Acutan päivystys avin tarkkailussa: potilasturvallisuuden vaarantumisesta 120 ilmoitusta, valtaosa koskee vuoroista puuttuvia työntekijöitä

Aville 160 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta päivystyksissä. 120 koskee Taysin päivystystä Acutaa.

Kolme neljäsosaa aluehallintoviraston saamista potilasturvallisuutta koskevista ilmoituksista koski Acutan päivystystä.

16.12.2022 13:16 | Päivitetty 16.12.2022 17:21

STT, Aamulehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoi perjantaina, että sillä on käynnissä valvonta Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystyksen Acutan toiminnasta.

Avi on saanut tänä vuonna yli 160 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta terveydenhuollon päivystystoiminnassa. Asiasta kertoo aluehallintoylilääkäri Eeva Mäkinen. Mäkisen mukaan kolme neljäsosaa ilmoituksista on koskenut Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) päivystystä Acutaa. Yhteensä Acutaa koskevia ilmoituksia on tehty 120 kappaletta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tiedotti perjantaina iltapäivällä, että pääosa tehdyistä ilmoituksista koskee työvuoroista puuttuvia työntekijöitä.

Avi selvittää valvonnoissa hoitohenkilöstön riittävyyttä sekä laadukkaan hoidon ja potilasturvallisuuden toteutumista. Se on pyytänyt asiassa Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä selvityksiä ja suorittanut tarkastuskäynnin Acutaan 12. lokakuuta.

Valvonta tulee jatkumaan hyvinvointialueiden käynnistäessä toimintansa vuoden 2023 alussa.

Ilmoituksia tehty hoitajien työtaistelun jälkeenkin

Länsi- ja Sisä-Suomen aviin tehtyjen potilasturvallisuusilmoitusten määrä on kasvanut reilusti viime vuodesta. Tuolloin aviin tehtiin Mäkisen mukaan koko vuoden aikana yhteensä viisi vastaavaa ilmoitusta.

Mäkinen arvelee, että kuluvan vuoden ilmoitusmäärään on osaltaan vaikuttanut hoitajien työtaistelu kesän ja syksyn aikana. Esimerkiksi hoitajajärjestö Tehy kehotti kesäkuussa jäseniään ilmoittamaan aviin ”matalalla kynnyksellä” kaikista vaaratilanteista.

Mäkinen kuitenkin lisää, että ilmoituksia on tullut osasta päivystysyksiköitä myös työtaistelun jälkeen.

Länsi- ja Sisä-Suomen avi toimii Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla.

Eilen uutisoitiin, että Etelä-Suomen aviin on tehty kuluvan vuoden aikana yli 150 vastaavaa ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta päivystyksissä.

Etelä-Suomen avin ylitarkastajan mukaan määrä on moninkertainen viime vuoteen verrattuna.

Ministeri Kiuru keskusteli hyvinvointialueiden edustajien kanssa

Yhteispäivystysten ruuhkautuminen on pahentunut eri puolilla Suomea, sanoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Ministeriö on tänään järjestänyt perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla keskustelutilaisuuden tilanteesta.

Tilaisuuteen osallistui erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluista vastaavia henkilöitä tulevilta hyvinvointialueilta, ja tilaisuudessa kartoitettiin alueiden tilannetta ja ongelman ratkaisemiseksi jo tehtyjä tai tehtäviä toimenpiteitä.

Ministeriön mukaan yhteisenä haasteena lähes kaikilla alueilla oli potilaiden siirtyminen päivystyksestä jatkohoitoon, mikä on pidentänyt odotusaikoja ja ruuhkauttanut päivystyksiä ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoja.

Uutista päivitetty kello 17.18: Lisätty tieto peruspalveluministeri Krista Kiurun järjestämästä keskustelutilaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut