Aamulehti
Keskiviikko 30. marraskuuta oli Satu Jutilan viimeinen päivä parturi–kampaamo-yrittäjänä Ylöjärven Takamaalla. Hän leikkasi aamulla vielä yhden asiakkaan hiukset, ja sitten Vormistontiellä sijaitseva Zatuitte Hair & beauty salon sulki ovensa.
"Laitan pillit pussiin. Haikeaa se on. Kuitenkin koronan yli pärjäsin, mutta sähkölaskut sitten veivät”, hän huokaisee.
Jutilan mukaan noin 30-neliöisen kampaamon ja sen sivutilojen vuokra on ollut kohtuullinen. Aiemmin talvikuukausina sähkölämmitteisen vuokratilan sähkölasku on ollut siirtohintoineen päivineen 120–150 euroa. Nyt vanhassa rakennuksessa olevassa kampaamossa kokonaissähkölasku olisi ollut noin 600 euroa kuussa.
Jutila kritisoi myös sähkön kallista siirtohintaa.
Mainosteippaukset irti.
Zatuitte Hair & beauty salonin viimeinen asiakas oli Pirkko Kuusjärvi Pirkkalasta.
Yrittäjä saa kaksi sähkölaskua
Puolitoista kuukautta sitten lokakuussa Jutila luki kotisohvalla Ilta-Sanomista, millaisia sähkölaskuja ihmiset ovat saaneet, ja millaisia laskuja he odottavat.
”Välähti lamppu, että talvi on tulossa ja sähkölaskuni nousevat. Laskin kilowatit. Niitä menee yrityksessä yli 1 000 talvella kuussa. Eivät enää rahkeet riitä.”
Pari viikkoa tämän jälkeen Jutila teki irtisanomispäätöksen vuokratilasta.
"Normaali työssäkäyvä saa yhden sähkölaskun, mutta me yrittäjät saadaan kaupan päälle myös se toinen”, hän vertaa. Jutila ei ole vihainen, vaan surullinen: noussut sähkön hinta vaikuttaa niin moniin.
Jutila laskee, että tällä hetkellä ei kannata toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sähkösopimus eikä määräaikainen sähkösopimus.
”Kiinteähintaistakaan ei kannata ottaa, koska elää toivo siitä, että sähkön hinta joskus tippuisi. Eihän se näin voi jatkua.”
Viimeisen asiakkaan jälkeen Satu Jutila pakkasi kampoja ja muita kampaamotarvikkeita paperipusseihin.
”Sähkölaskua pitäisi saada pienemmäksi”
Jutila avasi kampaamonsa ovet Ylöjärvellä vuonna 2019, juuri ennen koronaa. Uudella yrittäjällä ei ollut heti valmista asiakaskuntaa, ja korona vei loputkin asiakkaat, joten Jutila meni pian yrityksen avaamisen jälkeen Cutters-kampaamolle palkkatöihin.
”Koronan jälkeen asiakaskunta rupesi lisääntymään, mistä olin tosi onnellinen. Ilman isoa sähkölaskua en olisi lopettanut yritystä.”
Moni muukin yritys varmasti keikkuu sähkölaskujensa takia. Mitä yritysten tilanteelle voisi tehdä?
”Sähkölaskua pitäisi saada pienemmäksi, mutta miten? Yrittäjät eivät saa hyvityksiä suurista sähkölaskuista kuten kuluttajat.”
Nyt Jutila tekee palkkatöitä Koskikeskuksen ja Ideaparkin Cutters-liikkeissä – sekä Laukontorilla Kampa-parturikampaamossa prosenttiyrittäjänä. Zatuitte-toiminimen hän pitää edelleen elossa, vaikka itse liike loppuukin.
Hän on huomannut, että palkkatyöläisenä jää enemmän käteen kuin yrittäjänä. Hän kannustaa muitakin samassa tilanteessa olevia kampaamoyrittäjiä lähtemään palkkatyöhön. Vaikka yritys suljetaan, työtä ei pakko lopettaa.
”Palkkatöissä saan palkan käteen, ja palkallisen kesäloman”, hän sanoo.
Näkemiin.