Pirkanmaan sairaanhoitopiirin miljoonien loppulaskusta iso vääntö: Kunnat eivät halua maksajiksi – vaihtoehto ei miellytä hyvinvointialuetta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto kokoontui viimeisinä päivinään miettimään, miten kattaa odotettu liki 4 miljoonan euron alijäämä. Äänestyksen jälkeen päätettiin, että lisälasku ei tule Pirkanmaan kuntien maksettavaksi. Sen vaihtoehtona olevat erillistoimet tarkoittavat käytännössä lisäosinkoja sairaanhoitopiirin tytäryhtiöiltä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto kokoontui viimeisellä viikollaan käsittelemään taseensa alijäämän kattamista. Tampereen yliopistollinen sairaala kuvattiin 13. joulukuuta 2021.

27.12.2022 16:34

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin viimeinen tilinpäätös jäänee miinukselle. Alijäämää odotetaan jäävän katettavaksi noin 3,8 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päätti ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina, että alijäämä katetaan erillistoimilla, sillä puuttuvia miljoonia ei haluta periä sairaanhoitopiirin omistajilta eli Pirkanmaan kunnilta.

Käytännössä näillä erillistoimilla tarkoitetaan lisäosinkoja sairaanhoitopiirin tytäryhtiöiltä. ”Muita toimia ei tässä aikataulussa pystytä tekemään”, asiaa valmistellut sairaanhoitopiirin vs. talousjohtaja Mikko Hannola kertoi valtuuston kokouksessa.

Isoimpien tytäryhtiöiden, eli tekonivelsairaala Coxan ja Tays Sydänkeskuksen, on tarkoitus käsitellä lisäosinkoja yhtiökokouksissaan tällä viikolla. Lisäksi valtuuston päätökselle pitää pyytää hyväksyntä Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Hyvinvointialueelle hankala

Hyvinvointialueelle tuore päätös on talousjohtaja Pasi Virtasen mukaan hankala, koska hyvinvointialueen rahoitus perustuu kuntien ja sairaanhoitopiirien tilinpäätösten mukaisiin kulurakenteisiin.

”Sitten jos sinne tulee tällaisia tuloeriä, mitä nyt pyydetään yhtiöiltä, se pienentää vastaavalla summalla hyvinvointialueen rahoitusta”, Virtanen sanoo ja lisää, että aluehallitus käsittelee asiaa keskiviikkona. ”Sieltä tulee hyvinvointialueen virallinen kanta asiaan.”

Sairaanhoitopiirin taseeseen kertynyt alijäämä tulee lain mukaan nollittaa ennen sen toiminnan päättymistä. Sairaanhoitopiirin toiminta päättyy vuoden lopussa, kun uusi Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa 1. tammikuuta.

”Alijäämää ei voi jäädä”, Virtanen sanoo. ”Vaihtoehtona on, että joko erikseen laskutetaan kunnilta tai sitten katetaan näillä erillistoimilla.”

Alijäämä kutistunut

Ennuste sairaanhoitopiirin odotettavasta alijäämästä on laskenut. Aiemmin alijäämää arvioitiin kertyvän noin 8 miljoonaa euroa. Hannola painotti valtuuston kokouksessa, että tuoreempi arvio on silti yhä vain ennuste.

”Meillä tulee vielä tammikuussakin tietoon sellaisia yksittäisiä eriä, joita emme tarkkaan pysty ennusteessa ottamaan huomioon”, hän kertoi valtuustolle. Tällainen yksittäinen erä on esimerkiksi potilasvahinkovastuun muutos.

Alijäämää on saatu painettua pienemmäksi jo aiemmin tänä vuonna tehdyillä, kertaluonteisilla erillä. Muun muassa maanmyynneistä on kertynyt noin 10,6 miljoonaa euroa ja normaalitason ylittävistä osinkotuotoista noin 8–10 miljoonaa euroa.

Kulunut vuosi on kuitenkin ollut sairaanhoitopiirille vaativa. Toimintaa ovat kutistaneet niin koronavirus, hoitajalakko kuin pula työntekijöistä. Esimerkiksi leikkaus­toimenpiteiden määrä on ollut yli 10 prosenttia pienempi kuin edellisvuonna.

Lisäksi sairaanhoitopiirille on kertynyt alijäämää jo edellisiltä tilikausilta.

Äänestyksen jälkeen

Sairaanhoitopiirin valtuusto teki päätöksensä keskustelun ja äänestyksen jälkeen. Kokouksessa nousi esiin kaksi muutosesitystä.

Edustaja Teuvo Nieminen esitti, että mahdollinen ali- tai ylijäämä tulisi sairaanhoitopiirin perussopimuksen mukaisesti kuntien maksettavaksi. Muutosesitys ei saanut kannatusta, eikä siten päätynyt äänestykseen.

Toisen muutosesityksen teki edustaja Jori-Pekka Träskbäck. Hän esitti, että taseeseen kertynyt alijäämä katetaan tarvittaessa erillistoimin. Sairaanhoitopiirin hallituksen alkuperäisen esityksen mukaan alijäämä pyrittäisiin kattamaan tarvittaessa erillistoimin.

Träskbäckin muutosesitys voitti äänestyksen. Nieminen jätti päätöksestä vielä eriävän mielipiteen, jossa hän kuvaili päätöstä kuntalain ja perussopimuksen vastaiseksi.

Se, minkä verran sairaanhoitopiirin viimeinen tilinpäätös lopulta jää ali- tai ylijäämäiseksi, varmistuu ensi vuonna.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut