Kaikkien kirkko -ryhmä nosti selvästi paikkamääräänsä Tampereen kirkko­valtuustoon, kärkiteemana tasa-arvoinen avioliitto – näin äänestettiin

Kaikkien kirkko kasvatti paikkamääräänsä neljän vuoden takaisesta 9:stä 15:een. Sen kärkiteemoja oli tasa-arvoinen avioliitto.

21.11. 16:39

Aamulehti

Tampereen ev.lut. seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon sai eniten paikkoja Kaikkien kirkko -ryhmä. Se sai 15 paikkaa.

Toiseksi suurin ryhmä kirkkovaltuustossa on Yhdistynyt seurakuntaväki 13 paikalla. Ryhmä oli suurin vuonna 2018 ja pudotusta paikkamäärään tuli neljä.

Kokoomus ja sitoutumattomat saivat 12 paikkaa, Kirkkodemarit ja sitoutumattomat 6 paikkaa, Elävä kirkko -ryhmä 2 paikkaa ja Vasemmisto yhden paikan. Tulokset ovat alustavia.

Seurakuntavaaleissa valittiin luottamushenkilöt seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja paikallisiin seurakuntaneuvostoihin.

Kaikkien kirkko kasvatti valtuustopaikkamääräänsä selvästi neljän vuoden takaisesta 9:stä. Kaikkien kirkon kampanjan teemoja olivat muun muassa luomakunnasta huolehtiminen ja tasa-arvoinen avioliitto. Yhdistyksen kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneet kannattamaan samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä.

Ehdokkaista eniten ääniä sai Kaikkien kirkko -yhdistyksen Laura Karhola Tuomiokirkkoseurakunnasta. Karhola valittiin valtuustoon 236 äänellä. Elävä kirkko -yhdistyksen Sari Tanus Messukylästä sai vaaleissa toiseksi eniten ääniä ja uusi valtuustopaikkansa 229 äänellä.

Valtuuston jäsenistä kaksi kolmasosaa on naisia, valituksi tuli 34 naista ja 17 miestä. Noin puolet sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoihin valituista olivat uusia ehdokkaita seurakuntavaaleissa. Alle 30-vuotiaista ehdokkaista valittiin kahdeksan.

Myös seurakuntaneuvostoissa Tampereella Kaikkien kirkko sai eniten paikkoja, yhteensä 20 paikkaa.

Näin äänestettiin

Tampereella korkein äänestysprosentti oli Tuomiokirkkoseurakunnassa ja se oli 9,6. Messukylän seurakunnassa äänesti 9,4 prosenttia äänioikeutetuista, Harjun seurakunnassa 7,5 prosenttia ja Eteläisessä seurakunnassa 7,3 prosenttia.

Tampereen ruotsalaisessa seurakunnassa suoritettiin sopuvaali, eli seurakunnassa ei järjestetty äänestystä, vaan kaikki ehdolla olevat valittiin varsinaisiksi jäseniksi tai varajäseniksi ilman äänestystä.

Kun Pirkanmaalla alustavat tulokset oli saatu Urjalan seurakuntaa lukuun ottamatta kaikista seurakunnista, oli korkein äänestysprosentti Punkalaitumen seurakunnan 34,1. Toiseksi korkein oli Pälkäneen seurakunnan 24,3 ja kolmanneksi korkein Ikaalisten seurakunnan 22,3 prosenttia.

Matalin äänestysprosentti oli Tampereen Eteläisen seurakunnan 7,3.

Tampereen ruotsalaisen seurakunnan lisäksi myös Kihniön seurakunnassa järjestettiin sopuvaali.

Mitkä?

Seurakuntavaalit

Tampereella valittiin uudet päättäjät yhteiseen kirkkovaltuustoon ja neljään seurakuntaneuvostoon nelivuotiskaudelle 2023–2026.

Pirkanmaan muissa seurakunnissa valitaan jäsenet kirkkovaltuustoon.

Yhteensä ehdokkaita oli Tampereella 320, mikä on noin 20 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2018 vaaleissa.

Heistä seurakuntaneuvostoihin pyrki 167 ja yhteiseen kirkkovaltuustoon 153. Uusia ehdokkaita 164.

Tampereella valittiin 16 päättäjää jokaiseen seurakuntaneuvostoon ja 51 yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Kaikkien ehdokkaiden keski-ikä Tampereella oli 53,4 vuotta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut