Asukkaat arvostelevat muokattujenkin suunnitelmien sallivan Pirkkalan Loukonlahteen liikaa taloja

Loukonlahteen mahdutettavien talojen ja asukkaiden määrää on vähennetty, mutta alueen taloyhtiöiden edustajien mukaan muutokset ovat korkeintaan kosmeettisia.

Nettivetoomuksen Pirkkalan Loukonlahden puolesta perustanut Sanna Kauppinen vaatii, että Loukonlahden rantaan jätetään vähintään 150 metriä leveä vapaa kaistale asukkaiden ulkoilureitiksi. Aamulehti kuvasi Kauppisen Loukonlahden ulkoilualueella tammikuussa 2021.

17.12.2022 8:50

Aamulehti

Pirkkalan Loukonlahden asemakaavaehdotus oli viimeistä päivää nähtävillä mielipiteiden antamista varten 16. joulukuuta. Aiempaan versioon eli asemakaavaluonnokseen verrattuna asemakaavaehdotuksesta on jonkin verran karsittu rakentamista, ja suunniteltavia rakennuksia on sijoitettu tonttien eteläreunaan aiempaa etäämmäksi Pyhäjärven rannasta.

Kun asemakaavaluonnoksen sallimalla rakennusmäärällä Loukonlahteen olisi tullut noin 1 550 uutta asukasta, nyt asemakaavaehdotuksen mukaan heitä tulee noin 200 vähemmän. Asemakaavaehdotus kuitenkin sallii rakentaa alueelle noin tuplaten enemmän kuin vielä yleiskaavan mukaan oli mahdollista.

Kaupunkipientaloja tai kytkettyjä ja erillispientaloja alueelle on asemakaavaehdotuksessa mahdutettu 247, kun asemakaavaluonnoksessa niitä oli vielä 309. Tontteja alueelle on nyt hahmoteltu 253 eli 64 aiempaa vähemmän.

Muutoin asemakaavaehdotuksessa tiiviys on ennallaan: rivitalotyyppisiä asuntoja on tulossa 150–200 ja kerrostaloasuntoja 75.

Kaavaehdotus

Loukonlahden suunnitelmat

Kaava-alueen koko: Noin 40 hehtaaria.

Asukasmäärä: Nyt noin 1 800 asukasta, asukkaita tulee lisää runsaat 1 300.

Lisärakentaminen: 253 tonttia, 247 kytkettyä ja erillispientaloa, 150–200 rivitalotyyppistä taloa, 75 kerrostaloa.

Tonttien leveys: 7–9 metriä.

Rakennusten sallittu kerrosluku: 1–3.

Rakennusoikeus tonteilla: 70 neliön minitalosta 180 neliön perheasuntoon.

Talojen ulkonäkö: Julkisivulinjan on oltava kadun puoleisella reunalla ja talon kiinni naapurirakennuksessa.

Rantaviiva: 15–60 metrin puistokaistale.

Virkistysalue: Liikuntapuisto kenttineen.

Haikan kartano: maakunnallisesti arvokkaat pellot ja metsä säilytetään.

Lähde: Pirkkalan kunta

"Korkeintaan kosmeettisia”

Vaikka Loukonlahden rakentamista onkin nyt suunniteltu jonkin verran aiempaa väljemmäksi, kaava-alueen ilme muuttuu radikaalisti nykyisestä, sillä alue on nyt peltoa ja rakentamatonta rantaa. Loukonlahden kolmetoista taloyhtiötä ja neljän yksittäisen talon asukkaat jättivätkin 14. joulukuuta yhteisen muistutuksen, jossa ne kritisoivat kaavaehdotusta.

Muistutuksen allekirjoittajat katsovat, että kaavaehdotus sisältää samat puutteet kuin kaavasuunnitelmien aiemmissakin luonnosvaiheissa on ollut. Heidän mukaansa kaavaehdotuksessa ei ole edelleenkään huomioitu Pirkkalan yhdyskuntalautakunnan aiemmin antamaa ohjausta kohti kevyempää kaavoitusta. ”Tehdyt muutokset ovat olleet korkeintaan kosmeettisia”, muistutuksessa kirjoitetaan. ”Kaavoittaja esittää, että 15 metrin rantakaista vastaa 150 metrin rantakaistaa luontoarvojen kannalta”, muistutuksen laatijat kyseenalaistavat.

Loukonlahden kaava-alueesta merkittävä osa on nyt peltoa. Alue rajautuu pohjoisessa Pyhäjärveen ja Loukonlahdentiehen, idässä Pereentiehen, etelässä Kreetantiehen, Kirkkokatuun ja Eskonpolkuun ja lännessä Haikan kartanon puistoon.

”Monen asukkaan henkireikä”

Nettiadressin Loukonlahden puolesta perustanut alueen asukas Sanna Kauppinen katsoo kaavasuunnitelmien tunkevan Loukonlahden liian täyteen taloja. Hänen mielestään alueelle pitäisi rakentaa vain yksikerroksisia rivi- ja omakotitaloja ja jättää kerrostalot tekemättä. Lisäksi hänen mielestään rantaan pitää jättää vähintään 150 metriä leveä rantakaistale ulkoilureittiä varten.

Lue lisää: Kohuttu Loukonlahden asemakaavaehdotus on nyt nähtävillä Pirkkalassa

Kauppinen huomauttaa, että rantareitti on monen asukkaan henkireikä, ja mahdollistaa pääsyn kotinurkilta luontoon. Hän sanoo, että siellä voi nauttia luonnon rauhasta kävelemättä talojen takapihoilla. ”Luonnolla on kiistattomat vaikutukset ihmisten terveyteen ja stressitasoon”, hän sanoo.

Kauppinen suree muun muassa telkän, hömötiaisen, viherpeipon ja lepakoiden elinolojen säilymisen puolesta. ”Loukonlahti pitää rakentaa luontoa kunnioittaen. Koko yhteiskunta puhuu luontoarvojen, lähiliikunnan ja hiilinielujen puolesta, joten on käsittämätöntä, että Pirkkalan kunta haluaa vetää luonnon sileäksi.”

Lue lisää: Maalaismaisemaan halutaan rakentaa satoja taloja Pirkkalassa: katso kuvapari ja suunnitelmat – Asukkaat keräävät nimiä väljemmän rakentamisen puolesta

”Urbaani rantakaupunki”

Asemakaavaehdotuksessa todetaan, että Loukonlahden alue sijoittuu keskeisesti taajama-alueen liikenneverkolle. Jos raitiotie Pirkkalaan rakennetaan, se tuo nopeat yhteydet Loukonlahdesta Tampereelle.

Kaavan laatijan mukaan tavoitteena on tehdä Loukonlahdesta urbaani rantakaupunki. Kaavaehdotuksessa todetaan tavoitteena olevan tiivistää yhdyskuntarakennetta ja käyttää tonttimaata tehokkaasti. Luonnon tuhoutumisesta ja muuttumisesta kaavaehdotuksessa todetaan, että luonto on rakentamattomilla alueilla aina läsnä.

”Kestävän ja terveellisen ympäristön määrittely on hyvin subjektiivista. Yhtä oikeaa tapaa ei ole olemassa. Suunnitelmalle ei tee oikeutta se, että asetetaan alueen luontoarvot vastakkain laadukkaan asuntorakentamisen kanssa. Esitetty Loukonlahden kokonaisrakenne, sekä vanha että uusi korttelisto, on suunnitellulla tehokkuudella edelleen luonnonläheinen”, kaavaselostuksessa todetaan.

Oikaisu 20.12. kello 10.37: Korjattu juttuun, että Loukonlahteen suunnitellaan 150–200:aa rivitalotyyppistä asuntoa ja 75:tä kerrostaloasuntoa. Jutussa mainittiin alun perin virheellisesti, että kyse olisi ollut taloista, ei asunnoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut