Koirien sairastapaukset herättävät nyt keskustelua Tampereella – Eläinsairaala: ”Harvoin epäillään rotanmyrkkyjä”

Sosiaalisessa mediassa on epäilty, että nyt sairastuneet koirat olisi myrkytetty. Tampereen poliisin tietoon ei ole tullut myrkytystapauksia. Eläinlääkäri sanoo, että esimerkiksi rotanmyrkyn aiheuttamat oireet eroavat veriripulista.

14.12.2022 10:05

Aamulehti

Koirien sairaustapaukset ovat herättäneet viime päivinä runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookin Puskarario Tampere -ryhmässä sekä Kaukajärven puskaradio -ryhmässä.

Keskusteluissa on kerrottu veriripuliin sairastuneista koirista ja epäilty, että joku myrkyttäisi koiria tahallaan eri puolella Tamperetta.

Poliisille ei ole tullut akuutisti tietoa yhdestäkään myrkytystapauksesta, kommentoi asiaa Aamulehdelle rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Myös Tampereella sijaitsevan eläinsairaala Veterin osastonjohtaja, eläinlääkäri Veera Haukijärvi sanoo, että veriripuli johtuu yleensä muusta kuin mistään myrkystä. Tapauksia on nyt ollut, mutta ei sen enempää kuin tavallisestikaan tähän aikaan vuodesta.

”Veriripulitilanteissa harvoin epäillään vanhan ajan rotanmyrkkyjä, sillä rotanmyrkkymyrkytyksissä verta vuotaa tyypillisesti muihin paikkoihin kuin suolistoon. Myrkytystapauksessa verta kertyy yleensä vatsaonteloon ja rintaonteloon, minkä lisäksi voi olla esimerkiksi nenäverenvuotoa”, Haukijärvi sanoo.

”Epätyypillisissä tapauksissa joudutaan toki aina miettimään kaikkia vaihtoehtoja”, hän tarkentaa.

Voimakas suolistotulehdus

Haukijärven mukaan koiran veriripuli on erittäin voimakas suolistotulehdus, jonka syytä ei yleensä saada selville. Hoitamattomana sairaus voi johtaa eläimen kuolemaan.

Jos eläin alkaa ripuloida pelkkää punaista verta, kannattaa omistajan ottaa yhteys eläinlääkäriin arviota varten, Haukijärvi ohjeistaa.

”Veriripulitapauksia hoidetaan pelkästään meillä useita joka viikko. Se on yleisin syys- ja talviaikaan, eikä yleensä tartu koirasta toiseen”, Haukijärvi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut