KHO: Veittijärven kohusaunaa ei olisi tarvinnut siirtää –Puheenjohtaja väläyttää siirtoa takaisin ja vahingonkorvauksia

Saunan siirto järven toiselle puolelle maksaa yhdistyksen puheenjohtajan arvion mukaan ainakin 350 000 euroa. KHO:n päätöksen mukaan saunaa ei olisi tarvinnut siirtää.

Veittijärven sauna siirrettiin vuosien kiistan jälkeen järven toiselle puolelle. Uusi sauna kuvattuna elokuussa tänä vuonna vasemmalla. Vanha sauna kuvassa oikealla.

16.12.2022 13:32 | Päivitetty 16.12.2022 15:27

Aamulehti

Veittijärven saunaa Ylöjärvellä ei olisi tarvinnut siirtää järven toiselle puolelle. Näin toteaa korkein hallinto-oikeus (KHO) perjantaina julkaistussa päätöksessään.

KHO:n mukaan Ylöjärven avantouimareiden saunatoiminta ei ole voimassa olevan asemakaavan tai saunarakennukselle myönnetyn rakennusluvan vastaista. Oikeuden päätöksen mukaan myöskään saunan parkkialueen ja pysäköinnin ongelmat eivät ole merkittäviä.

Veittijärven rantaan 1970-luvulla rakennettu sauna sulki ovensa vanhalla paikallaan huhtikuun 24. päivä. Saunan naapurissa sijaitsevien talojen asukkaat katsoivat saunatoiminnan olevan nykyisellä paikallaan laitonta.

Saunan sijainnista kiisteltiin reilu kolme vuotta. Valittajat ovat perustelleet vaatimuksiaan sillä, että saunarakennus on aikanaan rakennettu alueella sijainneen Tampereen kaupungin ylläpitämän leirikeskuksen käyttäjiä varten, jolloin saunan käyttäjäkunta on ollut rajattu leirikeskuksen käyttäjiin.

Ylöjärven ympäristölautakunta päätti marraskuussa 2019, että saunatoiminta Kesäniemessä voi jatkua ja että kaupunginhallituksen tulisi käynnistää asemakaavan muuttaminen toiminnan turvaamiseksi.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi ympäristölautakunnan päätöksen kaavapäivityksestä ja palautti asian ympäristölautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Ympäristölautakunta antoi kiinteistön omistajille ja avantouintiseuralle kehotuksen asemakaavan ja rakennusluvan vastaisen toiminnan lopettamisesta. Saunarakennus siirrettiin uudelle paikalleen toiselle puolelle järveä tämän vuoden toukokuussa. Ylöjärvi rakensi viemäröinnin ja saunan läheisyyteen 63 auton pysäköintialueen. Sauna ei ole vielä auennut yleisölle.

Ylöjärven kaupungin ympäristölautakunnan puheenjohtaja Markku Uusitalo (kok.) sanoo, että asian viranhaltijavalmistelu ei ole mennyt vuosien aikana Ylöjärvellä täysin oikein. Hän on myös itse avantouimareiden jäsen.

”Kun tuon kokoiselle saunalle on aikanaan myönnetty lupa, niin ei sitä ole miksikään yksityiseksi rakennukseksi tarkoitettu. Nyt KHO päätti, että kyseessä on yleinen sauna.”

Uusi oikeudenkäynti?

Ylöjärven avantouimareiden hallituksen puheenjohtaja Kimmo Itvola sanoo saunan siirron maksavan vähintään 350 000 euroa ja Ylöjärven avantouimareiden olevan nyt ”Suomen velkaisin yhdistys.”

Itvola sanoo Aamulehdelle, että KHO:n päätös voi tarkoittaa myös sitä, että sauna voitaisiin siirtää takaisin alkuperäiselle paikalleen.

Hän on katkera erityisesti valittaneille naapureille. ”Ei näin saisi kenellekään yhdistykselle käydä. Valituksen tehneet naapurit ovat olleet suvaitsemattomia. Aiomme painattaa heille Ylöjärven avantouimareiden paidan nimby-logolla joululahjaksi.” Lyhenteellä viitataan ei minun takapihalleni -ajattelutapaan.

Itvolan mukaan ei ole vielä varmaa, hakeeko yhdistys vahingonkorvauksia turhasta saunan siirrosta. Edessä voi olla siis uusi oikeudenkäynti.

”Ensisijaisesti haluaisimme korvauksia naapureilta, jotka lähtivät tekemään valitusta. Pitää kuitenkin puhua lainoppineille, mikä voisi olla seuraava askel.”

Uusi sauna pyritään saamaan auki vuoden alkupuolella, Itvola sanoo. ”Kaikki paukut on nyt pistetty uuden paikan rakentamiseen.” Yhdistys aikoo ostaa saunan itselleen ja maksaa saunan omistaville Reijo ja Kirsi Karppisille myös saunan siirtämisestä koituneet kulut.

Avantouimariyhdistyksen puheenjohtajalla on kuitenkin yksi suuri pelko. ”Pelko on, että uusi ranta saattaa olla liian matala avantouinnille.”

Aamulehti ei tavoittanut valituksen tehneitä tai heidän edustajaansa.

Hirsisauna purettiin ja rakennettiin vastarannalle perustusten päälle uudelleen. Nyt käynnissä on sisätyöt. Yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Itvola kuvattu elokuussa 2022.

Päivitys 16.12. kello 15:26: Juttuun lisätty ympäristölautakunnan sekä avantouimareiden puheenjohtajien haastattelut.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut