Keli jatkunut huonona ja se näkyi useina onnettomuuksina Pirkanmaalla – jalkakäytävillä voi olla petollisen liukasta

Liukastumisriski jalkakäytävillä on suuri, sillä säiden lauhtuessa jäiden päälle on kerääntynyt vettä.

21.12.2022 9:34 | Päivitetty 21.12.2022 17:42

Aamulehti

Keli oli jälleen huono laajoissa osissa maata keskiviikkona, Ilmatieteen laitos varoitti aamulla. Varoitus annettiin Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomeen, mutta keli oli keskiviikkona huono myös Pirkanmaalla lumisten ja sohjoisten teiden vuoksi, Fintraffic Tieliikennekeskus Tampere varoitti.

Tieliikennekeskus ilmoitti keskiviikkoaamuna useista pienistä liikenneonnettomuuksista Tampereella, Ylöjärvellä ja Lempäälässä. Myöhemmin aamupäivän ja päivän aikana liikenneonnettomuuksia sattui ainakin Orivedellä, Kuhmoisissa ja Parkanossa.

Joulun menoliikenne alkaa Suomen pääteillä torstaina. Vilkkain liikennepäivä on Fintrafficin mukaan aatonaattona perjantaina, jolloin suurimmat ruuhkat ajoittuvat kellon kahdentoista ja kuuden välille iltapäivällä ja alkuillalla. Liikenteen ennakoidaan olevan vilkkainta Helsingin ja Tampereen välillä valtatiellä kolme sekä Helsingin ja Heinolan välillä valtatiellä neljä.

Poliisi muistuttaa autoilijoita ottamaan huomioon sää- ja kelitiedot. Lisäksi matkalle kannattaa lähteä ajoissa ja suhteuttaa ajonopeus keliolosuhteiden mukaisesti.

Jalankulkuväylät liukkaita

Maan eteläosissa varoitetaan myös laajalti liukkaasta jalankulkusäästä. Myös Pirkanmaalle on annettu varoitus liukkaista jalkakäytävistä. Liukastumisriski on Ilmatieteen laitoksen mukaan suuri, sillä jalkakäytävien jäiden päällä on vettä. Liukkaat jalankulkukelit voivat jatkua Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Helena Laakson mukaan myös torstaina. Pirkanmaan varoitus jalankulkusäästä on voimassa keskiviikkona keskiyöhön saakka.

Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on voimassa tulvavaroitus torstain ja perjantain väliseen yöhön saakka.

Valkoinen joulu uhattuna

Jouluaatto saattaa jäädä vähälumiseksi maan lounaisosissa. Suurin osa lumista saattaa sulaa jouluaattoon mennessä Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä mahdollisesti maan länsirannikolla.

Lue lisää: Tampereella on nyt paljon enemmän lunta kuin tavallisesti – näin paljon lunta on vielä tulossa

Maan etelä- ja länsiosissa sataa Laakson mukaan tänään runsaasti vettä maan yli liikkuvan matalapaineen takia.

Etelä-Suomeen on yhä luvassa valkoinen joulu.

Lämpötilat pysyttelevät keskiviikkona maan etelä- ja keskiosissa nollan ja viiden lämpöasteen välillä, kun taas pohjoisosissa pysytellään yhden ja kymmenen pakkasasteen tuntumassa.

Pakkanen palaa jouluaatoksi

Sateet heikkenevät torstaina. Maan etelä- ja länsiosissa voi tulla heikkoja vesi- ja räntäsateita.

Perjantaina Suomen etelä- ja keskiosien ylitse menee matalapainealue. Ne voivat tuoda etelään lisää vesisateita.

Sen jälkeen kelit kylmenevät koko maassa. Koko maahan tulee Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkasta jouluaatoksi. Etelässä on aattona noin viisi pakkasastetta, kun Lapissa lämpötilat voivat laskea jopa kahteenkymmeneen pakkasasteeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut