Pirkanmaan työllisyystilanne jatkuu vahvana: ”Ei tällaisia ole juuri kymmeneen vuoteen ollut”

Vaikka työttömiä työnhakijoita ja lomautettuja oli Pirkanmaalla marraskuussa hivenen enemmän kuin lokakuussa, työllisyystilanne jatkuu vahvana. Vain Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla työttömyysaste on Pirkanmaata matalampi.

Pirkanmaan työttömyysaste oli marraskuussa 7,8 prosenttia ja Tampereella 9,2 prosenttia. Lukemat olivat samat lokakuussa. Tältä Tampereen Hämeenkadulla näytti 10. joulukuuta.

20.12.2022 11:00

Aamulehti

Pirkanmaan työllisyystilanne jatkui marraskuussa vahvana. Siitäkin huolimatta, että työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä on hivenen noussut. Lokakuussa Pirkanmaan työllisyystilanne oli paras kymmeneen vuoteen.

”Nyt tilanne on samaa luokkaa. Koko vuosi on ollut erittäin hyvä”, sanoo ennakointiasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan ely-keskuksesta. ”Ei tällaisia ole juuri kymmeneen vuoteen ollut.”

Pirkanmaalla oli marraskuussa 19 618 työtöntä työnhakijaa, kerrotaan ely-keskuksen tuoreimmassa työllisyyskatsauksessa. Määrä on noin 1 900 ihmistä vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Lokakuussa työttömiä työnhakijoita oli noin sata vähemmän.

Marraskuussa lomautettuna oli noin tuhat ihmistä. Se on lähes 450 ihmistä vähemmän kuin marraskuussa 2021. Lokakuusta lomautettujen määrä nousi noin 200 ihmisellä.

Koko maassa työttömiä työnhakijoita oli noin 235 000 ihmistä, joista lomautettujen osuus oli vajaa 14 000 ihmistä.

Mitä?

Työllisyys Pirkanmaalla marraskuussa

Alle 20­-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 37 vähemmän kuin vuotta aiemmin, alle 25-vuotiaita 313 vähemmän.

Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli noin 7 000. Määrä on vuositasolla laskenut 10 prosentilla.

Yli vuoden työttömänä olleiden määrä laski vuodentakaisesta yli 1 800 ihmisellä.

Työttömistä työnhakijoista 56 prosenttia oli miehiä. Vuositasolla työttömien miesten määrä laski 11 prosenttia.

Uusien avointen työpaikkojen määrä jatkaa korkealla tasolla. Paikkoja oli marraskuussa noin 9 100.

Lähde: Pirkanmaan ely-keskus, työllisyyskatsaus marraskuu 2022.

Voi kääntyä nousuun

Työttömyysaste oli Pirkanmaalla marraskuussa 7,8 prosenttia eli sama kuin lokakuussa. Koko maassa työttömyysaste oli marraskuussa keskimäärin 8,9 prosenttia. Vain Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla työttömyysaste oli Pirkanmaata matalampi.

Pirkanmaalla matalin työttömyysaste, 4,2 prosenttia, oli Vesilahdella. Korkein työttömyysaste eli 11,4 prosenttia oli Kuhmoisissa. Tampereen työttömyysaste oli 9,2 prosenttia.

Salmisen mukaan Pirkanmaan työllisyystilanteesta erottuu nyt kolme myönteistä asiaa: pitkäaikaistyöttömyyden lasku jatkuu, nuorten työttömyys kehittyy yhä hyvään suuntaan ja yli 50-vuotiaiden työllisyys on parantunut vuositasolla selvästi.

Salminen arvioi, että loppuvuoden kausiluontoisen nousun jälkeen työttömien määrä voi alkuvuonna nousta. ”Vuoden alussa ei ehkä olla ihan 19 000 työttömän työnhakijan vauhdissa, vaan pikkaista nousua saattaa näkyä.”

Hän ei kuitenkaan usko työttömyyden kovaan nousuun, vaikka Suomen talous ajautuisi taantumaan. Suomen Pankki julkaisi viime viikolla ennusteen, jonka mukaan talous ajautuu ensi vuonna lievään taantumaan ja bruttokansantuote supistuu 0,5 prosenttia.

”Yritykset haluavat nyt pitää osaajistaan kiinni. Työvoimaa on edelleen aika vähän tarjolla.”

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut