Pirkanmaa-buumi jatkuu, kertoo Oikotie – maakunnan vetovoimassa havaittiin epätavallinen ilmiö

Tilastokeskuksen luvuissa näkyy muuttoliikkeen epätavallinen suunta: keskuskaupunki Tampere kokee muuttotappioita naapurikunnilleen, ja Tampereen sisällä myös syrjäiset kaupunginosat houkuttelevat.

Tampereen sisällä muuttovirroissa näkyy epätyypillinen ilmiö Hervannan kohdalla. Oikotien mukaan syrjässä sijaitseva Hervanta houkuttelee asuntoja markkinoivan Oikotien mukaan hyvin asukkaita.

21.12.2022 14:03

Aamulehti

Muuttoliike Pirkanmaalle jatkuu kiivaana, kertovat asuntoja markkinoivan Oikotien julkaisemat luvut. Suurin osa maakunnista menettää tällä hetkellä asukkaita sekä muuttoliikkeen että matalan syntyvyyden vuoksi. Oikotien mukaan ”Pirkanmaa-buumi” kuitenkin jatkuu.

Suomen sisäisessä muuttoliikenteessä Pirkanmaalle kirjansa siirsi tammi–syyskuussa 2 828 ihmistä. Kyse on nettomuutosta, eli saapuneiden ja poistuneiden erotuksesta, jonka on tilastoinut Tilastokeskus.

Suurten kaupunkien kesken parhaiten Suomen sisäisessä nettomuutossa pärjäsi Tampere, joka voitti tammi–syyskuussa 2 104 asukasta.

Pirkanmaan erikoisuus on se, että Tampere keskuskaupunkina kärsii muuttotappiota ympäryskuntiinsa. Oikotie-asuntojen johtajan Anna Leinosen mukaan muuttoliikkeen suunta on yleensä päinvastainen maakuntien sisällä, eli pienemmistä kunnista muutetaan useammin keskuskaupungin suuntaan.

Myös Tampereen sisällä vetovoima jakautuu epätavallisesti: kaukana keskustasta sijaitseva Hervanta on ollut yksi kaupungin vetovoimaisimmista alueista. Syyksi arvioidaan ratikkaa. Pirkanmaan vetovoimaa kokonaisuutena selittävät Oikotien mukaan myös työpaikat, koulutusmahdollisuudet, palvelut ja asuntojen pääkaupunkiseutua edullisemmat hinnat.

Top 5

Muuttovoitto

Maakuntien maan sisäinen nettomuutto tammi–syyskuussa 2022:

1. Pirkanmaa +2828

2. Varsinais-Suomi +1012

3. Keski-Suomi +252

4. Pohjois-Savo +123

5. Uusimaa +71

Muuttotappio

1. Etelä-Karjala -647

2. Kymenlaakso -640

3. Kainuu -472

4. Pohjanmaa -398

5. Satakunta -382

Myyntiajat pidentyneet

Korkojen nousun ja hintojen kallistumisen myötä monissa talouksissa rahatilanne on nyt tiukka, ja uusia asuntolainoja harkitaan tarkoin. Oikotien ilmoituksissa se näkyy Leinosen mukaan siten, että myyntiajat ovat yleisesti hieman pitkittyneet.

”Varsinkaan sähkölämmitteisiä asuntoja ei luonnollisesti myydä samaa tahtia kuin aikaisemmin. Kysyntää on edelleen isommissa perheasunnoissa”, Leinonen sanoo. Isommilla perheasunnoilla tarkoitetaan enimmäkseen kolmioita ja neliöitä.

Pahnanpohjimmaiseksi muuttovertailussa jäi Etelä-Karjala, jonka nettomuutto jäin 647 henkilöä tappiolle. Suurista kaupungeista eniten hävisi Pori, joka hävisi tulomuutossa selvästi itseään pienemmille Joensuulle, Vaasalle ja Hämeenlinnalle.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut