Tuntemattomat tamperelaiset lähettivät 6 000 joulukorttia ikäihmisille – Näin 100-vuotias Kaija Salminen otti vastaan iloisen yllätyksen

Ikäihmisten ilahduttamiseen tähtäävä kampanja onnistui Tampereella yli odotusten. Kävimme Koukkuniemen vanhainkodissa katsomassa, mitä saajat korteistaan tuumasivat.

Viriketoiminnan ohjaaja Katri Mäkelä iloitsi yhdessä Kaija Salmisen kanssa tämän saamasta joulukortista.

14.12.2022 19:38

Aamulehti

Koukkuniemen vanhainkodin Jukola-Impivaara-kodissa voi jo aavistaa joulun lähestyvän. ”Tupaa” koristaa komea, koristeltu sekä valaistu kuusi, ja pöydille on aseteltu ruukkuihin kirkkaanpunaisia joulutähtiä.

Asukkaat on pyydetty pöydän ääreen, koska heille jaetaan nyt joulukortit, joita tamperelaiset ovat heille lähettäneet. Joulupostia ikäihmisille -kampanjassa ideana oli ilahduttaa kotihoidon ja asumispalveluiden ikääntyneitä asiakkaita lähettämällä ja askartelemalla heille joulukortteja. Keräykseen sai osallistua kuka vain.

Monet korteista oli tehty itse.

Asukkaiden alkureaktiot käteen annettuihin kortteihin ovat maltilliset, jopa hämmentyneet. Ainakin yksi kortinsaaja epäilee, ettei kortti voi mitenkään olla juuri hänelle tarkoitettu. Mutta on se. Pian asukkaiden kasvoilla alkaa näkyä hymyjäkin.

Kaija Salminen, 100, lukee tarkasti, mitä hänen korttiinsa on kirjoitettu. Kortti ja sen teksti ovat selvästi mieleisiä. Lähettäjälle hän haluaa sanoa kiitokset.

”Rakkaita terveisiä. Tämä toi onnen tunteen. Kaikkea hyvää ja terveyttä”, Salminen toivottaa hymyillen.

Kaija Salminen tutkii korttiaan yhdessä Koukkuniemen Jukola-Impivaara-kodin viriketoiminnan ohjaajan Katri Mäkelän kanssa.

Marjatta Majamäki, Kaija Salminen ja Heikki Kairimo tutustuivat tarkasti heille lähetettyihin joulukortteihin.

Marjatta Majamäki, 90, on niin ikään otettu tuntemattoman lähettämästä jouluntoivotuksesta, joskin saa joulukortteja aina myös lähisukulaisiltaan.

”Tärkeimpiä ovat omien lastenlasteni tekemät joulukortit. Minulla on lapsenlapsina kolme poikaa ja tyttö. Parasta korteissa on, kun ne ovat itse tehtyjä”, Majamäki sanoo hyväntuulisesti.

Terttu Rantalan, 87, mielestä on hienoa, että ihmiset vielä lähettävät joulukortteja toisilleen. Hän postitti tänä vuonna itsekin muutaman.

”Tämä on niin kaunis. Kauniit värit, ja hyvä sanoma”, Marjatta Majamäki luonnehti omaa korttiaan.

Eniten odotetaan klassikkoja

Kun puhe kääntyy jouluruokiin ja -musiikkiin, moni kertoo saman tien suosikkinsa.

”Laatikkoruoat ja paisti. Lanttulaatikko, porkkanalaatikko ja perunalaatikko, sekä piparit ja pullat”, Ellen Virtanen, 88, luettelee.

Joululauluista esiin nousevat ainakin Joulupuu on rakennettu sekä Varpunen jouluaamuna. Moni sanoo odottavansa joulua hyvillä mielin.

Aila Palkonen, Ellen Virtanen ja Terttu Rantala kiittivät korteista. Rantala sanoi tykkäävänsä joulukorttiperinteestä ja lähettävänsä joka vuosi muutaman joulukortin postissa itsekin.

Lähihoitaja Olli Klimoffin mukaan jouluna sekä joulun välipäivinä monille asiakkaille tulee vieraita. Osa myös lähtee joulun seutuun käymään sukulaistensa luona.

Nyt saadut kortit toivat kuulemma iloa.

”Mikäs sen hienompaa kuin että muistetaan”, Kaija Salminen kiittää.

Kaija Salminen tuli kortista hyvälle tuulelle. Takana Aila Palkonen.

Kaija Salminen piti etenkin saamansa joulukortin sanomasta.

Mikä?

Joulupostia ikäihmisille

Siskot ja Simot -yhteisö järjesti 14. marraskuuta–5. joulukuuta Joulupostia ikäihmisille -kampanjan, jossa kerättiin kortteja kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille. Kampanja järjestettiin nyt kymmenettä kertaa eri puolella Suomea, myös Tampereella.

Yksin täällä kortteja tuli nyt jaettavaksi noin 6 000 kappaletta. Jouluntoivotuksia pystyi jättämään keräyspisteisiin eri puolille kaupunkia sekä postittamaan esimerkiksi Koukkuniemen vanhainkotiin.

Joulukortteja kertyi nyt kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna. Pelkästään Koilliskeskuksen kirjaston keräyspisteeseen jätettiin keräysaikana yli 1 100 joulukorttia.

Kortteja saapui muun muassa yrityksiltä, yksityishenkilöiltä, eri tahojen korttipajoilta sekä erilaisilta yhdistyksiltä.

Lähde: Tampereen kaupungin sivistyspalveluiden suunnittelija Pilvi Nissilä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut