Joulukuusen voi jättää jäteastian viereen kerättäväksi, mutta palvelusta joutuu nyt maksamaan – Katso, mitä kuusen vienti maksaa kotikunnassasi

Pirkanmaan jätehuolto perustelee uutta perittävää maksua kuusien käsittelyn ja kuljetuksen nousseilla kustannuksilla.

Pois heitettyjä joulukuusia roskakatoksen vieressä Lempäälän Hakkarissa vuoden 2022 loppiaisena.

27.12.2022 14:42

Aamulehti

Joulukuusesta pääsee Pirkanmaalla tänäkin vuonna eroon jättämällä sen kerättäväksi oman jäteastian viereen viimeistään 13. tammikuuta, mutta aiemmasta poiketen keräyksestä joutuu nyt maksamaan.

Pirkanmaan jätehuolto perustelee muutosta kuusien käsittelyn ja kuljetuksen nousseilla kustannuksilla. Keräysmaksun hinta on 5,55–8,29 euroa per kuusi kunnasta riippuen. Maksu laskutetaan asumistyypistä riippuen esimerkiksi taloyhtiöltä.

”Polttoainekustannukset ovat nousseet viime vuoden aikana aika paljon. Kuuset kerätään kuitenkin erityiskeräyskierroksella, ja jonkinlaista katetta sille kierrokselle olisi hyvä saada”, perustelee päätöstä tekninen päällikkö Timo Varsala Pirkanmaan jätehuollosta.

Kuuset kerätään tammikuun aikana ja keräys alkaa perjantaina 13. tammikuuta.

Hinta

Keräyksen hinnat kunnittain

Hämeenkyrö 6,81

Ikaalinen 7,21

Juupajoki 6,67

Kangasala 5,55

Lempäälä 5,55

Mänttä-Vilppula 6,27

Nokia 5,55

Orivesi 5,55

Parkano 7,56

Pirkkala 5,55

Pälkäne 6,65

Ruovesi 6,75

Sastamala (Mouhijärvi ja Suodenniemi) 7,09

Tampere 5,55

Vesilahti 6,49

Virrat 8,29

Ylöjärvi 6,13

Hinta yhdeltä kuuselta.

Kuusista tehdään muun muassa biokaasua

Kuusi tulee jättää biojäteastian viereen, mutta jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä, kuusen voi tuoda sekajäteastian vierelle.

Keräyksen jälkeen kuuset haketetaan ja kierrätetään biolaitoksessa biokaasuksi ja lannoitteeksi. Sekajätteeseen laitetut kuuset päätyvät Tammervoiman hyötyvoimalaan, jossa niistä tehdään kaukolämpöä ja sähköä.

Kuusta ei saa laittaa esimerkiksi jätesäkkiin, vaan se tulee laittaa jäteastian vierelle pakkaamattomana. Muoviset tekokuuset kuuluvat sekajätteeseen.

Jätekeskukseen tai merkityille putkikeräyspaikoille kuuset voi viedä ilman maksua.

Joulukuusen voi viedä maksutta myös risujen keräyspisteelle Koukkujärven jätekeskukseen Nokialle ja Tarastenjärven jätekeskukseen Tampereelle.

Vinkki

Näin kierrätät joulun jätteet

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin. Jähmetä joulukinkusta syntyvä rasva ja lajittele se biojätteeseen tai kompostiin. Rasvan voi myös esimerkiksi kaataa tyhjään maitotölkkiin ja viedä sen Kinkkutempun keräyspisteisiin.

Konvehtirasiat ja suklaakalenterit ovat kartonkipakkauksia. Niiden sisällä olevat muovikennot kuuluvat muovipakkausten jäteastiaan.

Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen. Ehjät lahjakassit voi käyttää uudelleen. Joulukortit lajitellaan paperinkeräykseen.

Tuikkujen, ulkotulien ja hautakynttilöiden alumiinikuoret kuuluvat metallinkeräykseen, muovikuoret sekajätteeseen. Kynttilänjämät kuuluvat sekajätteeseen.

Alumiinivuoat ja foliot kuuluvat metallinkeräykseen.

Rikkinäiset jouluvalot lajitellaan sähkölaitteisiin.

Lähde: Pirkanmaan jätehuolto.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut