Tapaninpäivä oli koko joulukuun toiseksi kiireisin päivä Taysin Acutan päivystyksessä – joulun paine purkautuu välipäivinä

Joulupäivinä Acutan päivystyksessä odotettiin keskimäärin 1–2 tuntia, sillä käynnin mediaaniaika oli 200 minuuttia. Äkillisiin sairastumisiin on varauduttu ylimääräisillä työntekijöillä. Hätänumeroon soitettujen puhelujen määrä kasvoi viime vuodesta noin tuhannella.

Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystyksessä tapaninpäivä oli joulukuun toiseksi kiireisin päivä. Ylilääkäri Mikko Franssilan mukaan myös välipäivistä odotetaan kiireisiä.

27.12.2022 10:33

Aamulehti

Tapaninpäivä oli joulukuun toiseksi vilkkain päivä Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystyksessä Acutassa. Enemmän ruuhkaa oli vain 11. joulukuuta.

Acutan ylilääkäri Mikko Franssilan mukaan joulun patoutunut kysyntä purkautuu normaalisti välipäivinä, jolloin päivystyksessä on odotetavissa tapaninpäivän tavoin ruuhkaa.

Tiistaina Acutan mittari näytti aamukymmenen jälkeen kohtalaista ruuhkaa. Aulassa odottavia potilaita oli 11 ja vuodepotilaita 36, joista kuusi oli kriittisesti sairaita.

”Ehkä ihmiset lykkäävät jouluna päivystykseen lähtemistä, ja paine purkautuu joulupäivien jälkeen, kun vieraatkin lähtevät”, Franssila sanoo.

Muutoin joulupäivät sujuivat tänä vuonna Pirkanmaalla hyvin rauhallisissa merkeissä. Jouluaatto oli selvästi hiljainen päivä päivystyksessä.

200 minuutissa ulos

Franssilan mukaan päivystyskäynnin mediaanikesto oli joulupyhinä 200 minuuttia. Minuuttimäärä sisältää päivystyksen keston kokonaisuudessaan. Koska kyseessä on keskiluku eli mediaani, Franssilan mukaan pidempiäkin odotusaikoja on varmasti ollut, mutta keskimäärin Acutassa ei ole jouduttu odottamaan 1–2:ta tuntia kauempaa.

Jouluun oli Acutassa varauduttu runsaalla henkilöstömitoituksella sairastumisten varalta. Sekä lääkäri- että hoitajapuolella merkittäviltä vajauksilta on kuitenkin vältytty. Jouluaattona oli Franssilan mukaan jopa ”pikkuisen löysää”, koska hoitajien vuoroihin ei ole tullut poissaoloja.

Myös uudenvuoden tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä. Välipäivien ruuhkan purkuun on otettu ylimääräinen lääkärivuoro. Myös uuteenvuoteen mennään Franssilan mukaan siten, että työvuoroissa on sekä lääkäri- että hoitajapuolella hieman ylimääräisiä tekijöitä sairastumisten varalta.

”Kun ihmiset tekevät suunnitelmia ja tulee ruuhkapäiviä, ruuhkan purkajien saaminen on hankalaa. On parempi ottaa ennakkoon varsinkin iltavuoroihin ylimääräinen, koska se estää jonoutumista”, Franssila sanoo.

Erityisesti uudenvuoden aattona alkoholin vaikutus näyttäytyy kiireenä päivystyksessä. Päivystyksen kiire riippuu hieman myös säästä, sillä Franssilan mukaan kirkas pikkupakkanen tuo päivystykseen enemmän kävijöitä kuin lauha vesisade.

Uutenavuotena käynnin päivystyksessä voi välttää pitämällä huolta itsestään, varomalla liukkautta ulkona sekä noudattamalla erityistä varovaisuutta ilotulitteiden kanssa muun muassa pitämällä suojalaseja.

Hätänumeroon soitettiin yli 20 000 kertaa

Suomessa hätänumeroon soitettiin joulunpyhinä reilut 20 000 hätäilmoitusta, Hätäkeskuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Eniten hätäilmoituksia tehtiin heikentyneen yleistilan, kaatumisen ja hengitysvaikeuksien takia.

Joulunpyhinä tehtyjen hätäilmoitusten määrä kasvoi viime joulusta noin tuhannella.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut