Ylöjärvellä on väläytetty jopa kaupungin­hallituksen erottamista – varapuheenjohtaja kertoo vakavista ongelmista päätöksenteossa: ”Näin ei voi jatkua”

Ylöjärven kaupunginhallituksen työskentely on kriisiytynyt. Vaikeaan tilanteeseen yritetään hakea nyt ratkaisua. Kiistan juuret johtavat kaksi vuotta sitten toteutettuun johtamisselvitykseen.

Ylöjärven kaupunginhallituksen tilanne on ajautunut kriisiin, jota yritetään nyt ratkaista.

11.1. 6:00

Aamulehti

Ylöjärven kaupunginhallituksen työskentely ja jäsenten keskinäiset välit ovat olleet julkisuudessa esillä useiden viikkojen ajan. Ongelmia kaupunginhallituksen työskentelyyn on tuonut väitetty tietovuotaja, jonka väitetään luovuttaneen tietoja kaupunginhallituksen sisältä paikallislehdelle.

Lue lisää: Ylöjärven kaupungin­hallituksessa täysin poikkeuksellinen tilanne: Teletietoja väitetään pyydetyksi jäseniltä ”myyrän” selvittämiseksi – puheenjohtaja kiistää

Ennen loppiaista kierroksia otti uutisointi siitä, että kaupunginhallituksen jäsen olisi ehdottanut teletunnistetietojen pyytämistä tietovuotajan selvittämiseksi. Maanantaina lisää vettä myllyyn toi osan kaupunginhallituksen jäsenistä allekirjoittama tiedote, jossa kerrottiin tietovuotojen rikkoneen sisäistä luottamusta.

Tiedotteessa kerrottiin, että tietojen vuotaminen on toimintatapana törkeä ja moraaliton, ja että se halvaannuttaa kaupunginhallituksen toimintakyvyn.

Tiedotteen ovat allekirjoittaneet sdp:n, vihreiden ja kokoomuksen kaupunginhallituksen jäsenet. Allekirjoittaneiden joukossa ovat myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katja Luojus (kok.), sekä valtuuston varapuheenjohtajat Leena Mankkinen (sd.) ja Timo Toivonen (vihr.).

Keskustan ja perussuomalaisten kaupunginhallituksen jäsenet eivät ole tiedotteen allekirjoittaneiden joukossa.

Lue lisää: Ylöjärven politiikan tietovuotoepäilyissä uusi käänne

”Näin ei voi jatkua”

Tiedotteen allekirjoittaneet edellyttävät, että luottamuksellisten keskustelujen ja salaisten asioiden vuotaja selvitetään.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Mika Kotiranta (kok.) kertoo, että asian selvittämisestä ja sen mahdollisista tavoista on käyty toistaiseksi ainoastaan epävirallisia keskusteluja.

Hänen henkilökohtaisen näkemyksensä mukaan asia olisi kuitenkin helposti ratkaistavissa.

”Sanotaan näin, että helpoin ratkaisu olisi, jos tietty ryhmä vetäisi asian niin, että heillä tulisi tietty vaihtuvuus kaupunginhallitukseen”, Kotiranta muotoilee, mutta ei suostu nimeämään, minkä puolueen ryhmää hän tarkoittaa.

Kotiranta sanoo, että tällä ratkaisulla päästäisiin eteenpäin ilman radikaaleja ratkaisuja.

”Kahvipöytäkeskusteluissa on jo keskusteltu, että pitäisikö koko kaupunginhallitus erottaa ja valita uusi.”

Tilanne olisi ratkaistavissa keskustelemalla myös kaupunginhallituksen jäsenen Jenni Kiiskisen (vihr.) näkemyksen mukaan.

Kiiskinen kertoo, että hänen henkilökohtainen näkemyksensä on, että ainoa tapa ratkaista asia epävirallisin keinoin on se, että kaupunginhallituksessa edustettuna olevat ryhmät käyvät keskusteluja sisäisesti ja hoitavat asian.

Aamulehti kysyi asiasta myös sdp:ltä, keskustalta ja perussuomalaisilta.

Sdp:n Jaana Heikkilä sanoi, ettei hänellä ole asian ratkaisemiseksi henkilökohtaista mielipidettä. Hän kertoo, että kaupunginhallituksen yhteinen tavoite on kuitenkin saada työrauha.

Keskustan Minna Sarvijärvi toivoi, että kaupunginhallituksessa keskityttäisiin nyt kaupungin kehittämiseen. Hän kertoi myös toivovansa, että pian päästäisiin oikeisiin hommiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mauri Heiska (ps.) sanoo, että ratkaisua tilanteeseen lähdetään hakemaan seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa. Heiska sanoo, että asian käsittelemistä varten valmistellaan parhaillaan omaa pykälää. Heiska ei halua avata pykälän sisältöä vielä tässä vaiheessa, sillä sen valmistelu on kesken.

Toimintakyky kadoksissa

Kokoomuksen Kotiranta sanoo, että kaupunginhallituksen tilanne on juuri niin hankala, miltä se ulospäin näyttää.

Tietovuodot ovat ajaneet kaupunginhallituksen työskentelyn pisteeseen, jossa keskusteluja ei ole voitu Kotirannan mukaan käydä koko porukan kesken, vaan pienemmissä ryhmissä.

Kotiranta sanoo, että keskustelujen ulkopuolelle on jätetty myös niitä, jotka olisivat voineet olla läsnä. Enemmän porukkaa on jätetty ulkopuolelle siksi, ettei tietovuotajaa voisi yksilöidä.

Kotiranta myöntää, ettei kaupunginhallituksen poikkeuksellisen tulehtunut tilanne ole kaupungin eikä kuntalaisten etu.

”Ei voi jatkua näin, että poliittinen toiminta halvaantuu laajamittaisesti. On selvää, ettei tämä ole kestävä tilanne.”

Tietovuoto yllätti

Entisen ja nykyisen kaupunginhallituksen sisällä on kuohunut siitä lähtien, kun edellinen kaupunginhallitus toteutti paljon kohutun johtamisselvityksen kaksi vuotta sitten.

Kotiranta sanoo, että hänen näkemyksensä mukaan joillakin on ollut tarve kaivella asiaa, vaikka tapahtuneesta on kulunut jo aikaa.

Hän pitää kuitenkin poikkeuksellisena sitä, että tietoja salaisena pykälänä käsitellystä asiasta vuodettiin julkisuuteen. Salaisesti käsitelty pykälä liittyi johtamisselvitykseen liittyvään tutkintapyyntöön.

Kotiranta kertoo, että hänen tietonsa mukaan asian valmistellut viranhaltija oli varmistanut Kuntaliitosta, että kyseessä on salassa pidettävä pykälä, jolloin sen sisällön oletettiin myös pysyvän sellaisena. Kotiranta sanoo, että sen sijaan asiassa kuitenkin tapahtui rikos, kun tietoja vuodettiin ulos.

Kotiranta ei usko, että poliisilla olisi resurssiensa puolesta mahdollisuutta tutkia asiaa, vaikka salassa pidettävän asian vuotamisesta tehtäisiin rikosilmoitus.

Oliko kyseessä rikos?

Mutta oliko kyseessä mahdollinen rikos?

Kuntaliiton johtava juristi Ida Sulin ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta kommentoi tiedon kertomista ulospäin yleisellä tasolla. Hän huomauttaa, ettei kunta voi itse päättää, mitä asioita se käsittelee salassa pidettävänä, vaan tämä määrätään laissa.

"Mikäli salaisista asioista kertoo tahoille, joilla ei ole oikeutta salassa pidettävään tietoon, kyseessä on vaitiolovelvollisuuden rikkominen”, Sulin sanoo.

Sulin sanoo, että jos asian kertoo viranhaltija tai luottamushenkilö, kyseessä voi olla virkavelvollisuuden rikkominen, joka on rikos.

Teletietojen pyytäminen oli ”heitto”

Ennen loppiaista tietovuotaja iski väitetysti jälleen, kun Ylöjärven Uutiset kertoi, että yksi kaupunginhallituksen jäsen olisi vaatinut jäseniltä teletietoja nähtäväksi, jotta mahdollinen tietovuotaja paljastuisi.

Kaupunginhallituksen jäsen Peer Haataja (kok.) oli asiasta yhteydessä Aamulehteen viikonloppuna. Haataja kertoi tällöin, että teletietojen pyytäminen oli yksittäinen heitto kaupunginhallituksen omassa Whatsapp-keskusteluryhmässä.

Haataja sanoo, että ryhmässä keskustellaan yleensä hyvin vapaamuotoisesti.

”En osannut arvata, että asia saisi näin isot mittasuhteet. En ajatellut asiaa ja sen vaikuttavuutta sen laajemmin. Tarkoituksena oli ainoastaan saada asiaa liikkeelle pattitilanteessa, joka on jäädyttänyt keskustelut ja lamaannuttanut päätöksenteon”, Haataja sanoo.

Haataja sanoo, että vaikka hänen heittona toiminut keskustelun aloitus oli ongelmallinen, hän kokee harmillisena, että tieto kulki jälleen kaupunginhallituksen ulkopuolelle.

”Ne keskustelut ovat luottamuksellisia”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut