Tekonivelsairaala Coxan menestyksen salaisuus ovat huippuosaajat ja tyytyväiset asiakkaat – Ensi vuonna avataan kaksi uutta leikkaussalia

Suomalaiset sairaalat ovat vähentäneet tekonivelleikkauksia, ja leikkausjonot ovat kasvaneet tekonivelsairaala Coxassa Tampereella. Ensi kesänä valmistuvat kaksi uutta leikkaussalia tuovat lisää kapasiteettia pidentyneiden jonojen purkamiseen. Coxa sai Aamulehden Valo-palkinnon sarjassa Hyvinvointia Pirkanmaalle.

Tekonivelsairaala Coxan Valo-palkinnon ottivat vastaan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen ja viestinnän asiantuntija Soile Siidorof.

2.12.2022 10:48 | Päivitetty 2.12.2022 14:50

Aamulehti

”Coxa on yhtiö, josta pirkanmaalaiset voivat olla todella ylpeitä. Tampereella on tehty jotain kansainvälisesti uraauurtavaa, ja Coxaa arvostetaan korkealle eri puolilla maailmaa. Siitä kertoo se, että Coxassa käy paljon meistä toimintatavoistamme kiinnostuneita vierailijoita. Huipulla ollaan, ja siellä halutaan myös pysyä.”

Näin Aamulehden Valo-palkinnon voittanutta tekonivelsairaala Coxaa luonnehtii toimitusjohtaja Kristiina Michelsson. Samaa mieltä oli myös yleisöäänestys. Coxa sai omassa sarjassaan eniten ääniä.

Palkinnon perusteluissa sanotaan muun muassa, että Coxa tunnetaan huippuluokan hoitotyöstä ja maineesta, jotka ovat on Suomen parhaita.

Tampereella toimiva tekonivelsairaala Coxa on Suomen ainoa vain tekonivelleikkauksiin keskittynyt sairaala. Eniten sairaalassa tehdään polvi- ja lonkkaleikkauksia. Tekoniveliä asennetaan myös olkapäihin, nilkkoihin ja kyynärpäihin.

Coxa on suosittu sairaala. Vuonna 2021 sairaalassa tehtiin yli 6 300 leikkausta. Vaikka valtaosa potilaista tulee Pirkanmaalta, valinnanvapauslain ansiosta sairaalaan hakeutuu leikkauksiin ihmisiä kaikkialta Suomesta. Tämän vuoden aikana leikatuista potilaista pirkanmaalaisten osuus on noin 44 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tilastojen mukaan kaikista Suomessa tehdyistä ensitekonivelleikkauksista Coxassa tehtiin 23 prosenttia vuonna 2020. Viime vuoden tilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta Michelsson arvioi, että osuus on tästä yhä kasvanut.

”Olemme yksi Euroopan suurimmista toimijoista. Ellei jopa suurin. Se vähän riippuu vuodesta, mutta kyllä me aivan siellä kärkisijoilla olemme.”

Paljon tulijoita

Coxan merkitys on kasvanut viime aikoina entisestään, sillä osa Suomen sairaaloista on vähentänyt tekonivelleikkauksia, ja Coxaan hakeutuu entistä enemmän potilaita kaikkialta Suomesta.

Tämä on pidentänyt jonotusaikaa myös Coxassa. Viime vuonna keskimääräinen hoitoon pääsyaika lähetteen saamisesta leikkaukseen oli 139 vuorokautta. Nyt leikkaukseen pääsyä saa odottaa keskimäärin noin 200 vuorokautta.

Tilanteeseen on luvassa helpotusta ensi vuonna. Kesällä valmistuvat kaksi uutta leikkaussalia lisäävät leikkauskapasiteettia merkittävästi. Leikkauksia Coxassa tehdään kuutena päivänä viikossa eli maanantaista lauantaihin.

Coxan suosio ei näy ainoastaan tehtyjen leikkausten määrässä. Se näkyy myös asiakaspalautteissa: Coxasta poistuu yleensä tyytyväisiä potilaita.

Coxassa käytetään niin kutsuttua NPS-suositteluindeksiä. Sen asteikossa maksimi on sata. Tämän vuoden lokakuussa arvo oli 97. Mukana oli satoja potilaspalautteita. Michelssonin mukaan koko vuoden 2022 lukema on samaa luokkaa.

Mikä?

Tekonivelsairaala Coxa

Nivelet. Coxa on ainoa tekonivelleikkauksiin keskittynyt sairaala Suomessa. Eniten potilaille asennetaan lonkka- ja polviniveliä.

Asiakkaat. Suurin osa potilaista tulee Pirkanmaan alueelta. Vuonna 2021 sairaalassa tehtiin 6 308 leikkausta.

Aloitti. Ensimmäiset leikkaukset sairaalassa tehtiin syyskuussa 2002.

Tutkimusta. Coxassa tehdään myös paljon lääketieteellistä tutkimusta. Sairaala on Suomen suurin tekonivelalan tutkimusyksikkö.

Perustajat. Yhtiömuodoltaan Coxa on julkisomisteinen osakeyhtiö. Kun sairaala perustettiin, kolme suurinta omistajaa olivat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen kaupunki ja saksalainen sairaalayhtiö Wittgensteiner Kliniken AG.

Omistajat nyt. Sote-uudistuksen myötä Tampereen kaupunki luopui osakkeistaan. Tänään sairaalan kolme suurinta omistajaa ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

Talouslukuja. Liikevaihto vuonna 2021 oli 60,3 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 9,3 miljoonaa euroa. Liikevoiton osuus liikevaihdosta oli 15,5 prosenttia.

Huipputekijöitä

Coxan menestyksen takana on kaksi tärkeää tekijää: huippuammattilaiset työntekijät ja se, että sairaalassa on keskitytty nimenomaan tekonivelkirurgiaan.

”Olemme tämän erikoisalan huippuosaajia. Olemme sairaala, jossa kaikki ammattiryhmät ovat fokusoituneet juuri tähän alueeseen. Meille on karttunut paljon osaamista myös harvinaisemmista leikkauksista.”

Sairaalassa työskentelee tällä hetkellä 351 työntekijää.

Suurin ammattiryhmä ovat sairaanhoitajat. Heitä työskentelee poliklinikalla, vuodeosastoilla ja leikkausosastoilla.

Lääkäreitä on 30: 23 ortopediä ja seitsemän anestesialääkäriä. Ortopedit tekevät leikkaukset.

Iso ammattiryhmä ovat fysioterapeutit, joita tarvitaan pitkin matkaa. Lisäksi sairaalassa työskentelee hallintohenkilökuntaa.

Yksi keskeinen tekijä laadun ja asiakastyytyväisyyden takana on Michelssonin mukaan se, että kaikki työntekijät tuntevat hyvin koko potilasprosessin ja ovat sitoutuneet sairaalan toimintatapoihin.

”Kussakin vaiheessa mukana olevat ihmiset tietävät aina, mitä prosessin edellisessä vaiheessa on tehty ja mitä seuraavassa vaiheessa tehdään. Kaikki voivat luottaa muiden tekemiseen. Tämä on hyvin tärkeätä.”

Ydintä on myös se, että toimintaa kehitetään jatkuvasti ja kaikki ovat valmiita oppimaan uutta. Jos joku asia ei toimi, se pistetään sivuun, ja mietitään uusia ratkaisuja.

Sairaalan toiminta onkin erittäin tehokasta, ja Coxassa tehdään nykyään kaksi kertaa niin monta leikkausta kuin vuonna 2014. Tehokkaan toiminnan ansiosta leikkausten hinnat eivät ole nousseet sitten vuoden 2015.

”Henkilökuntamme on aivan huippua. Heille pitää antaa suuri kiitos siitä, että potilaisiin suhtaudutaan jokainen arkipäivä sellaisella antaumuksella kuin jokainen potilas ansaitsee.”

Kaikki tervehtivät

Yksi tekonivelsairaala Coxan toimintatapaan keskeisesti kuuluva arvo on, että kaikki tervehtivät toisiaan. Yhden työpäivän aikana tervehtimisiä kertyy paljon.

”Se näkyy myös asiakaspalautteissa. Aika usein niissä mainitaan positiivisena asiana, että Coxassa ihmiset tervehtivät toisiaan, sekä työntekijöitä että potilaita.”

Oikaisu 2.12. kello 14.50: Faktalaatikossa kerrottiin virheellisesti yhden Coxan omistajista olevan Pohjois-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Yksi omistajista on Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut