Pakkanen kiristyy ensi viikolla alle -20 asteen Pirkanmaalla ja samalla tuuli tyyntyy: ”Varmasti sähkön hinta on korkealla”

Ilmatieteen laitos ennustaa Pirkanmaalle ja muuallekin Suomeen säätä, joka voi nostaa sähkön hinnan pilviin.

Myös viime talvena Pirkanmaalla koettiin kovia pakkasia.

1.1. 10:57

Aamulehti

Pakkasen odotetaan kiristyvän tuntuvasti tammikuun ensimmäisellä viikolla Pirkanmaalla. Alkuviikolla pakkasta on kahdesta kuuteen astetta, mutta lämpötila alkaa laskea keskiviikon–torstain vaiheilla. Ilmatieteen laitos ennustaa pakkasen kiristyvän Pirkanmaalla viikonloppuna alle -20 asteen. Päivystävä meteorologi Jani Parviainen sanoo, että jos sää on selkeä ja heikkotuulinen, öiseen aikaan 25 astetta pakkasta ei ole mahdottomuus.

Kylmä ilma virtaa Suomeen Venäjältä. Virtauksen aiheuttaa Atlantilta saapuva matalapaine, joka liikkuu Skandinavian kaakkoisosien yli Itä-Eurooppaan ja kääntää virtaukset tulemaan idästä. Matalapaineen tarkkaan reittiin liittyy vielä jonkin verran epävarmuutta. Jos tuuli käy enemmän koillisesta eli Jäämereltä, ilmamassa ei välttämättä ole niin viileää, kuin Venäjältä tullessaan.

Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että tuuli tyyntyy ainakin Suomen päällä, tosin aikataulu vielä epävarma. ”Tuo viikonloppu näyttää aika heikkotuuliselta", Parviainen sanoo.

Myös Ruotsiin ja Norjaan on ennustettu pakkasia, mikä tarkoittanee, että sähköä riittää vientiin vähemmän. ”Meillä varmasti sähkön hinta korkealla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut