Pirkkalassa aukeaa 17 himoitun omakotitontin haku, mutta vain vuokrattavaksi – näin linjausta perustellaan

Pirkkalan tontit ovat haluttuja. Viime talvena samalta Lepomoision alueelta luovutettiin 15 tonttia, joihin tuli 730 hakemusta.

Pirkkalan Lepomoision aluetta kuvattiin viime talven tonttihaun yhteydessä 29.12.2021.

25.11. 7:07

Aamulehti

Pirkkalassa tulee pian haettavaksi 17 uutta omakotitonttia Lepomoision alueelta. Hakuaika on vuodenvaihteen molemmin puolin.

Pirkkalan tontit ovat haluttuja. Viime talvena samalta alueelta luovutettiin 15 tonttia, joihin tuli kaikkiaan 730 hakemusta. Niistä runsaat 700 täytti hakuehdot.

Tällä kertaa tarjolle ei tule yhtään myytävää tonttia, vaan kaikki tontit luovutetaan vain vuokrattavaksi. Vuokra-aika on 50 vuotta. Kunnanhallitus hyväksyi tonttien vuokrausehdot äänestyksen jälkeen 21. marraskuuta. Kokouksessa valtuutettu Veli-Matti Ahtiainen (ps.) esitti pormestari Marko Jarvan (kok.) esityksestä poiketen, että neljä tonteista myytäisiin. Esitys kuitenkin hävisi äänin 3–8.

Näin perustellaan

Vuokraamisen pääasiallisena perusteena on kunnan maapolitiikka, jossa on linjattu, että 75 prosenttia kaikista tonteista vuokrataan. Kunta tavoittelee näin maaomaisuudestaan säännöllistä ja jatkuvaa tuloa.

”Toissijaisena syynä on tämä maailmantilanne, joka ei ole tonttien myynnin kannalta otollinen. Uskomme, että vuokraamalla ne menevät paremmin kaupaksi”, Pirkkalan kunnan maankäyttöinsinööri Juha-Matti Asikainen kertoo.

Myös rakentamiskustannukset ovat viime aikoina nousseet kovasti. Talobudjettiin jää paremmin liikkumavaraa, kun tontin saa vuokraamalla. ”Kysyntää olisi varmasti ollut, vaikka tontit olisi tarjottu myytäväksi. Uskomme kuitenkin, että näin niiden rakentaminen lähtee ripeämmin käyntiin.”

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään pysyvä käytäntö, vaan tonttien luovutusehdot harkitaan aina tapauskohtaisesti. ”Jatkossa katsomme erikseen, mitä tontit sopivat myytäviksi ja mitkä vuokrataan.”

Tonttien hinnat

Pirkkalan kunnanhallitus on päättänyt omakotitalotonttien luovutushinnat 1.11.2021. Luovutushinta ja vuokra määräytyvät tontin rakennusoikeuden perusteella.

Myyntihinta on 345 euroa kerrosneliömetriä kohden ja vuokra 3,5 prosenttia myyntihinnasta. Jos tontin rakennusoikeus on 250 kerrosneliömetriä sen myyntihinnaksi tulisi 86 250 euroa ja vuosivuokraksi 3 019 euroa, mikä tekee 252 euroa kuukaudessa. Vuokratonteilla ei ole lunastusoikeutta.

Tonteista noin puolet eli yhdeksän on varattu vain pirkkalalaisille hakijoille. Pirkkalalaiseksi katsotaan ruokakunta, joka on 31.12.2021 mennessä asunut vakinaisesti Pirkkalassa.

Saajat arvotaan

Tontit on tarkoitettu yksityisille henkilöille omaan käyttöön tulevan omakotitalon rakentamista varten. ”Sitähän me emme pysty estämään, jos joku rakentaa talon itselleen, mutta myy sen vähän ajan kuluttua pois”, Asikainen toteaa.

Mikäli hyväksyttyjä hakijoita on enemmän kuin luovutettavia tontteja, niin tontin saajat arvotaan. Ensimmäiseksi arvotaan tontit vain pirkkalalaisten hakijoiden kesken, ja loput tontit kaikkien hakijoiden kesken. Lopuksi arvotaan 15 hyväksyttyä hakijaa varasijoille kaikista tonttia hakeneista. Tontin hakija voi hakuvaiheessa ilmoittaa kolme kiinnostavinta tonttia, joita hakee.

Tonttia ei saa luovuttaa sellaiselle ruokakunnalle, jonka jäsenistä joku on viimeisen kymmenen vuoden aikana ostanut tai vuokrannut kunnalta tontin rakentamista varten ja kauppakirja tai vuokrasopimus on allekirjoitettu 1.1.2013 jälkeen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut