Aamulehti
Työttömien työnhakijoiden määrä on noussut Pirkanmaalla. Joulukuussa työttömänä oli reilut 21 800 ihmistä, mikä on noin 2 200 henkilöä enemmän kuin marraskuussa 2022, selviää Pirkanmaan ely-keskuksen tuoreesta työllisyyskatsauksesta.
Ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ely-keskuksesta sanoo, että nousu selittyy työllisyyden kausivaihtelulla. Salmisen mukaan työttömyys tyypillisesti nousee aina kesän alussa ja vuoden lopussa: ”Opiskelijoita valmistuu ja määräaikaisia työsopimuksia päättyy.”
Tämä heijastuu myös lomautettujen määrään, mikä sekin on noussut. Joulukuussa Pirkanmaalla oli lomautettuna 1 765 ihmistä. Marraskuusta määrä nousi noin 750 ihmisellä, mutta vuodentakaiseen verrattuna lomautettujen määrä laski.
”Työllisyys on edelleenkin koko Suomessa ja etenkin Pirkanmaalla erittäin hyvä”, Salminen sanoo.
Mitä?
Työllisyys Pirkanmaalla joulukuussa
Alle 20-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 469 eli 76 vähemmän kuin vuotta aiemmin, alle 25-vuotiaiden työttömien määrä laski noin 330 ihmisellä 2 487 henkilöön.
Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli noin 7 500. Määrä on vuositasolla laskenut 11 prosentilla.
Yli vuoden työttömänä olleiden määrä laski vuodentakaisesta neljänneksellä. Heitä oli joulukuussa noin 6 000.
Työttömistä työnhakijoista 56 prosenttia oli miehiä. Vuositasolla työttömien miesten määrä laski 10 prosenttia.
Uusien avointen työpaikkojen määrä jatkoi korkealla tasolla. Paikkoja oli joulukuussa noin 8 200.
Lähde: Pirkanmaan ely-keskus, työllisyyskatsaus joulukuu 2022.
Kolmanneksi matalin
Työttömyysaste oli Pirkanmaalla joulukuussa 8,7 prosenttia eli korkeampi kuin loka–marraskuussa, jolloin se oli 7,8 prosenttia. Vain Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla työttömyysaste oli Pirkanmaata matalampi. Koko maan keskimääräinen työttömyysaste oli 9,9 prosenttia.
Kuntien osalta työllisyystilannetta kuvaillaan ely-keskuksen katsauksessa yhä myönteiseksi. Kolmessa Pirkanmaan kunnassa työttömyysaste painui joulukuussa alle 6 prosentin, mikä tarkoittaa nykykriteerein sitä, että voidaan puhua jo täystyöllisyydestä.
Pirkanmaan matalin työttömyysaste, 5,1 prosenttia, oli jälleen Vesilahdella ja korkein eli 10,8 prosenttia taas Kuhmoisissa. Määrällisesti työttömiä työnhakijoita oli eniten Tampereella.
Salmisen mukaan Pirkanmaan työllisyystilanteesta erottuu nyt etenkin kaksi myönteistä merkkiä: alle 25-vuotiaiden hyvä työmarkkinatilanne ja se, että yhä harvemman työttömyys venyy yli kahteen vuoteen.
”Nuorten työttömyyden kehittymisen suunta on yleensä signaali sille, mitä muille ikäluokille tapahtuu. Jos nuorten työttömien määrä alkaa yhtäkkiä kasvaa, työmarkkinoilla alkaa jotakin tapahtua.”
Takana vahva vuosi
Kokonaisuudessaan viime vuosi oli Pirkanmaalla työllisyyden näkökulmasta vahva. Jopa erittäin hyvä, Salminen sanoo. Lokakuussa Pirkanmaan työllisyystilanne oli jopa paras kymmeneen vuoteen.
Salmisen mukaan myös uusien avoimien työpaikkojen määrässä tehtiin viime vuonna ennätys. Vuoden aikana oli kuukausittain avoinna keskimäärin liki 12 200 uutta työpaikkaa. Esimerkiksi ennen finanssikriisiä vuonna 2006 vastaava lukema oli noin 3 400 työpaikkaa.
Suomen talouden on arvioitu painuvan taantumaan. Salminen sanoi Aamulehdelle jo joulukuussa, ettei hän usko työttömyyden kovaan nousuun, vaikka taantumaan ajauduttaisiin. Hänen arvionsa ei ole muuttunut.
”En usko työttömyyden kovaan nousuun ollenkaan. Yleensä jos Suomessa tulee taantuma, tilanne rävähtää aika nopeasti silmille. Nyt ei siltä kuitenkaan näytä.”
Vaikka kevään aikana tulisi irtisanomisia, on Suomessa yhä osaajapulaa, Salminen muistuttaa. Hän arvioi, että irtisanotuilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä uudestaan nopeastikin. Lisäksi työelämään siirtyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä.