Poron epäiltiin eksyneen Lielahteen – Lopetettu harhailija paljastui harvinaiseksi eläimeksi, joka oli syntynyt Seitsemisessä

Harvinainen, poroa muistuttava metsäpeura liikkui Tampereen Lielahdessa perjantaina iltapäivällä. Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja pitää tapausta ainutlaatuisena.

Aamulehden lukija kuvasi poroa muistuttavan metsäpeuran Tampereen Lielahdessa perjantaina iltapäivällä. Riistanhoitoyhdistyksen mukaan harvinaisen eläimen liikkuminen kaupunkialueella on poikkeuksellista.

6.1. 16:30 | Päivitetty 11.1. 9:38

Aamulehti

Aamulehti sai perjantaina iltapäivällä vinkkejä Tampereen Lielahdessa liikkuvasta porosta.

Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Antti Lappalainen kertoo, että yhteydenottoja keskellä vilkasta ostoskeskittymää liikkuvasta eläimestä tuli myös poliisille ja sitä kautta riistanhoitoyhdistykselle.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut poro, vaan harvinainen metsäpeura. Lappalainen ei ihmettele sitä, että eläimestä havaintoja tehneet luulivat metsäpeuraa poroksi.

”Villiporohan tuo metsäpeura on. Se muistuttaa poroa hyvin paljon, sillä se on paitsi samannäköinen myös tismalleen samankokoinen”.

Se kuinka kauan metsäpeura ehti Lielahden alueella liikkua, ei ole tiedossa. Lappalainen sanoo, että poliisilta tuli SRVA-pyyntö (suurriistavirka-aputehtäväpyyntö) kahden jälkeen iltapäivällä.

Lappalainen kertoo, että poliisi lopetti eläimen turvallisuussyistä.

Ainutlaatuinen tapaus

Lappalainen kuvailee metsäpeuran liikkumista Pirkanmaalla ja erityisesti keskusta-alueella ainutlaatuisena tapauksena.

Metsäpeuroja on Suomessa lähemmäs 3 000 yksilöä ja luontaista kantaa ainoastaan Kainuussa ja Suomenselällä. Lielahdessa liikkunut metsäpeura oli todennäköisesti eksynyt kaupunkialueelle lähempää.

Lappalainen kertoo, että kyseessä oli korvamerkitty yksilö, joka tarkoittaa sitä, että kyseessä oli tarhaistutettu metsäpeura. Tapauksen ainutlaatuisuutta lisää Lappalaisen mukaan kaupunkialueella liikkumisen lisäksi se, että kyseessä oli tarhattu ja luontoon päästetty eläin.

Pirkanmaalla metsäpeuroja on istutettu Seitsemisen kansallispuistoon, jossa myös Lielahdessa liikkunut eläin oli syntynyt.

Mutta mikä sai harvinaisen eläimen tulemaan vilkkaalle kaupunkialueelle?

Lappalainen arvioi, että eläin on voinut eksyä, mutta syy voi olla myös nälkä, joka saa eläimet talviaikaan liikkumaan. ”On kuitenkin täysi mysteeri, kuinka se on kaupunkialueelle tyssähtänyt.”

Tunnistettiin Seitsemisessä syntyneeksi

Metsäpeura-asiantuntija Milla Niemi Metsähallituksesta kertoo, että Metsähallitus oli saanut eläimestä kansalaisilmoituksen jo joulupäivänä, jolloin se oli tallentunut riistakameraan Länsi-Teiskossa.

Metsäpeura tunnistettiin korvamerkin perusteella keväällä 2021 Seitsemisen totutustarhassa syntyneeksi urokseksi. Totutustarhassa syntynyt peura oli perimältään villi: sen emä pyydystettiin vuonna 2017 Kainuusta ja isä kahta vuotta myöhemmin Suomenselältä. Niemen mukaan Seitsemisen alueella on arviolta 50 metsäpeuraa, mutta tarkkaa lukua ei tiedetä, koska peurat lisääntyvät luonnossa.

Lopetettu metsäpeura oli Niemen mukaan kulkenut Lielahteen todennäköisesti Näsijärven jäätä pitkin. Metsäpeurat voivat liikkua kymmeniä kilometrejä päivässä.

Aamulehti ei tavoittanut Sisä-Suomen poliisia kommentoimaan tilannetta.

Oikaisu 11.1.2022 kello 9.40: Jutussa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että lopetetulla metsäpeuralla olisi ollut seurantapanta. Näin ei kuitenkaan ollut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut