Tuleeko sähköstä pula, kun pakkanen kiristyy loppuviikolla? Tampereen Sähköverkon toimitusjohtaja: ”Toki me varpaillaan olemme”

Loppuviikon pakkasjakso kestää sen verran lyhyen aikaa, että sähköstä tuskin ehtii tulla Pirkanmaalla pulaa ennen sään lauhtumista ensi viikolla.

Vaikka kiristyvä pakkanen lisää sähkönkulutusta, sähkökatkoja tuskin tarvitsee ottaa käyttöön Pirkanmaalla. Kuvassa voimalinjaa Lielahdessa Tampereella.

3.1. 15:43

Aamulehti

Pirkanmaan kunnissa on säästetty sähköä joulukuussa ja muidenkin vuoden 2022 viimeisten kuukausien aikana hyvin. Säästöt sähkön kulutuksessa olivat joulukuussa eri sähköverkkoyhtiöiden alueilla jopa kymmenen prosenttia vuoden 2021 joulukuuhun verrattuna.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti maanantaina tiedotteessaan, että Suomessa kulutettiin joulukuussa sähköä kymmenen prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa.

Fingridin alustavissa laskelmissa lukema on lämpötilakorjattu eli laskelmissa on otettu huomioon lämpötilan vaikutus kulutukseen.

Fingridin mukaan sähkön säästöillä on merkittävä vaikutus sähköjärjestelmän hallintaan. Säästäminen ja käytön ajoittaminen varmistivat, että sähkön riittävyys Suomessa oli hyvällä tasolla koko joulukuun ajan.

Aamulehti kysyi joulukuun ja loppuvuoden kulutustietoja kolmelta Pirkanmaalla sähköä jakavalta sähköverkkoyhtiöltä.

Sähköverkkoyhtiöt

Näiltä kysyttiin

Tampereen Sähköverkko oy: Jakaa sähköä Tampereella ja pieneen osaan Pirkkalan Toiviota. Tampereen kaupungin omistaman Tampereen sähkölaitos oy:n tytäryhtiö. Käyttöpaikkoja on noin 169 000 kappaletta.

Leppäkosken Sähkö oy: Vastaa noin 30 000 asiakkaan sähkönjakelusta Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Pirkanmaalla yhtiöllä on verkkoa Parkanossa, Ikaalisissa, Kihniössä, Hämeenkyrössä ja osassa Ylöjärveä.

Elenia Verkko oyj: Suomen toiseksi suurin verkkopalveluyhtiö. Se palvelee yli 435 000 asiakasta noin sadan kunnan alueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pirkanmaalla Elenian verkkoalueella on 20 kuntaa ja lähes 130 000 asiakasta: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.

Lue lisää: Sähkönkulutus laski joulukuussa 10 prosenttia edellisvuodesta – ”Todella merkittävä vaikutus sähkön riittävyyteen”

Tampereen Sähköverkko

Tampereen Sähköverkko oy:n toimitusjohtaja Petri Sihvo sai tiistaina ennen puolta päivää käsiinsä päivitetyt joulukuun kulutuslukemat. Yhtiö jakaa sähköä Tampereen lisäksi pieneen osaan Pirkkalan Toiviota.

Vuoden 2021 joulukuussa sähkönkulutus oli 205 gigawattituntia. Joulukuussa 2022 kulutus oli 172 gigawattituntia eli peräti 16 prosenttia pienempi.

Todellinen sähkönsäästö joulukuussa ei kuitenkaan ole näin suuri, sillä luvuissa ei ole otettu huomioon lämpötilakorjausta. Joulukuu 2021 oli Suomessa huomattavasti kylmempi kuin vuoden 2022 joulukuu.

”Sähkönkulutuksen kannalta joulukuu 2021 oli kaikkien aikojen ennätysjoulukuu”, Sihvo sanoo. ”Jos lämpötilakerroin olisi mukana laskelmissa, se laskisi säästöprosenttia aika lailla.”

Kun Sihvo vertaa kahta joulukuuta toisiinsa yhtiön budjetoimien sähkön siirtomäärien kautta, hän saa joulukuun 2022 sähkön kulutuksen vähenemäksi joulukuuhun 2021 verrattuna kolme prosenttia.

Sähköä on siis Tampereella säästetty. Itse asiassa sähköä on säästetty samat kolme prosenttia kuukaudessa koko viime syksyn ajan.

Se on aika lailla vähemmän kuin Fingridin koko Suomen sähkönkulutuksen kymmenen prosentin lasku kahden viime vuoden joulukuussa. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia.

Tampereen kokonaissäästön matalampaa tasoa selittää Sihvon mukaan se, että Tampere on kasvualuetta. ”Kyllä asiakkaat ovat selkeästi sähköä säästäneet. Tampereella uusia sähkönkäyttöpaikkoja tulee kuitenkin joka vuosi 3 000-4 000 kappaletta. Kyllähän se väkisinkin kulutusta lisää.”

Lähipäivinä pakkanen kiristyy Tampereellakin ennusteiden mukaan jopa 20 miinusasteeseen. Sihvo ei usko, että se johtaisi Tampereella sähköpulaan tai sähkökatkoihin.

”Olisi eri asia, jos lämpötila laskisi reilusti alle 20 asteen ja pakkasjakso kestäisi viikon tai kaksi”, Sihvo sanoo. ”Toki me varpaillaan olemme ja koko ajan tilannetta seuraamme, mutta minun nähdäkseni sähköpula ei meillä vielä ole näköpiirissä, vaikka energiasääennustekin vähän huononee.”

Myös Olkiluodon kolmosreaktori tuottaa sähköä vielä ensi viikon puolivälin tienoille asti, jolloin sää taas lauhtuu. Se auttaa paljon.

Merkittävää säästöä

Leppäkosken Sähkö oy vastaa noin 30 000 asiakkaan sähkönjakelusta Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Käyttöpäällikkö Jukka Rajalan mukaan tarkat arviot joulukuun sähkönkulutuksesta eivät ole vielä valmistuneet. Rajalan arvioi, että sähköä on Leppäkosken sähkön verkossa kulutettu vuoden 2022 joulukuussa 10–12 prosenttia vähemmän kuin joulukuussa 2021.

Arvio on lämpötilakorjattu eli siinä on otettu huomioon se, että joulukuu 2021 oli merkittävästi kylmempi kuin kuin joulukuu 2022.

Jo vuoden 2022 elokuussa sähköä kulutettiin viisi prosenttia vähemmän kuin elokuussa 2021. ”Siitä lähtien sähkönkulutus on ollut joka kuukausi 10–12 prosenttia vuoden 2021 kuukausia pienempi. Uskon, että trendi jatkuu samanlaisena.”

Sähkönkäyttöä on myös siirtynyt jonkin verran halvemmille tunneille yöaikaan.

Rajala sanoo lähestyvän kylmän jakson väistämättä lisäävän sähkönkulutusta. ”Se on selvää, kun pakkanen kovenee ja lämpötila laskee miinus kahteenkymmeneen.”

Rajala ei kuitenkaan usko, että sähkökatkot uhkaavat, sillä sää lauhtuu ensi viikon puolella.

”En usko, että ongelmia tulee, jos kaikki voimalaitokset ja rajansiirtoyhteydet toimivat. Sähkökatkot vaatisivat pitemmän kylmän jakson ja todennäköisesti myös vikoja voimalaitoksissa tai rajansiirtoyhteyksissä.”

Tuhat omakotitalollista

Sähköverkkoyhtiö Elenia toimii Pirkanmaalla 20 kunnan alueella. Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen uskoo, että marraskuussa hyvin näkynyt sähkönsäästösuuntaus on jatkunut myös joulukuussa.

Joulukuun tiedot Pirkanmaalta eivät ole vielä valmistuneet, mutta marraskuussa 2022 sähköä kulutettiin reilut 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kokonaisuudessaan Elenian asiakkaat Pirkanmaalla käyttivät sähköä tämän vuoden marraskuussa noin 164 gigawattituntia.

Säästön määrässä on otettu huomioon se, että marraskuu 2021 oli marraskuuta 2022 kylmempi.

Käytännössä marraskuun säästö pirkanmaalaisten Elenian asiakkaiden keskuudessa tarkoittaa noin tuhannen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutusta vuoden aikana, kun kulutuksen keskiarvoksi lasketaan 20 000 kilowattituntia vuodessa.

”Olemme koko ajan olleet aika lähellä Fingridin lukemia.”

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut