Ravivalmennus voi siirtyä Teivosta kokonaan uuteen kotiin Pirkanmaalla – Tämä suunnitelmista tiedetään

Tampereen ravirata, Hämeenkyrön kunta ja koulutuskuntayhtymä Sasky selvittävät, voisiko ravivalmennuksen siirtää Hämeenkyröön. Uusi valmennuskeskus korvaisi Teivon tallialueen, jonka paikalla voi tulevaisuudessa kohota kerrostaloja.

Ravivalmennus voi siirtyä Ylöjärven Teivosta Hämeenkyröön. Selvitystyö tämän siirron tekemiseksi on aloitettu. Tältä harjoittelu Teivon kaviouralla näytti lumen peittäessä maata perjantaina 25. marraskuuta.

25.11. 11:00 | Päivitetty 25.11. 19:07

Aamulehti

Pirkanmaa voi saada uuden ravi­valmennus­keskuksen. Samalla ravivalmennus saattaa siirtyä Ylöjärven Teivon ravikeskuskelta Hämeenkyröön.

Koulutuskuntayhtymä Sasky, Hämeenkyrön kunta ja Teivon ravikeskusta pyörittävä Tampereen ravirata oy alkavat selvittää, voisiko uusi valmennuskeskus sijoittua Saskyn Osaran maaseutu­opetus­yksikköön.

Ennen lopullista päätöstä tarvitaan lisäselvitystä. Tampereen raviradan hallitus päätti selvitystyön aloittamisesta pari viikkoa sitten, Saskyn yhtymähallitus torstaina.

”Päätös oli yksimielinen”, kertoo kunta­yhtymä­johtaja Antti Lahti Saskysta. ”Olemme asian kanssa vakavissamme.”

Tampereen raviradan toimitusjohtaja Päivi Lehtonen kuvailee Osaran yksikön olevan sopivan matkan päässä Teivosta, Hämeenkyrön olevan jo valmiiksi hevosmyönteinen ja yksikön alueelta löytyvän riittävästi maata hanketta varten.

”Kaikki reunaehdot, joita olemme miettineet, tuntuvat täyttyvän”, Lehtonen summaa.

Hämeenkyrössä aikeet ovat saaneet päättäjiltä varauksettoman tuen, sanoo Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius. ”Tämä sopii täysin omaan kuntakuvaamme ja tavoitteisiimme. Tässä näkyy myös selviä aluetaloudellisia merkityksiä.”

Tampereen ravikeskuksen toimitusjohtaja Päivi Lehtonen, Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti ja Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius esittelivät ensimmäisiä alustavia suunnitelmia uudesta ravivalmennuskeskuksesta Ylöjärven Teivon ravikeskuksella perjantaina 25. marraskuuta.

Osaajia tarvitaan

Saskylla on Osaran mailla yhteensä noin 300 hehtaaria metsää ja peltoa. Tällä hetkellä Saskylla on maa-alueeseen käyttöoikeus. Vuonna 2026, eli sen jälkeen kun maat ovat olleet 30 vuotta opetuskäytössä, valtio luovuttaa ne Saskylle ilman vastiketta.

”Sieltä olisi vuokrattavissa tai ostettavissa maa-alue valmennuskeskuksen kokonaisuuteen”, Antti Lahti sanoo.

Lue lisää: Tampereen Yo-talon remontti maksaa 3,5 miljoonaa euroa – Sasky ei tarvitse jätti-investointeihin lainaa

Saskyn osalta pakettiin kuuluu myös hevostalouden perustutkinnon järjestämisluvan saaminen. Lupaa on haettu jo kertaalleen. Lokakuussa hakemus uusittiin. Lahti toivoo, että opetus- ja kulttuuriministeriö myöntäisi luvan alkuvuodesta.

Jos lupa heltiää, Osarassa voitaisiin kouluttaa hevostenhoitajia. Päivi Lehtosen mukaan osaajista, etenkin ravihevosten hoitajista, on pulaa. ”Isot hevosmaat, kuten Yhdysvallat, Ranska ja Ruotsi, kalastelevat koko ajan osaajiamme.”

Lue lisää: Nämä rakennukset ja yritykset olivat olemassa Tampereen seudulla jo vuonna 1881, kun Aamulehti alkoi ilmestyä – Osarassa voidaan viljellä ja Aleksanterin kirkossa laulaa seuraavatkin 140 vuotta

Opiskelijoille ravivalmennuskeskus tarjoaisi työssäoppimispaikan. Lahti sanoo, että Saskylla on jo myönteisiä kokemuksia yhteisistä oppimisympäristöistä yritysten kanssa. Esimerkiksi Parkanossa hoiva-alan ammattilaisia koulutetaan suoraan terveyskeskuksessa.

Mikä?

Osaran maaseutu­opetus­yksikkö

Mikä: Osa koulutuskuntayhtymä Saskyn ammatti-instituutio Iisakkia.

Missä: Sijaitsee Kolmostien varressa Hämeenkyrössä, noin 45 kilometrin päässä Tampereesta.

Mitä voi opiskella: luonto- ja ympäristöalaa sekä maatalousalaa, jossa voi erikoistua hevostalouteen, tuotantoeläimiin tai maatalouden teknologiaan.

Mihin valmistutaan: Yksiköstä valmistuu esimerkiksi maatalous­lomittajia, luonto-ohjaajia, tuotantoeläinhoitajia ja luonnontuotejalostajia.

Alue: Osarassa on muun muassa 35 hevosen talli, maneesi, muutama vuosi sitten peruskorjattu ratsastuskenttä ja opetusmaatila.

Kaksi vaihtoehtoa

Tampereen ravirata on etsinyt ravivalmennukselle uutta paikkaa Pirkanmaalta jo jonkin aikaa. Valmennus­toiminta loppuu Teivossa viimeistään vuonna 2035, kun ravikeskuksen vuokrasopimus alueesta Ylöjärven kaupungin kanssa päättyy.

”Meillä on iso huoli siitä, että löytyyhän valmennustoiminnalle uusi paikka. Se on merkittävää liiketoimintaa”, Lehtonen sanoo. Teivon ravikeskuksen tallialueella toimii tällä hetkellä kuusi valmentajaa. Hevosia siellä on noin sata.

Tulevaisuudessa tallialueen tilalla voi olla kerrostaloja. Taustalla on Ylöjärven suunnitelma kaavoittaa Teivon alue uudelleen. Luonnos Teivo-Mäkkylän kaupunginosan osayleiskaavasta oli nähtävillä aiemmin syksyllä. Luonnos sisälsi kaksi vaihtoehtoa.

Lue lisää: Suunnitelma uhkaa jyrätä Teivon ravikeskuksen maan tasalle, tilalle tuhansien asukkaiden alue – Palautteen määrä yllätti kaupungin täydellisesti

Ensimmäisessä niistä ravitoiminta jatkuu Teivossa, mutta supistetulla alueella. Toisen vaihtoehdon myötä ravintoiminta siirtyy kokonaan pois Teivosta.

Jos kavioura saa jäädä Teivoon, Tampereen raviradan tavoitteena on pidentää alueen vuokrasopimusta vuoteen 2055 asti. Lehtosen mukaan neuvottelut Ylöjärven kaupungin kanssa ovat käynnissä. ”Jos kavioura jää, Teivo jäisi kisaradaksi”, hän sanoo.

Jos ravikeskus saa jäädä Teivoon, Tampereen raviradan tavoitteena on tehdä siitä tapahtumakeskus, kertoo yhtiönhallituksen puheenjohtaja Asko Koskinen (vasemmalla). Hänen vierellään seisoo Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti.

Vauhtiin tammikuussa

Saskylla on Osarassa jo talli, maneesi ja hiljattain peruskorjattu ratsastuskenttä. Ravi­valmennus­keskus toisi Osaralle muun muassa uusia tallirakennuksia, hevostarhoja ja harjoittelupaikkoja. Varsinaista kaviouraa ei tarvittaisi.

”Riittää, että on erilaisia paikkoja”, Päivi Lehtonen sanoo. ”Suora, jossa pystyy harjoittelemaan lujaa juoksemista ja kaarteet, joissa treenata niiden juoksemista. Sitten vielä vähän erilaisia pohjia, pehmeämpiä ja kovempia.”

Sasky ja Hämeenkyrön kunta ovat miettineet Osaran kehittämistarpeita yhdessä jo 2–3 vuotta sitten. Silloin maaseutu­opetus­yksikön kehittämiseen varattiin yhdessä 3,5 miljoona euroa. Tästä summasta noin 2 miljoonaa euroa on vielä käyttämättä.

”Tuetaanko tällä summalla mahdollisesti valmennuskeskuksen viemistä eteenpäin? Siitä tehdään päätöksiä ensi vuonna”, sanoo Saskyn Antti Lahti.

Selvitystyö lähtee kunnolla vauhtiin tammikuussa. Silloin työtä palkataan tekemään selvityshenkilö. Lahti toivoo, että ensi juhannukseen mennessä olisi valmiina suunnitelma, jonka mukaan edetä.

Koska valmennustoiminta voisi Hämeenkyrössä alkaa? ”Jos kaikki menee hyvin, näen, että vuonna 2026”, Lahti vastaa.

Paljon riippuu kuitenkin siitä, miten Ylöjärven kaupungin kaavoitustyö etenee ja säilyykö kavioura Teivossa. Lehtonen muistuttaa, että Teivon nykyistä tallialuetta ei voida purkaa ennen kuin valmennustoiminnalle on varmistunut paikka muualta.

”Nyt ajellaan yhdessä ravikärryillä eteenpäin”, Lehtonen tiivistää.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut