Suomelta lisää siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan – Pirkanmaan pelastuslaitos osallistuu ambulanssilla

Etenkin energiasektorin tarvikkeista on nyt sisäministeriön mukaan huutava pula Ukrainassa

29.12.2022 19:45

Aamulehti

Yksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen ambulanssi lähti keskiviikkona matkaan kohti Ukrainaa osana suurempaa sisäministeriön koordinoimaa avustuspakettia.

Samalla kyydillä lähti myös viisi Helsingin pelastuslaitoksen ambulanssia. Ne ovat käytöstä poistettuja ambulansseja, jotka ovat toimineet vara-autoina.

Kyseiset autot ovat kuitenkin täysin käyttökelpoisia vakuuttaa Pirkanmaan pelastuslaitoksen vs. pelastusjohtaja Matti Isotalo.

Samalla autoihin pakattiin muutakin pelastustoimen ja ensihoidon tarvikkeita.

”Tietysti samalla kuljetuksella pyritään saamaan mahdollisimman paljon tavaraa.”

Ensimmäinen erilaista hoitovälineistöä sisältävä avustuserä lähti hänen mukaansa Ukrainaan Pirkanmaan pelastuslaitokselta jo keväällä.

Myös uusi huopia ja makuupusseja sekä muita talvivarusteita sisältävä lähetys on jo valmiina lähetettäväksi.

Ukrainaan on jo aiemmin toimitettu Suomesta kuusi sammutusautoa ja 13 ambulanssia.

Avun tarpeen odotetaan jatkuvan pitkään

Torstaina sisäministeriö tiedotti myös laajemmasta lähetetystä avustuspaketista, joka sisälsi energiasektorin tarvikkeita ja sairaalatarvikkeita.

Avun tarpeen odotetaan jatkuvan vielä pitkään. Talvi koettelee ukrainalaisia, joten erityisesti energiasektorin tarvikkeille on tällä hetkellä massiivinen tarve, sanotaan ministeriön tiedotteessa.

Ennen joulua Ukrainaan lähetettiin viisi rekallista materiaaliapua.

Rekat sisälsivät muun muassa sairaalatarvikkeita, pelastustoimen tarvikkeita, vedenpuhdistusmateriaaleja, pienikokoisia generaattoreita ja jakelumuuntajia.

Suomi lähetti Ukrainaan ensimmäistä kertaa myös koulukalusteita. Jo nyt, mutta erityisesti myöhemmässä jälleenrakennusvaiheessa tarve koulu- ja koulutussektorien tukemiselle tulee olemaan suuri.

Ukrainassa tarvitaan ministeriön mukaan edelleen akuutisti muun muassa varavoimalaitteita, muuntajia, sähköverkon komponentteja, lääkkeitä, ensiaputarvikkeita, hätämajoitteita, vedenpuhdistustarvikkeita, miinanraivauskalustoa, vaarallisten aineiden suojavarusteita ja polttoaineita.

Mikä?

Siviilipuolen materiaaliapu Ukrainaan

Sisäministeriö koordinoi Suomen Ukrainaan lähettämää siviilipuolen materiaaliapua, joka koostuu isoilta osin muun muassa yrityksiltä ja julkishallinnon toimijoilta saaduista lahjoituksista

Lastina on ollut muun muassa hätämajoitteita, lääkkeitä, väestönsuoja- ja pelastustoimen tarvikkeita, säteilyturvatarvikkeita, terveydenhuollon tarvikkeita sekä varavoimalaitteita ja sähköverkon komponentteja.

Euroopan hätäavun koordinaatiokeskus (Emergency Response Coordination Centre) varmistaa, että apu löytää perille. Apu toimitetaan avun tarvitsijoille yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa.

Siviilipuolen materiaaliavun rahallinen arvo on noin viisi miljoonaa euroa ja valmistelussa olevan avun arvo on useita miljoonia euroja.

Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille.

Lue lisää: Valko-Venäjä kertoi ampuneensa alas Ukrainasta ammutun ohjuksen – Laaja ilmahyökkäys jätti tuhansia ilman sähköä eri puolilla Ukrainaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut