Näin Taysin pääaulassa kommentoitiin suurta muutosta: turhauttavin työpäivä aikoihin, sanoo työntekijä – Kerro omat kokemuksesi

Kuinka hyvinvointialueelle siirtyminen on sujunut potilaiden, omaisten ja hyvinvointialueella työskentelevien näkökulmasta? Aamulehti jalkautui Taysiin ja kysyi asiaa.

Nanna, Veikko ja Isla Lindholm-Toivanen saapuivat Taysiin maanantaina iltapäivällä sen jälkeen, kun he olivat pitkin päivää yrittäneet saada apua terveyspalveluiden neuvonnasta sekä terveysasemalta.

2.1. 21:08

Aamulehti

Pirkanmaan hyvinvointialue käynnistyi vuoden vaihteessa. Aamulehti vieraili Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) maanantaina alkuillasta ja kysyi paikalla olleilta, kuinka kaksi ensimmäistä päivää hyvinvointialueella ovat heille näyttäytyneet.

Lue lisää: Pirkanmaalaiset ruuhkauttivat sote-luurin ja chattibotin turhaan, kun hyvinvointialue aloitti – Vastaava johtaja: toimi näin

Vastaajina oli sekä hyvinvointialueella työskenteleviä että hoidettavana olevia henkilöitä ja heidän omaisiaan.

Osa haastatelluista kertoi, ettei hyvinvointialueelle siirtymisestä ole ollut vaikutusta, mutta osalle vuoden ensimmäinen arkipäivä näyttäytyi oman työn tai palveluiden saatavuuden näkökulmasta haastavana.

Lastensa Islan ja Veikon kanssa Taysiin alkuillasta saapunut Nanna Lindholm-Toivanen kertoo, että he tulivat paikalle sairaalaan, sillä apua ei saanut tai löytynyt muualta aikaisemmin.

Lindholm-Toivanen kertoo yrittäneensä saada jo päivällä yhteyden neuvolaan, mutta numeroa ei löytynyt mistään. Hankaluudet jatkuivat, kun Pirkanmaan terveyspalveluiden neuvonnassa oli 88 minuutin jono eikä omalta terveysasemalta kuulunut takaisinsoittoa.

”Taysin sivuilta sain selville, että kello kolmen jälkeen lapsipotilaat hoidetaan myös täällä.”

Miimi Tanninen ja hänen tyttärensä Sofia Mponda viettivät maanantaina alkuiltaa Taysin aulassa. Tampereen kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueelle siirtynyt Tanninen sanoi, että voi mennä pitkä aika, ennen kuin hyvinvointialueen tuomat muutokset näkyvät hänen työssään sosiaalipuolella.

Työntekijät odottavalla kannalla

Pirkanmaan hyvinvointialueella työskentelee yli 19 000 henkilöä. Heihin kuuluu myös Tampereen kaupungin entinen työntekijä Miimi Tanninen, joka oli tullut sairaalaan tervehtimään tytärtään Sofia Mpondaa.

”Ainoa joka on toistaiseksi muuttunut, on sähköpostin loppuosa. Luulen, että muutokset alkavat näkymään vasta useiden kuukausien jopa vuosien viiveellä”, Tanninen arvioi.

Myös Taysissa sisäisenä sijaisena viime syksystä asti työskennellyt Sofia Piirainen kertoo, ettei hyvinvointialueelle siirtyminen ole näkynyt hänen käytännön työssään leikkausosastoilla. Häntä mietityttää, kuinka palkat lopulta saadaan maksuun.

Piirainen sanoo, että palkan maksun mahdolliset haasteet ovat puhuttaneet jonkin verran myös työkavereiden kesken.

Myös aikaisemmin Tampereen kaupungilla työskennellyt Merja Jokela on yksi Pirkanmaan hyvinvointialueen uusista työntekijöistä.

Jokela kertoi maanantaina, että näin turhauttavaa työpäivää hänellä ei ole ollut pitkiin aikoihin. Hän kertoo, että tietoteknisten haasteiden lisäksi puuttumaan jäänyt ruokaetu herätti ihmetystä.

”Ruokaetu ja sen toimimattomuus on pieni asia, mutta kuitenkin sellainen, että se olisi pystytty järjestämään niin, että se olisi toiminut ensimmäisenä päivänä.”

Jokela sanoo, että hyvinvointialue näyttää keskeneräiseltä paitsi työntekijän, myös omaisen näkökulmasta. Hän kertoo, että hänen lapsensa odotti Acutassa osastopaikkaa vuorokauden.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa pitkän uran ortopedian erikoislääkärinä sekä ylilääkärinä tehnyt Kimmo Vihtonen kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Hänen näkemyksensä mukaan hyvinvointialueita on kuitenkin liikaa.

Viisi aluetta olisi riittänyt

Vaimoaan Taysiin maanantaina alkuillasta katsomaan saapunut, pitkän uran ortopedian erikoislääkärinä tehnyt sairaalan entinen ylilääkäri Kimmo Vihtonen kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että hyvinvointialueet aloittivat viimein toimintansa.

Vihtonen kuitenkin sanoo, että olisi nähnyt mieluummin pienemmän määrän alueita kuin nyt muodostuneet 21.

”Alueet ovat selkeästi liian pieniä ja siellä on sellaisia alueita, jotka eivät kykene hoitamaan hommiaan.”

Vihtonen sanoo, että erikoissairaanhoidon näkökulmasta olisi riittänyt, että hyvinvointialueita olisi ollut yliopistosairaaloiden tapaan viisi.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut