Jouluostoksilla laitteen sähkönkulutus oli vain yksi kriteeri – Näin kuluttajat kommentoivat hallituksen sähkötukea

Aamulehti kävi tiistaina Pirkkalan Verkkokauppa.comissa kysymässä, miten paljon sähkölaitteen energiatehokkuus vaikuttaa ihmisten ostopäätöksiin ja mitä mieltä he ovat sähkötuesta, joka näkyisi sähkölaskussa ehkä ensi keväänä.

Markus Toivonen (vas.) sanoo ostaneensa viime aikoina ainakin läppärin, mutta mallia valitessaan hän sanoo kiinnittäneensä enemmän huomiota muihin asioihin kuin energiatehokkuuteen. Hänellä on kiinteä sähkösopimus, joten sähkölaskut ovat olleet yhä vain noin 35 euroa kuussa. Kaveri Atte Havukainen sanoo mitanneensa huvikseen mittarilla kotona, paljonko laitteet vievät sähköä. Hänen mukaansa uuden ja 20 vuotta vanhan jääkaapin sähkönkulutuksessa ei ole juuri eroa. Havukaisen viimeisin sähkölasku oli siirtoineen pitkälti yli 300 euroa, kun se aiemmin oli noin 80 euroa kuussa.

21.12.2022 6:00

Aamulehti

Aamulehden tiistaina tavoittamista pirkanmaalaisista suurin osa oli sitä mieltä, että nyt kaavaillulla sähkötuella tuskin olisi juurikaan vaikutusta heidän elämäänsä.

Vaikka energiakriisi on otsikoissa joka päivä, ostoksilla painavat muut tekijät enemmän. Energiatehokkuus otetaan toki huomioon, mutta se harvoin ratkaisee, mikä laite tai malli lopulta ostetaan.

Hallitus esitteli maanantaina uusia tukimuotoja energiakriisin keskellä oleville kansalaisille. Yksi tukimuodoista on esimerkiksi takautuvasti maksettava kertaluontoinen tuki marras–joulukuun laskuista.

Lue lisää: 14 olennaista kysymystä sähkökorvauksesta: Kuka saa ja kuka ei? Tästä syystä moni kovia laskuja maksava suomalainen voi jäädä ilman tukea

Kännykkäostoksille tullut Oona Uusitalo sanoo, että puhelimen akunkulutuksella on pieni vaikutus mallin valintaan, mutta on monta tärkeämpääkin asiaa. Kotona Uusitalo on pyrkinyt säästämään sähköä irrottamalla robotti-imurin laturin, kahvinkeittimen sekä leivänpaahtimen seinästä. Uusitalo ei usko, että sähkötuki auttaisi häntä itseään, mutta joillekin siitä voi olla apua. ”Omia vanhempiani mietin, heillä on paljon isommat sähkölaskut kuin minulla. Heitä se ehkä hyödyttäisi.”

Riitta Karikoski oli saapunut ostamaan tehokasta imuria, joka on myös kestävä ja laadukas. Energiatehokkuus ei siis ollut ykköskriteeri, mutta Karikoski sanoo pyrkivänsä säästämään sähköä muulla tapaa, esimerkiksi vähentämällä lämmitystä. Hän sanoo tehneensä hiljattain uuden sähkösopimuksen, jossa sähkön hinta tuplaantui aiempaan verrattuna. Hän toivoo, että mahdollinen sähkötuki kohdistetaan eläkeläisille ja muille pienituloisille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat. ”Valtion olisi syytä puuttua kiskurihintoihin, ja onhan sitä hintakattoa jo ehdoteltukin.”

Jaana Reingoldt, Sophie Reingoldt ja Lauri Hakanpää olivat tiistaina joululahjaostoksilla. He sanovat kiinnittäneensä huomiota perheensä sähkönkulutukseen jo ennen kuin hinnat nousivat. ”Olemme aina huomioineet energiatehokkuuden. Nyt saimme vielä maaliskuussa aika hyvän sähkösopimuksen, 10 senttiä kilowattitunnilta”, Hakanpää sanoo. Kotona eniten sähköä vie omakotitalon keskuslämmitys. Hakanpää ei usko sähkötuen vaikuttavan heidän perheensä talouteen, koska sähkön hinta on heillä jo nyt verrattain alhainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut