Taysin Acutan kaoottinen tilanne parantunut huomattavasti joulun jälkeen – sairaalaan avataan pian uusi osasto helpottamaan myös päivystyksen painetta

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystys Acuta oli joulun pyhien aikaan pahasti ruuhkautunut. Ruuhkautunutta päivystystä pelastamaan perustettiin uusi osasto, jonne otetaan ensimmäiset potilaat tiistaina. Ylilääkäri kertoo tilanteen parantuneen huomattavasti.

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan avataan uusi osasto. Yksi syy sen avaamiselle on helpottaa Acutan jatkuvaa ruuhkautumista.

8.1. 15:39

Aamulehti

Ruuhkat Tampereen yliopistollisen sairaalan eli Taysin päivystyksessä Acutassa ovat helpottaneet aiemmasta. Acutan ylilääkäri Mikko Franssila kertoo, että kuluneeseen viikkoon mahtui niin rauhallisempia kuin vilkkaampiakin päiviä.

Tilanne on kuitenkin aivan erilainen kuin muutamia viikkoja sitten, jolloin Acuta ruuhkautui pahasti ja jonot hoitoon pääsyyn kasvoivat.

Lue lisää: Taysin päivystys Acuta ruuhkautui maanantaina – Illalla päivystys­käynnin kesto keskimäärin 5 tuntia

Lue lisää: Voiko potilas joutua odottamaan ruuhkaisessa Acutassa apua vaarallisen kauan? – Päivystyksen johto vastaa

”Olemme pystyneet nyt ottamaan kaikki vastaan. Toki voi olla hetkittäin tilanteita, että meillä on enemmän potilaita, mutta enää ei ole sellaista hallitsematonta tilannetta, jollainen oli joitakin viikkoja sitten. Pystymme ottamaan vastaan kaikki, joilla on päivystyksellinen hoidontarve.”

Franssila kertoo, että on syytä varautua siihen, että päivystyksessä voi mennä useampi tunti, jos hoito vaatii esimerkiksi laboratoriotutkimuksia.

”Tilastollisesti vilkkaimpia ovat maanantait ja perjantait. Tilastoissamme näkyy myös sään vaikutus, eli esimerkiksi joulun pyhät tai lomat eivät yksinään vaikuta siihen, että ihmiset joutuisivat päivystykseen.”

Franssila sanoo, että Acutassa ei koskaan ollut sellaista tilannetta, että ihmiset olisivat joutuneet odottamaan hoitoonpääsyä ambulanssissa.

Uusi osasto auki

Yksi asia, joka vaikuttaa tilanteeseen myönteisesti, on ensi viikolla avattava uusi jatkohoito-osasto. Osasto ei kuulu Acutan alaisuuteen, vaan se toimii sisätautien, keuhko-, iho- ja allergiasairauksien toimialueen alaisuudessa.

Johtajaylilääkärin loman sijaisena vielä sunnuntaina ollut hallintoylilääkäri Suvi Liimatainen kertoo, että uuden osaston avaamista on valmisteltu jo marraskuusta asti.

”Tavoite on se, että maanantaina osasto on toiminnassa ja tiistaina sinne otettaisiin ensimmäiset potilaat.”

Osastolle tulee työntekijöitä Taysin sisältä, ja sinne rekrytoitiin henkilökuntaa myös Taysin ulkopuolelta. Osastolla on paikkoja 15 potilaalle. Liimatainen ei osaa sanoa uuden osaston henkilökunnan tarkkaa lukumäärää. Lääkäreitä osastolla on kaksi.

”Me emme saa tällä juurisyytä korjattua, mutta tämä on osaltaan tarkoitettu helpottamaan Acutan valtavaa painetta. Osastolle otetaan yleislääketieteen tasoisia potilaita.”

Potilaat väärillä osastoilla

Liimatainen kertoo, että koko ikääntyneiden palvelujärjestelmän ketjussa on ongelmia.

”Hoivapaikkoja on varmaankin riittävästi, mutta henkilökuntaa on liian vähän ja asiakkaat odottavat oikeaa paikkaa väärässä paikassa. Esimerkiksi Taysin osastoilla potilaat, jotka eivät sinne enää kuuluisi, odottavat paikkaa lähisairaalasta, lähisairaaloissa odotetaan palveluasumisen paikkaa, ja niin edelleen.”

Lähisairaala tarkoittaa terveyskeskussairaalaa.

”Koko ketju on nyt toimimaton. Jatkohoito-osasto perustettiin siihen tarpeeseen, mutta Acutan näkökulmasta.”

Liimatainen kertoo, että hoitotarpeeseen nähden väärillä osastoilla odottavia potilaita oli viimeisimmän laskelman mukaan yksinään Taysissa noin 80–120. Tilanne on tosin parantunut, koska joulukuun alussa lähisairaaloihin perustettiin lisää osastopaikkoja. Sen jälkeen uutta laskelmaa ei ole tehty.

”On laskettu, että 10–15 prosenttia Taysin henkilökunnasta hoitaa näitä väärässä paikassa olevia potilaita”, Liimatainen sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut