Kolmessa seurakunnassa Pirkanmaalla päättäjät valittiin sopuvaaleilla: mitä se tarkoittaa?

Viime vuonna ainoastaan yhdessä pirkanmaalaisessa seurakunnassa kirkkovaltuusto valittiin sopuvaaleilla.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi matalaksi, mutta joissakin seurakunnissa myös ehdokkaita oli vähän. Ika Tuominen äänesti sunnuntaina Tuomiokirkossa Tampereella. Vaalitoimitsijana Salla Häkkinen.

22.11. 17:27

Aamulehti

Tampereen ruotsalaisessa seurakunnassa sekä Urjalan ja Kihniön seurakunnissa kirkkovaltuuston jäsenet selvisivät sopuvaaleilla. Tampereen ruotsalainen seurakunta oli Pirkanmaan ainoa seurakunta, jossa päättäjät valittiin edelliselläkin kerralla sopuvaaleilla.

Sopuvaaleilla tarkoitetaan sitä, että vaaleissa on joko vain yksi lista tai ehdokkaita on ollut yhtä monta tai vähemmän kuin saatavilla olevia paikkoja. Tällöin vaaleja ei tarvitse järjestää.

Tampereen ruotsalaisessa seurakunnassa ja Kihniön seurakunnassa ehdolle oli asettunut ihmisiä vain yhdeltä ehdokaslistalta.

Tampereen ruotsalaisessa seurakunnassa valitsijayhdistys asetti varsinaiset ja varajäsenet järjestykseen, eikä äänestystä tarvinnut käydä, kertoo kirkkoherra Janne Heikkilä.

Myös Kihniöstä kirkkovaltuustoon valittiin täydet 15 jäsentä ja 8 varajäsentä, eikä vaaleja tarvinnut järjestää. Vaalilautakunnan sihteeri Mirja Kivioja Kihniön seurakunnasta kommentoi, että jos olisi tullut yksikin ehdokas enemmän, äänestys olisi pitänyt järjestää.

Jos ehdokaslistalla on enemmän ehdokkaita eikä heitä ole asetettu järjestykseen, äänestys tulee järjestää jäsenien ja varajäsenien välillä.

Urjalassa pulaa ehdokkaista

Urjalassa seurakuntavaaleissa oli tarjolla 15 kirkkovaltuustopaikkaa. Ehdokkaita oli kuitenkin vain 13, minkä takia seurakunnassa ei äänestetty.

”Se oli riittävästi, sillä minimimäärä valtuustolle on, että neljä viidesosaa paikoista täytetään”, kertoo seurakunnan toimistosihteeri Minna Kuljuntausta.

Kuljuntausta ei muista, että seurakunnan historiassa kirkkovaltuusto olisi koskaan jäänyt vajaaksi. Hän kuvailee olevansa pöllämystynyt.

Asia oli tiedossa jo syyskuussa, kun ehdokaslistat piti palauttaa. Listoja oli yhteensä kolme, mutta niillä ehdokkaita vain 13.

Viime vaaleissa vuonna 2018 Urjalasta oli ehdolla kymmenen ihmistä enemmän. Kuljuntausta ei osaa sanoa syytä, miksi tällä kertaa kävi miten kävi. Hän kuitenkin huomioi, että listoilta on jäänyt pois useampia ehdokkaita, jotka ovat olleet valtuustossa kymmeniä vuosia.

Kuljuntausta toivoo ensi vaaleihin enemmän ehdokkaita ja myös nuorempia ehdokkaita. Näihin vaaleihin ei seurakunnasta asettunut ehdolle yhtäkään alle 30-vuotiasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut