaisin niin vesi- tai lumisade saattaa viedä sen pois. Hiekoitus on lisäksi hyvin hidasta hommaa. Kun huomataan, että tiet ovat liukkaat, niin voi helposti kestää päivä, että kaikki tiet on käyty läpi. Kahdeksan tuntia etuajassa pitäisi osata reagoida.”

Palautteet ely-keskukselle kuuluvien teiden kunnosta tulee antaa joko tienkäyttäjän linjalle puhelinnumeroon 0200 2100 tai palauteväylään.

Oikaisu 1.2.2023 kello 16.18. Terranor ei ole virolainen yritys, vaan suomalainen. Sorvantiestä kolme kilometriä kuuluu Nokian kaupungille, vaikka jutussa luki, että se kuuluu kokonaan ely-keskukselle. Poistettu Maatalousyhtymä Kukkulan nimi jutusta, muutettu muotoon ”oma aliurakoitsijansa”.

Lisäys 1.2. kello 16.18 Lisätty Pertti Valon kommentit. Täsmennetty myös Taivalkunnantien huoltovastuita: alkuosuus kuuluu Nokian kaupungille ja loput ely-keskukselle. Lisätty tiedot ely-keskuksen yhteystiedoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut