Pitkiksi paisuneet passijonot ovat vihdoin helpottaneet Pirkanmaalla – Tämä on ajanvarauksen tilanne nyt

Passien ja henkilökorttien kysyntä on hiljalleen palautunut normaaliksi Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella. Pahimmillaan ajanvarausaikoja sai vasta kuukausien päähän. Nyt Tampereella saa ajan noin kuukauden päähän.

Passijonot ovat olleet Pirkanmaalla tänä vuonna pitkiä. Näin ihmiset jonottivat Tampereen pääpoliisiaseman edustalla 21. huhtikuuta. Pisimmillään jonotus saattoi tällöin kestää viisi tuntia.

20.12.2022 11:16

Aamulehti

Poliisin lupapalveluiden jonot ovat helpottaneet Pirkanmaalla. Samalla passien ja henkilökorttien kysyntä on poliisin mukaan palautunut hiljalleen normaaliksi.

Tampereella ajan saa nyt noin neljän viikon päähän, muilla Pirkanmaan poliisiasemilla 1–7 viikon päähän. Sisä-Suomen poliisilaitoksen lupapalveluissa on ollut tänä vuonna pitkiä jonoja. Pahimmillaan ajanvarausaikoja on saanut vasta kuukausien päähän.

Lue lisää: Oikeus­asia­valtuutettu: Perusoikeudet ovat voineet vaarantua, koska passien ja henkilökorttien saamisessa kestää liian kauan

Poliisin mukaan passien kovaan kysyntään ovat vaikuttaneet koronapandemian helpottaminen ja helmikuussa alkanut sota Ukrainassa. Esimerkiksi maaliskuussa Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella laitettiin vireille normaaliin verrattuna noin 2,5-kertainen määrä passi- ja henkilökorttihakemuksia.

Lue lisää: Passijonot Pirkanmaalla nyt ennätyksellisen pitkiä – näin ruuhkia aiotaan purkaa

Tammi–lokakuussa poliisilaitos on myöntänyt yli 123 000 passia, mikä on eniten kaikista poliisilaitoksista Suomessa. Henkilökortteja on myönnetty noin 43 000. Määrä on kolmanneksi eniten maan poliisilaitoksista.

Poliisihallitus on arvioinut, että passien ja henkilökorttien kysyntä on vielä alkuvuodesta normaalia korkeampaa.

Mitä?

Toimi näin, jos tarvitset uuden passin

Passi- tai henkilökortti­hakemus kannattaa laittaa vireille sähköisesti poliisin verkkosivuilla.

Paikan päälle kannattaa lähteä jonottamaan vain, jos lupa-asiakirjan saamisessa on kiire. Poliisi kehottaa mieluummin varaamaan asioinnille ajan.

Läheskään aina henkilökohtaista asiointia ei vaadita. Verkkohakemuksen yhteydessä kerrotaan, jos henkilökohtainen käynti poliisin lupapalveluissa on tarpeen.

Poliisiasemalle täytyy tulla, jos ei ole kuuden vuoden aikana antanut sormenjälkeä poliisille.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut