Lempäälään nousee uusi 14 miljoonan euron koulurakennus: tällainen siitä tulee – oppilaiden määrä kovassa kasvussa

Uuden Sääksjärven koulukeskuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa ensi keväänä. Tällöin uudet tilat saataisiin käyttöön syyslukukaudeksi 2024. Oppilaat pääsevät pian itse ideoimaan, millaisella taiteella seinät koristellaan.

Tältä uusi koulukeskus tulisi suunnitelmien mukaan näyttämään ulkoa päin. Havainnekuva.

25.11. 11:25

Aamulehti

Nykyistä Sääksjärven koulua Lempäälässä laajennetaan huomattavasti, sillä Lempäälän kunta on laskenut, että kymmenen vuoden päästä koulussa voi olla jo yli tuhat oppilasta. Nykyisin heitä on 668, joten lisätilaa todella tarvitaan.

”Hanke etenee suunnitelmien mukaan, ja suunnitelmaa myös kehitetään koko ajan yhdessä koulujen rehtorien ja muun henkilökunnan kanssa. Myös oppilaat pääsevät vaikuttamaan”, Lempäälän kunnan rakennuttajapäällikkö Ulla Palo-oja sanoo.

Havainnekuva on koulukeskuksen tulevasta pääaulasta.

Hänen mukaansa esimerkiksi tilaratkaisuja on alusta asti mietitty ”vahvasti pedagogisesta näkökulmasta”.

”Koulujen henkilöstö toivoi muun muassa sitä, että uudessa rakennuksessa jokainen vuosiluokka saisi oman ”solunsa”, jolloin kaikki sen ikäryhmän luokat olisivat aina lähellä toisiaan. Yhdessä solussa olisi siis aina neljä erillistä luokkaa, joiden tiloja voitaisiin tarvittaessa yhdistää tai eriyttää”, Palo-oja kuvaa.

Koulut kokivat tärkeäksi myös sen, että jokainen luokka kaikista ikäryhmistä saa niin ikään kokonaan oman tilansa, eli niin sanotun ”kotiluokan”.

”Koulujen puolelta tuli toivetta, että ei tehdä menneinä vuosina muotia olleita kokonaan avoimia toimintaympäristöjä, vaan ratkaisuissa huomioidaan tilojen muunneltavuus”, Palo-oja sanoo.

Pienet kokonaan omaan kerrokseen

Sääksjärven koulu on tähän asti muodostunut osittain erillisistä rakennuksista, mutta uudessa koulukeskuksessa kaikki ala- ja yläkoulujen tilat aiotaan yhdistää niin, että niiden väliä pääsee kulkemaan sisäkautta.

Sääksjärven alakoulun rehtori Kristiina Marttila sanoo, että silti jokaisesta vuosiluokasta halutaan luoda oma, mahdollisimman tiivis tiiminsä.

Etenkin kaikkein pienimmät, eli kaikki esikoululaiset sekä eka- ja tokaluokkalaiset haluttiin sijoittaa lähekkäin tyystin omaan kerrokseensa.

”Pienille rakennetaan nyt myös ihan oma ruokasali, jossa käyttäjien ikä ja koko on otettu huomioon esimerkiksi linjaston korkeudessa ja muussa kalustuksessa”, Marttila sanoo.

Pihalle jalis- ja koriskentät

Laajennussuunnitelmaa ovat tähän asti tehneet lähinnä aikuiset, mutta sekä Marttila että Palo-oja lupaavat, että pian on aika osallistaa lapsiakin.

”Uuden koulun ulkoseiniin on päätetty tehdä taidetta. Siihen ei ole tarkoitus palkata mitään varsinaista taiteilijaa, vaan teosten ideoinnin ja jopa toteutuksen saavat tehdä meidän omat oppilaamme”, Marttila sanoo.

Palo-oja on samoilla linjoilla.

”Pihalle ja todennäköisesti myös sisätiloihin on tulossa jonkinlaisia taide-elementtejä, jotka olisivat oppilaiden suunnittelemia. Haluamme, että kyseiset taideteokset tulevat olemaan kaikkien saavutettavissa ja nähtävillä”, hän lisää.

Remonttilistalle pääsee myös koulun piha-alue. Marttilan mukaan alueelle on tulossa omat osionsa ainakin jalkapallon ja koripallon pelaamiseen sekä jonkinlaista leikkivälineistöä koulun pienimille.

”Haluamme, että uudet tilamme ja pihamme sopivat lasten maailmaan, eli että alakoululaisemme saisivat olla pieniä mahdollisimman pitkään”, Marttila tiivistää.

Tarkennus 25.11.2022 kello 14:24: Jutussa kerrottiin, että Sääksjärven koulussa on nykyisin noin 660 oppilasta. Tarkka oppilasmäärä on 668.

MISTÄ KYSE?

Sääksjärven koulun laajennus

Sääksjärven koulukeskuksen alueelle Lempäälään ollaan rakentamassa noin 5 000 neliön laajennusta.

Suunnitelman mukaan laajennusosaan tulevat tilat vuosiluokkien 1–5 oppilaille, esikoululaisille sekä erityisopetuksen ryhmälle. Lisäksi tähän osioon on tarkoitus sijoittaa uusi liikuntatila.

Nykyisen yläkoulun tiloja aiotaan peruskorjata siltä osin kuin se on tarpeellista. Tältä osin suunnitelmat ovat vielä kesken. Peruskorjaukseen on alustavasti varattu noin 1,5 miljoonaa euroa.

Koko laajennuksen arvioidaan maksavan hieman yli 14 miljoonaa euroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut