Ratsastuksenohjaaja näyttää lyövän ponia somessa leviävällä videolla – Ratsastustunnin tapahtumia Sastamalassa selvitetään

Ratsastustunnin tapahtumat sastamalalaisessa ratsastuskoulussa ovat nyt ratsastajainliiton selvityksessä. Tallin omistaja ei osaa vielä sanoa, koituuko tapahtuneesta jonkinlaisia seuraamuksia.

29.12.2022 17:23

Ratsastustunnin tapahtumat sastamalalaisessa ratsastuskoulu KT-tallissa viime tiistaina ovat sekä Suomen ratsastajainliiton että tallin omassa selvityksessä.

Sosiaaliseen mediaan jaettu video kyseiseltä ratsastustunnilta osoittaa, että ratsastuksenohjaaja kohtelee ponia ja nuorta ratsastajaa epäasiallisesti.

Videolla näkyy, kun ohjaaja lyö ponia, kun tämä ohittaa esteen, eikä hyppää sen yli. Video on kerännyt useita kymmeniä kommentteja sosiaalisen median kanavissa. Aamulehden toimitus on nähnyt videon torstaina.

Asia on myös Suomen ratsastajainliiton tiedossa ja sitä selvitetään.

Ratsastajainliiton viestintäpäällikkö Kati Hurme vahvistaa Tyrvään Sanomille, että kyse on sastamalalaisesta KT-tallista. KT-talli on SRL:n hyväksymä ratsastuskoulu.

Ratsastajainliiton tiedotteessa todetaan, että ratsastuskoulussa pitkään työskennellyt ratsastuksenohjaaja toimi epäammattimaisesti ohjatessaan tunnilla esteitä hypännyttä poniratsukkoa.

”Olemme olleet yhteydessä ratsastustalliin ja ratsastuksenohjaajaan. Ylilyönti on tapahtunut ja nyt katsotaan, miten asiassa mennään eteenpäin”, Hurme sanoo.

Opettajaa on aiemmin kehuttu

KT-tallin omistaja Teija Tuominen on tapahtuneesta järkyttynyt. Hänen mukaansa videolla nähtyä hevosen ja ratsastajan huonoa kohtelua ei ole koskaan ennen tapahtunut. ”Eikä toivottavasti enää koskaan tapahdu”, hän sanoo.

Kyseinen ratsastuksenohjaaja on työskennellyt Tuomisen mukaan KT-tallissa seitsemän vuotta. ”Mitään tällaista ei ole ennen tapahtunut, vaan opettajaa on kehuttu.”

Tuominen sanoo, että tapahtumia selvitetään nyt yhdessä ratsastajainliiton kanssa. Hän ei osaa vielä sanoa, koituuko tapahtuneesta jonkinlaisia seuraamuksia.

Aamulehti tavoitti myöhemmin tallin toisen omistajan Kauko Tuomisen. Hän ilmoitti, ettei talli tiedota asian käsittelystä enää enempää vaan tiedottaminen hoituu jatkossa ratsastajainliiton kautta.

Aamulehti ei tavoittanut ylilyönnistä epäiltyä ratsastuksenohjaajaa kommentoimaan tapausta.

Tärkeät hevostaidot

Ratsastajainliitto muistuttaa, että hevosen hyvinvointi on lähtökohta kaikessa hevosurheilussa ja -harrastuksessa. ”Kaikkien hevosta käsittelevien ihmisten pitää ymmärtää vaikutuksensa hevosen hyvinvointiin, ja hevostaidot ovatkin tärkeä osa ratsastusharrastusta”, tiedotteessa sanotaan.

Kati Hurmeen mukaan liitossa epäasiallista käytöstä ei hyväksytä missään tilanteessa. ”Asia on otettu liitossa vakavasti ja olemme erittäin pahoillamme, että tällaista tapahtuu”, hän sanoo.

Liiton tiedotteen mukaan ratsastuksenohjaajan toimintatavat ja käytös eivät olleet SRL:n arvojen mukaiset.

Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kuvaa videolla nähtyä käytöstä täysin asiattomaksi.

”Asiaan liittyvä selvitys on vielä kesken, joten en voi ottaa yksityiskohtiin tarkemmin kantaa. Pääsääntönä on, että jäsentalleilla havaitut ongelmat käsitellään SRL:n tallineuvojien toimesta. Epäasiallinen toiminta voi johtaa jäsenyyden päättämiseen, ja SRL:n toimenpiteiden lisäksi tarvittaessa myös viranomaistoimiin”, Koivisto toteaa tiedotteessa.

SRL:n jäsentallit ovat palveluyrityksiä, jotka ovat sitoutuneet toimimaan SRL:n arvojen mukaisesti. Jos yritys ei noudata kriteereitä, sen jäsenyys voidaan purkaa.

Lue lisää: Kangasalalainen ratsastus­koulu painii tunnistamattoman tauti­aallon kanssa – yrittäjä epäilee syyksi hevosten koronavirusta, josta on tullut Suomessa yleinen riesa

Juttua päivitetty 30.12. klo 22.30: Jutun otsikkoa tarkennettu. Videolla ratsastuksen ohjaaja näyttää lyövän ponia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut